Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка шпори на екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
441.95 Кб
Скачать

19. Властивості кривих байдужості.

1. Криві байдужості є монотонно спадними функціями(при збільшенні кількості певного блага значення функції спадає).

2.Поверхні байдужості не перетинаються. Припустимо протилежне: нехай поверхні байдужості перетинаються і мають спільну точку А .Отже, вони відображають дві множини наборів благ, еквівалентних з погляду споживача.У той же час точка С менш приваблива порівняно з точкою В, оскільки набір В містить більше і блага 1, і блага 2.Помічена суперечність дає підставу для твердження про неприпус­тимість перетину поверхонь байдужості.

3.При збільшенні споживання певного блага зменшується величина іншого, яку людина жертвує заради отримання до­даткової одиниці першого блага (прояв закону спадної граничної корисності). Якщо у людини, наприклад, багато одягу, але мало їжі, то заради додаткової одиниці їжі вона схильна пожертвувати значною часткою одягу. Якщо ж людина має багато їжі, то заради додаткової

Мовою графіки та математики це означає, що кут нахилу по­верхні байдужості до горизонталь­ні осі зменшується при збіль­шенні споживання блага, величина дікуо відображається на цій осі. Іншими словами, поверхні байду­жості є опуклими функціями (рис.

4. Чим більше поверхня байдужості віддалена від початку координат, тим привабливішими для людини є набори благ, розташовані на цій поверхні. Ця властивість навіть не потребує деццдення: вона випливає з самих умов надання переваг. Чим більше в наборі благ, тим він корисніший.

20. Криві байдужості особливого типу.

Криві байдужості повних субститутів Криві байдужості для повних доповнень

Повні субститути (замінники) — товари, які повністю можуть бути замінені один одним з постійним коефіцієнтом заміни.

Карти кривих байдужості для повних субститутів склада­ються із серій паралельних прямих, оскільки МК8ух постійна по мірі пересування вздовж кривої байдужості.

Повні субститути, для яких МRSух = 1, одержали назву гомогенів.

Наприклад, якщо покупець вважає, що пляшка кефіру, куплена в будь-якому магазині міста, ідентична, то це гомогенний товар.

Якщо два літри молока, купленого в магазині, за своїми якостями рівноцінні літру молока, купленого на базарі, то маємо повний субститут зMRSxy = 2.

2. Повні доповнення — товари, які можуть споживатися в фіксованій пропорції.

Карти кривих байдужості для повних доповнень (рис. 3.7) показують, що для споживання товару X у певній кількості потрібна певна кількість товару У. їх співвідношення визначене точка­ми, розташованими на прямій, яка виходить із початку координат під кутом, визначеним мінімальним необхідним співвідношенням:

  • для набору а це (х0, у0);-для набору b — (х„ у,), хоч будь-який із товарів можна придбати додатково у будь-якій кількості.

Шкідливі товари — це та група товарів, споживання яких шкідливе для споживача. Прикладом є інтенсивність функціону­вання підприємств і забруднення навколишнього середовища. Криві байдужості для таких товарів (рис. 3.8, а) показують, що з інтенсифікацією виробництва зростає забруднення навколишнього середовища.

а) б)

21. Гранична норма заміщення благ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]