Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
206.34 Кб
Скачать

37. Особливості с-ми о. Та калькулюв. Собівар. Продукції за повним в-ми

В обліку широко використав. поняття с-ми калькулюв. собіварт. за повними в-ми. (абзорпшен-костинг). Суть цієї с-ми полягає у включенні до собіварт. об'єкта обліку усіх в-т, пов'язаних з виробництвом та реалізацією продукції, незалежно від їх поділу на постійні й змінні, прямі та непрямі. Отже, методика обліку та калькулюв. собіварт. продукції за повними в-ми включає такі основні етапи: 1. віднесення на собівартість виробництва продукції прямих матеріальних і трудових в-т з відрахуваннями на соцстрах., а також усю суму загальновиробничих в-т; 2, розподіл виробничих в-т між готовою продукцією та незавершеним виробництвом; 3. калькулюв. собіварт. реалізов. продукції та оцінка залишків готової продукції; 4. віднесення адміністративних в-т і в-т на збут на фінансові результати періоду.

Наведена с-ма обліку та калькулюв. собіварт. продукції найчастіше використав. на вітчизняних п-вах. Здебільшого застосов. для складання фін. звітності. Ключовою метою є надання інформ. про повну собіварт. продукції.

Недоліком цієї с-ми є те, що до собіварт. продукції включаються як змінні в-ти, які безпосередньо пов'язані з виробн.., так і постійні в-ти, які пов'язані із ф-нням п-ва загалом. В такому випадку, при скороченні обсягів виробництва собіварт. продукції буде зростати. Що в свою чергу призведе до збільш. ціни на продукцію та зменшення її конкурентоздатності.

Доцільно використав. с-му калькулюв. собіварт. продукції за повними в-ми для п-в, які виробляють лише один продукт.

38. Аналіз релевантності інфор. Для прийн. Рішень щодо ціноутворення

Процес ціноутворення складається з кількох етапів, одним із яких є встановлення кінцевої ціни продажу. Цей етап містить кілька варіантів розрахунку ціни для зовнішніх покупців:

1.ціна орієнтована на витрати(на основі принципи витрати плюс;на основі вартості часу і матеріалів; на основі цільового прибутку; на основі витрат світових ринків) 2.ціна орієнтована на конкурентів

3.ціна орієнтована на попит.

Застосовуючі методи, орієнтовані на витрати, визначають витрати, до яких додають націнку або розрахункову норму прибутку, і тим самим встановлюють ціну. Методи, за якими ціна орієнтована на попит, передбачають вивчення споживчого попиту на продукцію (товари) за різних рівнів цін і встановлення ціни на рівні, що оптимізує прибуток підприємства. Використання методів, за якими ціна орієнтована на конкурентів, зумовлює необхідність вивчення цінових стратегій конкурентів і встановлення величини ціни на певний відсоток вище чи нижче їх цін.

Приблизно 50 % підприємств віддають перевагу застосуванню методів, орієнтованих на витрати. Серед них найпоширенішими є визначення кінцевої ціни на основі принципу «витрати плюс» та ціноутворення на основі цільового прибутку. В загальному виг­ляді ціна продажу розраховується за формулою

Ціна = Витрати + Націнка.

У разі встановлення ціни за принципом «витрати плюс» ціна продажу встановлюється на основі витрат підприємства, збільшених на певну величину націнки, яка відповідає запланованій нормі прибутковості. Обсяг продажу при цьому до уваги не береться.

У разі ціноутворення на основі цільового прибутку встановлення ціни продажу має забезпечити отримання запланованої величини прибутку за певного обсягу реалізації. Величину націнки та значення відсотка націнки розраховують у такий спосіб: Націнка = Витрати  % націнки; % націнки = (запланований прибуток+витрати, що не включаються до базових) / (річний обсяг реалізації*базові витрати на одиницю продукції)