Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТ устат 1 - 7.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать
  1. Загальні відомості

Електрообладнання верстата розміщене в спеціальній шафі, в двох тумбах і в окремій коробці, яка встановлена з правої сторони кронштейна ходового гвинта.

Шафа керування встановлена за задньою бабкою.

Електрообладнання верстату розраховане для роботи від мережі трьохфазного змінного струму напругою 380 В, 50 Гц.

По особливому замовленню верстат може бути виконаний з електрообладнанням на напругу 220 В, 50 Гц, 440 В, 60 Гц, 380 В, 60 Гц.

На верстаті встановлені: електродвигун головного приводу потужністю 4 кВт, 1450 об/хв. і електронасос охолодження продуктивністю 22 л/хв., 0,12 кВт, 2800 об/хв.

Пуск, зупинка і реверс електродвигуна головного приводу відбувається реверсивним магнітним пускачем, який керується шляховим вимикачем за допомогою рукоятки керування Для гальмування електродвигуна головного приводу передбачена електромагнітна муфта. Реверсування електродвигуна при нарізанні різьби досягається переводом рукоятки з крайнього верхнього в крайнє нижнє положення і навпаки. Для запуску електронасоса охолодження електросхемою передбачені магнітний пускач і вимикач . Кнопки автоматичного вимикача , вимикач електродвигуна охолодження, а також вказівник навантаження електродвигуна головного приводу змонтовані на лицьовій стороні електрошафи.

Лампа місцевого освітлення ЛО вмикається і вимикається вимикачем, який встановлений на світильнику місцевого освітлення.

Схема електрична принципова показана на рисунку 3.1

Керування електродвигуном головного приводу М1 відбувається рукояткою керування шляховими вимикачами ВПВ і ВПН, які фіксується в трьох положеннях. В нейтральному положенні рукоятки нормально закриті (н.з) контакти шляхових вимикачів ВПВ (В1 – 10) і ВПН (10 – 1) замкнуті.

Включенням автоматичного вимикача АВ через н.з. контакти ВПВ (В1 – 10) і ВПН (10 – 1) проміжне реле РП отримує живлення і через свій нормально відкритий (н.в.) контакт переходить на саможивлення. Отримує живлення також реле часу РВ. Нормально закритий контакт реле РВ з витримкою часу 3…4 сек. відключає електромагнітну муфту гальмування ЭМТ. Відключення електромагнітної муфти гальмування в вихідному положенні необхідне для вільного повороту шпинделя.

Для запуску електродвигуна М1 в напрямку „ Вперед ” (обертання електродвигуна проти годинникової стрілки зі сторони шківа), рукоятку повертають доверху. При цьому розмикається н.з. контакт шляхового вимикача ВПВ (В1 – 10) і замикається нормально відкритий (н.о.) контакт ВПВ (1 – 2), спрацьовує контактор КВ і вмикає двигун М1 на обертання „ Вперед ” . Нормально закритий контакт КВ (1 – 4) розмикається, знеструмлюється реле часу РВ, розмикаючи н.о. контакт РВ (11 – 12) і замикаючи н.з. контакт РВ (12 – 13).

Відключення електродвигуна М1 відбувається переводом рукоятки 14 в нейтральне положення. При цьому розмикається контакт ВПВ (1 – 2) і замикається контакт ВПВ (В1 – 10).

Рисунок 4.3 - Схема електрична принципова токарно-гвинторізного верстата

Контактор КВ знеструмлюється, реле часу РВ через контакт КВ (1 – 4) отримує живлення і замикає свій н.о. контакт РВ (11 – 12). Спрацьовує електромагнітна муфта ЭМТ, отримуючи постійний струм від селенового випрямляча ВС, і загальмовує механізм коробки швидкостей і шпиндель. Трохи пізніше, з витримкою часу 3…4 сек., розмикається н.з. контакт РВ (12 – 13), електромагнітна муфта відключається, і схема повертається в вихідне положення.

Запуск електродвигуна М1 в напрямку „ Назад ” відбувається переводом рукоятки в нижнє положення. Робота електросхеми аналогічна роботі при запуску електродвигуна М1 в напрямку „ Вперед ”, тільки в цьому випадку спрацьовує контактор КН. Електронасос охолодження М2 вмикається і вимикається вимикачем ВЭ.

В електросхемі верстату передбачений захист від струмів короткого замикання електродвигуна головного привода за допомогою електромагнітних розчеплювачів автоматичного вимикача АВ і електронасоса охолодження запобіжниками П.

Нульовий захист відбувається проміжним реле РП. Для захисту електронасоса охолодження від перенавантаження в електросхемі передбачено тепловим реле РТЭ.

Для запобігання одночасного включення контактів реверсивного пускача КВ і КН існує механічні і електричні блокування.

Під’єднання до цехової системи заземлення на верстаті відбувається за допомогою спеціального болта заземлення.

Рисунок 4.4 - Електрична схема з’єднань. Шафа керування СУС–100Б

І – коробка швидкостей; ІІ – ліва тумба; ІІІ – права тумба; IV – електрошафа; V – вхід від мережі.

Рисунок 4.5 - Електрична схема з’єднань

17