Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікроекономіка шпори на екзамен.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
441.95 Кб
Скачать

63. Монополізація ринку може досягатися:

Розширенням фірми за рахунок капіталізації прибутку, банкрутством конкурентів, їх поглинанням до досягнення фірмою повного панування в галузі.

  1. Об'єднанням капіталів на добровільних засадах. Форми монополістичних об'єднань:

а)картель — це досягнення угоди про розподіл ринків збуту, квот та цін виробництва при умові збереження всіма учасниками ко­мерційної та виробничої самостійності;

б)синдикат — це створення учасниками, що зберігають вироб­ничу самостійність, спільного спеціалізованого підрозділу, що здійснює постачально-збутові операції для всіх членів об'єднання;

в)трест — це об'єднання підприємств однієї галузі, що втра­чають і комерційну і виробничу самостійність.

10.2. Визначення цін та обсягів виробництва монополістом

Головна відмінність між чистою конкуренцією і чистою мо­нополією полягає у своєрідності кривої попиту. Для підприємства, що працює в умовах чистої конкуренції, крива попиту має абсолют­но еластичний характер (пряма лінія), а в монополіста ця крива має спадний характер.

Спадний характер кривої попиту означає, що виробник не зможе продати більше продукції без зниження ціни на неї. Проте він буде змушений знизити ціну не тільки на додаткову одиницю про­дукції, а й на весь обсяг продаж. Для монополіста виручка, отримана від продажу додаткової одиниці продукції, завжди менша її ціни.

64. І 65. Визначення цін та обсягів виробництва монополістом

Головна відмінність між чистою конкуренцією і чистою мо­нополією полягає у своєрідності кривої попиту. Для підприємства, що працює в умовах чистої конкуренції, крива попиту має абсолют­но еластичний характер (пряма лінія), а в монополіста ця крива має спадний характер.

Спадний характер кривої попиту означає, що виробник не зможе продати більше продукції без зниження ціни на неї. Проте він буде змушений знизити ціну не тільки на додаткову одиницю про­дукції, а й на весь обсяг продаж. Для монополіста виручка, отримана від продажу додаткової одиниці продукції, завжди менша її ціни. На­приклад, якщо монополіст може продати 20 одиниць товару за ціною Р, = 200 грн., то для збільшення обсягу продаж до 30 одиниць товару він змушений зменшити ціну до Р2 = 170 грн. Приріст сукупної ви­ручки (АТК) буде дорівнювати 1100 грн., а гранична виручка (МК) — ПО грн., тоді як ціна додаткової одиниці проданого товару — 170 грн.

Адже виграш від збільшення обсягів продажу зменшується на величину програшу від зниження ціни (рис. 10.2)1. Гранична виручка може бути:

  1. додатною величиною (МК. > 0), коли 82 > 3„ тоді сукупна виручка (ТК) зростає;

  2. від'ємною величиною (МК. < 0), коли 82 < 8„ тоді сукупна виручка спадає;

  3. нульовою (МК = 0), коли 32 = 8„ тоді сукупна виручка на­буває максимального значення.

На рис. 10.3 зображено модель вибору монополістом спів­відношення ціни та обсягів продаж, що максимізують його прибу­ток2.

Монополіст максимізує прибуток при обсягах виробництва менших, ніж це могло бути на конкурентному ринку ((}, < С^). Він ре­алізує продукцію за цінами (Р,), що перевищують середні витрати (АТС), і отримує економічний прибуток.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]