Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_ekonomia.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
221.97 Кб
Скачать

4.Економічні потреби та інтереси –рушійна сила соціально-економічного розвитку.

Економічні потреби —ідеальний внутрішній мотив людини,що спонукає її до екон діяльності для забезпеч власного добробуту і членів її сім’ї.

Потреби,що мають об’єктивно-суб’єктивний характер, класифікують:

*За формою вираження:

матеріальні — засоби виробництва, товари широкого вжитку; духовні — розвиток науки і просвітництва, культурний відпочинок; соціальні — умови праці, задоволеність працею, охорона здоров’я, обслуговування.

*За ступенем реалізації: дійсні(відповідають рівню розвитку виробництва відповідних благ і можуть бути задоволені.), платоспроможні (задовольнити відповідно до власних доходів і рівня цін.)і перспективні(породжені сучасним рівнем розвитку економіки і виробництво яких лише починає освоюватися)

*За характером задоволення потреби поділяються на особисті, що задовольняються за рахунок предметів особистого споживання і послуг споживчого призначення,колективні, які складають єдину систему суспільних потреб — сукупність різноманітних видів потреб, зв’язок між ними і механізм їх задоволення і суспільні.

*Відома класифікація потреб Маслоу. Вона будується за критерієм значимості і містить: фізіологічні потреби і потреби в гарантіях; потреби в спілкуванні; потреби у визнанні; потреби в самореалізації тощо. Засоби, за допомогою яких задовольняються потреби, називаються благами. Одні блага перебувають у розпорядженні суспільства в необмеженій кількості (наприклад, повітря), інші — обмежені. Останні називають економічними благами, оскільки ці блага кількісно обмежені і на їх виготовлення потрібні ресурси.

У реальній дійсності потреби набувають конкретної форми інтересів.

Ек інтереси –форми прояву відповідних видів екон потреб,усвідомлені окремими особами, колективами, суспільством.

Субєкти ек інтересів : індивід, дом господарство, колектив, держава

Обєкти : ек блага (товари послуги інформація). Субєкти ек відносин виражають спецефічні ек інтереси: 1) ек інтерес домогосподарств : максималізація корисних благ з урахуванням існуючих цін та доходів. 2) ек інтерес підприємців: максималізація прибутку, зниження витрат, підвиження конкурентноспроможності продукції. 3) ек інтерес держави : реалізація потреб суспільства вцілому.

Всі ці інтереси дуже суперечливі між собою тому спосіб їх узгождення є дуже важливим. Можна навести такі приклади:а) субординоване підпорядкування одних іцнтересів іншим, як в командно адміністративній ек: державний інтерес- колективний – особистий б) координоване узгодження різнобічних інтересів усіх субєктів : інтерес споживача( головний)- інтерес виробника – державний – інтерес споживача – як у ринковій економіці. Саме взаємодія потреб та інтересів субєктів є рушійною силою ек розвитку.

Структура економічних інтересів-1)приватна власність; 2)колективна власність; 3)суспільна власність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]