Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКООПСПІЛКА.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
249.34 Кб
Скачать

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

Кафедра філософії та культури

Комплексна контрольна робота

з навчальної дисципліни Українська мова

Варіант № 1

І. Історичні спекти становлення мови як національної та державної.

ІІ. Вкажіть, які причини, на Вашу думку, засвідчують недостатній рівень культури мови та мовлення майбутнього фахівця з економіки ?

ІІІ. Тестові завдання

1. Мова виникає, розвивається, живе і функціонує у а) народі; б) суспільстві; в) нації.

2. Вищою формою загальнонародної національної мови є а) літературна мова; б) ділова мова; в) розмовна мова.

3. До слова у діловому документі ставляться насамперед такі дві вимоги: а) повинно бути вмотивованим і відповідати нормам української літературної мови; б) правильно написаним; в) відповідати орфографічній нормі.

2. Одиниця історично сформованої термінологічної системи, що визначає поняття та його місце в системі інших понять, виражається словом або словосполученням, називається а) терміном; б) термінологією; в) лексикологією.

5. Слова та словосполучення, властиві мовленню певної професійної групи людей, називаються а) професіоналізмами; б) діалектизмами; в) просторіччям.

6. Документи, в яких можна заздалегідь передбачити й сформувати лише окремі найзагальніші відомості, — це документи з а) низьким рівнем стандартизації; б) високим рівнем стандартизації; в) нестандартні.

7. Вживання іншомовних слів у діловому тексті є виправданим, коли: а) є український відповідник; б) немає еквівалента в українській мові; в) запозичене слово не є терміном.

8. Українські прізвища відмінюються за а) двома типами — іменниковим і прикметниковим; б) тільки за іменниковим; в) тільки за прикметниковим.

9. Розпорядчий документ, що видається керівником установи, на правах єдиноначальності і в межах його компетенції, — це: а) розпорядження; б) наказ; в) ухвала.

10. Основна одиниця мови, що складається із звуків на позначення предметів, явищ, дій та їхніх ознак — це: а) речення; б) слово; в) термін.

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

Кафедра філософії та культури

Комплексна контрольна робота

з навчальної дисципліни Українська мова

Варіант № 2

І. Національна мова і мовна політика. Правовий статус української мови на сучасному етапі.

ІІ. Проаналізуйте невербальні засоби, які можуть супроводжувати процес спілкування у професійній сфері.

ІІІ. Тестові завдання

  1. Формою існування мови є а) мовлення; б) пісня; в) діалект.

  2. Чим відрізняється літературна національна мова від загальнонародної? а) нормативністю; б) професійністю; в) лексикою.

  3. Норми української літературної мови фіксуються у а) словниках, довідниках; б) посібниках, таблицях; в) довідниках, схемах

  4. Сукупність термінів з усіх галузей знань, а також назва розділу лексикології, що вивчає терміни певної мови, — це а) термінологія; б) лексикологія; в) термінологічна система.

  5. Неофіційні розмовні замінники термінів, які зберігають емоційність та образність і побутують в обмеженому професійному середовищі, називаються: а) професіоналізмами; б) термінами; в) запозиченнями.

  6. Документи, у готовому бланку яких залишається кілька незаповнених місць, це ‑ а) документи з низьким рівнем стандартизації; б) документи з високим рівнем стандартизації; в) нестандартні документи.

  7. Якщо у документі іншомовним словам надається термінологічне значення, то вони а) не повинні замінюватися; б) мають бути замінені українськими відповідниками; в) мають бути замінені описово.

  8. Як відмінюються прізвища-іменники І відміни твердої, м’якої або мішаної групи? а) тільки чоловічі прізвища; б) тільки жіночі прізвища; в) усі прізвища (і чоловічі, і жіночі).

  9. Накази, у яких оформляють призначення, переміщення, звільнення, відпустки, — це накази а) про особовий склад; б) із загальних питань; в) ініціативні.

  10. Мовна одиниця, що складається з пов’язаних між собою слів і виражає закінчену думку, — це: а) слово; б) речення; в) словосполучення.

Розглянуто на засіданні кафедри філософії та культури, протокол № 3 від „2” листопада 2011 року

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

Кафедра філософії та культури

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]