Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТ устат 1 - 7.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

2. Умови електромонтажних робіт по прокладці кабелю

До початку електромонтажних робіт по прокладці кабелів повинні бути повністю закінчені будівельні роботи, включаючи установку заставних деталей для закріплення кабельних конструкцій: повинні бути виконані основні обробні роботи (штукатурні і фарбування), змонтовано електроосвітлення, вентиляцію, а також системи пожежогасіння і сигналізації. Електромонтажні роботи по прокладці кабелю повинні включати герметичне закладення: для кабелів з паперовою ізоляцією - свинцевими, алюмінієвими або пластмасовими ( термічно всадними ) ковпачками, кабелі з пластмасовою і гумовою ізоляцією - липкою полівінілхлоридною стрічкою, гумовими або пластмасовими ковпачками.

3. Електромонтажні роботи по монтажу електропроводки

Монтаж електропроводок виконують у дві стадії.

На першій стадії електромонтажних робіт проводяться підготовчі і заготовчі роботи: розмітка і підготовка трас електричних мереж і заземлючих пристроїв, закладка труб в будівельні підстави при переході з одного приміщення в інше, при виході назовні; установка заставних елементів і деталей для подальшого кріплення до них електроустаткування і конструкцій; контролюють роботу в процесі будівництва отворів, ніш, кубел, борозен, необхідних для установки електроустаткування і монтажу електропроводок.

На другій стадії виконують власне електромонтажні роботи безпосередньо на монтажному об’єкті. У ці електромонтажні роботи входять: установка на підготовлені місця електроустаткування і електроконструкцій, прокладка по підготовлених трасах готових елементів електропроводок, підключення електричних мереж до встановленого електроустаткування; будівельні роботи в приміщеннях, що приймаються під монтаж, повинні бути в такому стані, який забезпечує нормальне і безпечне ведення електромонтажних робіт, захист вмонтованого устаткування, електроматеріалів від впливу атмосферних опадів, низьких температур, від забруднення і випадкових пошкоджень.

Підготовка трас електропроводок складається з наступних електромонтажних операцій: розмітки трас і місць установки кріпильних деталей; пробивних робіт для установки кріпильних деталей; установки кріпильних деталей в будівельних конструкціях. Електромонтажні роботи з підготовки трас електропроводок належать до найбільш дорогих операцій.

5

При розмітці траси спочатку визначають і розмічають лінії електропроводки, місця проходів через стіни і перекриття, місця установки коробок, кріпильних деталей для труб і кабелів.

Кріпильні електромонтажні роботи здійснюють шляхом забивання кріпильних дюбелів пістолетом, ручним або піротехнічним облямовуваннями; вмазуванням в наперед підготовлений отвір; приварюванням до заставних частин; приклеюванням.

4. Електромонтажні роботи по монтажу освітлення

На освітлення витрачається близько 12 % всієї споживаної електроенергії. Існує велика різноманітність схем і способів виконання електропроводок, конструкцій світильників і типів вживаних джерел світла, а також різних складних пристроїв автоматики і телекерування.

Правильне і раціональне розміщення джерел світла, якісне виконання електромонтажних робіт електропроводок і світильників має велике значення, оскільки сприяє поліпшенню умов, зниженню стомлюваності зору.

Застосовуються дві системи внутрішнього освітлення: загальна і комбінована. Система загального освітлення призначається для одночасного освітлення всього приміщення разом з робочими місцями, створюючи за всією площею приміщення або території освітленість, відповідну характеру виконуваних робіт. Світильники загального освітлення розташовують у верхній зоні.

Система комбінованого освітлення призначається тільки для освітлення місць постійного перебування людини і складається із загального і місцевого освітлення ( розмітка на стінах і стелях трас електропроводок і місць установки світильників, вимикачів, розеток і інших приладів, щитів, щитків, а також магістральних і групових електропроводок) ці операції виконуються в готових приміщеннях до початку штукатурних робіт (при прихованій електропроводці) і після закінчення штукатурних і доводочних робіт - при відкритій електропроводці:

- установка заставних деталей і елементів електропроводок і електроконструкцій (щитів, шаф); виконується при будівництві;

- заготовлення елементів електропроводок: відмірювання, різка, правка проводів і кабелів, обробка і підготовка кінців жил, з’єднання жил проводів і кабелів по елементних схемах, ізолювання з’єднань, окінцювання жил проводів і кабелів, маркування готових елементів електропроводки, згортання їх в бухти;

- електромонтажні роботи по пробивці борозен, висвердлювання кубел для установки коробок і крюків; ці операції виконуються в готових будівлях до початку штукатурних робіт при прихованій проводці і після закінчення штукатурних робіт - при відкритій проводці;

- установка розпридільних і інших коробок під вимикачі і розетки, арматурних крюків при прихованій проводці, а також труб, кріпильних деталей, скоб, крюків, підрозетників при відкритій проводці.

Електромонтажні роботи на другій стадії: установка, вивіряння і кріплення електричних приладів в повністю оброблених приміщеннях;

- прокладка проводів і кабелів або готових елементів електропроводок по виконаній заготівці; ведеться в готових приміщеннях після закінчення штукатурних робіт, але до виконання малярних при прихованій проводці і після закінчення малярних робіт - при відкритій проводці;

- встановлення світильників, вимикачів, розеток і інших апаратів, з’єднання окремих елементів електропроводок в загальну схему з перевіркою всієї електропроводки, окінціювання жил проводів і кабелів.

Електромонтажні роботи освітлювальних установок повинні здійснюватися відповідно до проекту. Зразкова послідовність виконання електромонтажних робіт складається з двох стадій. На першій стадії виконуються наступні роботи: пристрій отворів, ніш, каналів, борозен, кубел і отворів для установки і прокладки трас електропроводок, передбачених проектом.

6

Рисунок 1.1- Розміщення світильників в приміщенні