Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка шпори на екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
441.95 Кб
Скачать

89. Ринок землі

Обсяг землі, що пропо­нується на ринку, обмежений і не змінюється із зміною її ціни, тому пропозиція землі є зовсім неелас-тичною (рис. 15.3). Так само будується крива пропозиції інших обмежених природних ресурсів (родовища корисних копалин, при­вабливі для туризму території, при­родні водойми, ріки тощо).

Рента — це ціна, що сплачується за використання землі та інших природних ресурсів, кількість яких жорстко обмежена. Ос­кільки пропозиція землі абсолютно нееластична, то єдиним дійовим фактором визначення ренти є попит на землю. Він залежить від ціни продукції, що вирощується на землі, продуктивності землі та цін на ресурси, що використовуються разом із землею (добрива). Відповідно крива попиту переміщується вправо і вліво.

Оскільки земля має різну природну родючість, то власник ро­дючішої землі отримуватиме додатковий економічний прибуток. Він називається диференційною рентою. Власники кращих земель можуть отримувати диференційну ренту навіть у довготривалому періоді, тому що кількість землі обмежена і хтось вже користується родючою землею, а диференційна рента не може бути ліквідована за рахунок перетікання капіталу.

Однак родючість землі може змінюватися внаслідок еко­номічної діяльності людини. Економічна родючість землі може також приносити диференційну ренту. Але відмінності економічної родю­чості менш стабільні і можуть бути ліквідовані, якщо конкуренти пе­рейдуть до аналогічного використання землі.

З величиною ренти пов'язана ціна землі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]