Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка шпори на екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
441.95 Кб
Скачать

46.Ізокванта та її властивості. Карта ізоквант

Ізокванта — це крива, що відображає альтернативні варіанти ресурсів, які використовуються для виробництва певного обсягу продукції. Точки М і N показують такі комбінації факторів вироб­ництва (Ь і К), які дають змогу виробити 50 тисяч зошитів. А комбінація К дає змогу виробити їх значно більше. Через цю точку можна провести іншу ізокванту. Так будується карта ізоквант (рис. 7-4).

Карта ізоквант — це множина ізоквант, що відображає мак­симальний випуск продукції за будь-яких комбінацій факторів вироб­ництва. Криві ізоквант ніколи не перетинаються. Чим далі ізокванта від початку координат, тим більшому обсягу виробництва продукції вона відповідає.

Аналізуючи ізокванти, можна визначити показник заміщення одного фактора виробництва іншим. Гранична норма техно­логічного заміщення капіталу працею (МКТЗкх) визначається обсягом праці, яка може замінити одиницю капіталу:

МКТ5и =АЬ/АК = Ь2-1І /К2-К,. Це означає, що кожну втрачену одиницю капіталу необхідно замінювати все більшою кількістю праці. Це пояснюється тим, що фактори виробництва не можуть повністю замінювати один одного, кожний з них не може робити те, що може інший, або якщо й може, то гірше.

47.Гранична норма технологічного заміщення капіталу працею

Гранична норма технологічного заміщення праці капіталом (МКТ8^К) визначається обсягом капіталу, який може замінити оди­ницю праці:

МКТ5ІЖ = ЛК/АЬ. Граничну норму технологічного заміщення факторів вироб­ництва можна також розрахувати через граничні продукти.

Дійсно, якщо при зменшенні капіталу з К, до К2 та зрос­танні кількості праці з Ь, до Ь2 (див. 7.3) виробник залишається на тій самій ізокванті, то можна довести таку рівність: ЛК/АЬ = -МРь/МРк. Оскільки МР^ АЩ /АЬ, а МРК = АТРК / АК, то:

МРІ /~МРК = АТРЬ /АЬ /АТРК /АК= АТРЬ /АЬ х АК /АТРК = - АК

/АЬ. Оскільки ДТРЬ і ДТРК — це зміни сукупного продукту під впливом змін відповідних факторів виробництва (Ь і К), то на одній ізокванті вони повинні взаємно компенсуватись, щоб загаль­на кількість продукції не змінилась. Причому зміни сукупного про­дукту (АТРЬ і АТРК) різнонаправлені, тобто мають різний знак, ад­же праця збільшується, а капітал зменшується. Саме через це в до­веденій нами рівності з'являється знак "мінус":

МРЬ/МРК=-АК/АЬ. Цю рівність можна переписати і так:

МКТ8ІК = АК/АЬ = - МР, /МРК. Форма ізокванти (крива випукла до початку системи коорди­нат) показує, що гранична норма технологічного заміщення капіталу працею зростає при просуванні вниз уздовж ізокванти (рис. 7.5).

Це означає, що кожну втрачену одиницю капіталу необ­хідно замінювати все більшою кількістю праці. Це пояснюється тим, що фактори виробництва не можуть повністю замінювати один одного. Кожний з них не може робити те, що може інший, або, якщо й може, то гірше.

Зростаюча гранична норма технологічного заміщення капіталу працею властива для більшості виробничих процесів, але існують деякі винятки, де ця залежність дещо інша.

І. Фактори виробництва можуть використовуватись лише в певній пропорції. Прикладом є співвідношення автомобілів і

0діїв. Якщо кількість автомашин незмінна, то збільшення кількості шоферів не призведе до зростання обсягів продукції. І на­впаки, збільшення кількості автомобілів при фіксованій кількості шоферів також не покращить ситуацію. Аналогічні приклади можна знайти і в промисловості, і в сільському господарстві та в інших га­лузях і видах виробництва, де співвідношення між факторами вироб­ництва є фіксованим. Ізокванта в цьому випадку матиме вигляд пря­мого кута, а гранична норма технологічного заміщення буде дорівнювати нулю (рис. 7.6).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]