Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Галаз Консп.лек..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
573.44 Кб
Скачать

2. Принципи створення ефективної організації

Важливе значення в реалізації цілей організації мають принци­пи управління, яких дотримуються керівники під час її створення та функціонування.

Принципи управління визначають спосіб діяльності, взаємодії і виступають правилами, нормами управлінської діяльності. Вони відображають ті стосунки, відповідно до яких має створюватися, функціонувати й розвиватися система управління організацією, підприємством.

Принципи управління були сформульовані на основі спостере­жень і досліджень, тому вони є узагальненням практичного пози­тивного управлінського досвіду і ґрунтуються на певних законах і закономірностях суспільного розвитку. Їх використання в управлінській діяльності дає своєрідний ефект «прокладеної лижні», коли відомо, що треба робити для того, щоб уникнути невдач. То­му знання і врахування принципів управління в сучасному менеджменті є важливою умовою його ефективності.

Оскільки наука управління у своїй еволюції на тих чи інших історичних відрізках визначала різні пріоритети й висувала різні концепції управління, то і принципи управління пройшли відпо­відний шлях, починаючи з раціоналістичного підходу до організації виробничих процесів і закінчуючи уявленнями про ефективне уп­равління в епоху глобалізації та інформаційних технологій.

Тому першим його кроком у напрямку розроблення ефективної системи уп­равління було виокремлення основних управлінських функцій і встановлення взаємозв'язків між ними, що дало змогу розглядати управління як безперервний процес. А далі, заглиблюючись у зміст цих функцій, А. Файоль дійшов висновку, що ефективне управ­ління неможливе без раціональної побудови структури організації і управління працівниками. Тому він запропонував дотримуватися у вирішенні управлінських проблем і виконанні функцій менеджмен­ту таких принципів (табл. 1).

Таблиця 1. Принципи управління за А. Файолем

з/п

Принципи

Зміст принципів

1

Розподіл праці

Спеціалізація робіт, необхідна для ефективного використання робочої сили (за рахунок скорочення кількості цілей, на які спрямовуються зусилля працівника)

2

Повноваження й відповідальність

Кожному працівникові мають бути делеговані повноваження, достатні для того, щоб він мусив відповідати за виконання роботи

3

Дисципліна

Працівники повинні дотримуватись умов угоди, укладеної між ними та керівництвом, менеджерам необхідно застосовувати справедливі санкції до порушників порядку

4

Єдиновладдя

Працівник отримує розпорядження і звітує тільки перед одним безпосереднім керівником

5

Єдність дій

Усі дії, що мають однакову мету, слід об'єднувати в групи й виконувати за єдиним планом

6

Підпорядкованість інтересів

Інтереси організації мають перевагу перед інтересами індивідуума

7

Винагорода персоналові

Отримання працівниками справедливої винагороди за свою працю

8

Централізація

Природний порядок в організації, що має керівний центр

9

Скалярний ланцюг

Безперервний ланцюг команд, за якими передаються всі розпорядження і здійснюються комунікації між усіма рівнями ієрархії

10

Порядок

Робоче місце для кожного працівника й кожен працівник на своєму робочому місці

11

Справедливість

Встановлених правил повинні дотримуватися всі н* всіх рівнях скалярного ланцюга

12

Стабільність персоналу

Установка на довгострокову роботу в організації, оскільки висока плинність знижує ефективність

13

Ініціатива

Заохочення працівників до незалежних суджень у межах делегованих їм повноважень

14

Корпоративний дух

Гармонія інтересів персоналу та організації забезпечує єдність зусиль