Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polit_ekonomia.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
221.97 Кб
Скачать

2.Економічні категорії і закони.Механізм дії та використання економічних законів.

ПЕ,пізнаючи об’єктивну екон реальність, аналізуючи факти, відкриває і формулює екон категорії, закони і принципи.

Економічна категорія – це теоретичне вираження певних елементів екон відносин, явищ,процесів і їх форм.

Критерії екон категорій:

*повинні відображат не природні,а сусп.-екон вл.

*маають в своїй залежност ієрархічну структуру.

*мають історичний характер.

У курсі політичної економії широко використовуються такі категорії: власність, товар, вартість, гроші, капітал, капіталістична економіка, ринок, наймана праця, з/п та ін.

В економіці діє низка економічних законів.

Економічний закон – внутрішній,істотний,сталий причинно-наслідковий зв’язок між певними структурними елементами системи екон відносин, екон явищ, процесів.

Економічна наука класифікує економічні закони суспільства за такими великими групами:

- узагальнені закони, які властиві будь-якому типу екон системи. Вони виражають напрями поступального розвитку суспільного вир-ва, об’єктивні основи зростання його ефективності, розвитку відносин власності тощо;

- загальні ек-ні закони, що виражають такі особливості економічних відносин, які є спільними для декількох типів екон систем. До них належать закони товарного вир-ва і ринку;

- специфічні ек-ні закони, які діють лише в умовах певного ек-ого ладу, наприклад капіталістичного чи соціалістичного.

-стадійні ,що діють на одній із вищих стадій або ступенів розвинутої сусп.-екон формації.

У сукупності всі ці закони формують систему законів економіки та закономірності її розвитку.

Таким чином, економічні закони є складовою предмета політичної економії. Вивчаючи об’єкт свого дослідження, тобто суспільне вир-во, політична економія стикається з проблемою обмеженості вир-чих р-сів (родючих земель, корисних копалин, паливно-енергетичних ресурсів, робочої сили тощо) та раціонального їх використання для найповнішого задоволення потреб людей. Пізнаючи закони, які управляють вир-вом, розподілом і споживанням благ на будь-якому етапі суспільного розвитку, політична економія обгрунтовує, як люди і суспільство мають здійснювати кінцевий вибір рідкісних р-сів, як найкраще виробляти різні блага, розподіляти і обмінювати їх.

 Механізм використання економічних законів — це реалізація сукупності умов (пізнання законів, постановка цілей і визначення шляхів їх досягнення та ін.), що складає суб’єктивну діяльність людей з вироблення конкретних форм і методів господарювання. Через механізм використання забезпечується процес неухильного вдосконалення організаційно-економічних форм господарювання, за допомогою яких виробничі відносини виявляються на поверхні.

Механізм дії економічних законів – це структура законів, взаємозалежність та взаємообумовленість частин кожного конкретного закону, які визначають і забезпечують функціонування та розвиток закону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]