Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКООПСПІЛКА.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Комплексна контрольна робота

з навчальної дисципліни Українська мова

Варіант № 17

І. Усталені словосполучення ділового стилю: канцеляризми, штампи, мовні кліше.

ІІ. Дайте характеристику мовно-стилістичних особливостей „Руської правди” і назвіть її автора.

ІІІ. Тестові завдання

1. Яку роль відіграють пасивні інфінітивні конструкції в ділових паперах? а) вони характеризують синтаксис ділових документів; б) не вживаються у текстах ділових паперів; в) вживаються тільки в особистих ділових документах

2. Близькозначні слова вимагають після себе неоднакових відмінків. Виберіть правильну відповідь: а) властивий (кому?); б) властивий (чого?); в) властивий (для кого?).

3. „Взяти до уваги” — це: а) усталене словосполучення; б) фразеологічне; в) вільне словосполучення.

2. До чого може привести нагромадження віддієслівних іменників у діловому стилі? а) до ускладнення речень словосполученнями; б) до неправильного розуміння змісту речень; в) до стилістичних помилок.

5. Що таке синоніми? а) слова з однаковим чи подібним лексичним значенням; б) слова з протилежним значенням; в) слова, що мають різне значення, але однакове написання.

6. Прийменник – це а) самостійна частина мови; б) службова частина мови; в) складна синтаксична конструкція.

7. Значення більшості українських та російських прийменників а) однакові, однак є відмінності в їх вживанні; б) абсолютно різні; в) прийменники не мають значень взагалі.

8. Хто з відомих давньогрецьких філософів сказав: „Заговори, щоб я тебе побачив”? а) Аристотель; б) Сократ; в) Платон.

9. Який з названих компонентів змінює перше враження на діловому зібранні чи зустрічі? а) вираз обличчя; б) одяг; в) усне мовлення.

10. Скільки слів вживає людина у побутовому спілкуванні для повсякденних потреб? а) до 1 тис. слів; б) 2 – 3 тис. слів; в) більше 5 тис. слів.

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

Кафедра філософії та культури

Комплексна контрольна робота

з навчальної дисципліни Українська мова

Варіант № 18

І. Акцентуаційна та лексична норми української літературної мови.

ІІ. Назвіть основні правничі документи Давньоруської держави та проаналізуйте їх мовні особливості.

ІІІ. Тестові завдання

1. Багатство словника – це а) надмірне швидке мовлення; б) мистецтво спілкуватися тактовно, цікаво; в) вміння говорити довго, монотонно.

2. Бідність словника – це а) послуговування одними і тими самими словами; б) вживання емоційно-образної лексики; в) використання різного виду пауз.

3. Полілог у публічному мовленні – це а) розмова двох осіб; б) розмова трьох і більше осіб; в) мовлення вголос однієї особи.

2. Українські прийменникові конструкції: за наказом, згідно з наказом, відповідно до наказу відповідають російському словосполученню: а) несмотря на приказ; б) по приказу; в) к приказу.

5. Однією з найскладніших прийменникових конструкцій для перекладу на російську мову є: а) прийменник по; б) прийменник від; в) прийменник за.

6. При порівнянні після прикметників вищого ступеня вживається прийменник: а) від, за (легший за повітря); б) не вживається ніякий прийменник (сильніший брата); в) чим (дорожчий чим золото).

7. Що таке жанри публічних виступів? а) різновиди усного мовлення; б) типи літературних творів; в) засоби публіцистичного стилю.

  1. Мета публічного виступу: а) викликати полеміку; б) подати інформацію, переконати чи створити певний настрій; в) передати слухачам добрий настрій.

9. Інформаційні публічні виступи будуються за схемою: „що; для чого; як, у який спосіб”, яка відома з: а) часів Стародавнього Риму; б) епохи Відродження; в) кінця ХІХ ст.

10. Залежно від змісту й характеру виділяють такі промови: а) наукові, публіцистичні, художні; б) судові, дипломатичні, виборчі; в) короткотривалі, довготривалі, оперативні.

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

Кафедра філософії та культури

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]