Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_ekonomia.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
221.97 Кб
Скачать

5.Економічна система: сутність, структурні елементи, типи.

У процесі господ діяльності екон відносини між людьми функціонують як певна система,яка включає об’єкти і суб’єкти цих відносин,різні форми зв’язку між ними.

 Економічна система — це комплекс взаємодіючих підсистем,елементів та сукупність зв’язків між ними.

Вона характеризується багатогранністю, усі її елементи перебувають в органічному взаємозв’язку один з одним і не існують поза її межами. Функціональна подібність до живого організму надає елементам ек системи органічної цілісності. Цим дана система відрізняється від інших, так званих сумативних систем, що складаються з об’єктів, кожний з яких більш чи менш автономний і може існувати поза зазначеною цілісністю.

Структура екон системи:

*продуктивні сили- система факторів в-ва,які створюють матеріальні і духовні блага.

Структура прод сил:земля,людина,засоби в-ва.

*Економічні відносини-с-сть відносин між людьми в процесі в-ва та привласнення матер і духовних благ у всіх сферах сусп. Відтворення.

*Господарський механізм- узгоджує функціонування і розвиток ланок екон системи, приводить у відповідність продуктивні сили і екон відносини.

Економічна система включає такі елементи: 1) провідний тип власності на ресурси; 2) основні групи суб’єктів суспільного виробництва і відносини між ними; 3) економічну форму результатів виробництва; 4) принципи організації виробництва, розподілу, обміну і споживання; 5) загальні економічні закони. У літературі така структура економічної системи розглядається, як правило, через призму взаємозв’язку продуктивних сил, виробничих відносин (соціально-економічних, організаційно-економічних) та надбудовних відносин у тій їх частині, яка “обслуговує” економіку через формування “стереотипів” господарської поведінки людей. У даному разі класифікація економічних систем базується на такому критерії, як домінуючий тип (форма) власності.    Слід зауважити, що підхід до системного аналізу економічних процесів, побудований на характері власності, не дозволяє, на думку багатьох учених, пояснити істотні відмінності в організації господарства в країнах однієї суспільно-економічної формації, оскільки він абстрагується від реальних товарно-грошових відносин.

Цілі екон системи:

*економічне зростання

*економічна ефективність

*соціальна ефективність.

6.Власність, її суть, форми і місце в економічній системі.

Госп діяльність відбувається в межах певних правил,основним з яких є відносини власності.

Власність – реальні відносини між людьми з приводу привласн і госп використ свого майна.

Поняття «власність» використовують у двох значеннях: економічному та юридичному. З економічного погляду власність - це виробничі відносини між суб'єктами відносин з приводу об'єктів (земля, засоби виробництва, знання, інформація, робоча сила тощо). Такий підхід дає змогу встановити: *хто з членів суспільства розпоряджається чинниками виробництва, тобто має економічну владу; *як здійснюється поєднання робочої сили із засобами виробництва; *хто і які отримує доходи від господарської діяльності.

Відносини власності виявляються через об’єкт і суб’єкт власності.

Об’єкт власності – все те,що можна привласнити.

Суб’єкт власності – персоніфіковані носії відносин власності.

Внутрішня структура власності:

1.відносини належності

2.відносини володіння

3.відносини користування

4.відносини розпорядження.

Власність визначає:

*сусп. спосіб поєднання роб сили із засобами виробництва.

*специфічність дій екон законів певної екон системи.

*цілі та мотиви в-ва

*х-тер розподілу і спожив створеного продукту.

*класову і соц. структуру суспільства.

*панівну систему політ і екон влади.

Отже, між власністю як економічною та юридичною категоріями, незважаючи на відмінність між ними, існує тісна взаємодія і взаємозв'язок.

Існують різні форми власності:

Індивідуальна власність означає, що фізична особа (суб'єкт) є власником певного об'єкта власності (засобів виробництва, нерухомих речей домашнього вжитку, одягу, робочої сили тощо). Якщо об'єкт власності використовується для задоволення особистих потреб, така власність є особистою. У разі використання об'єктів власності з метою отримання певного Доходу або вигоди власність характеризується як індивідуально-приватна

Колективна власність - це соціальне (колективне) утворення, яке вступає в економічні відносини від імені певного товариства, в якому об'єднані кілька або багато суб'єктів. Партнерська власність є об'єднанням чинників виробництва, фізичних та юридичних осіб з метою спільної господарської діяльності, в якій кожний учасник є власником певної частки капіталу. Акціонерна (корпоративна) власність заснована на володінні акціонерним капіталом, розподіленим на певну кількість акцій. її особливістю є поєднання рис індивідуальної і колективної форм власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]