Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТ устат 1 - 7.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Опис роботи схеми керування силової головки агрегатного верстату лабораторної установки.

Припустимо, що силова головка на плиті приводній у початковому положенні знаходиться між кінцевими вимикачами Q1, Q2, а піноль – у крайньому верхньому положенні. При натисканні кнопки SВ2 отримують живлення проміжні реле КL1, KL2 і замикаючи свої контакти підготовлюють схему до роботи. Отримує живлення магнітний пускач КМ1, блок-контакт КМ1 шунтує кнопку “Пуск” (SВ1), а у силовому колі своїм замикаючим контактом підключає двигун Д1 (швидкій підвід силової головки). А КL3 підготовлює коло КМ2. При доходженні силової головки до кінцевого вимикача Q2, останнім розмикаючим контактом відключає двигун Д1 (КМ1), а замикаючим подає живлення на магнітний пускач КМ5, отримує живлення двигун привода шпинделя Д3 і КМ3 - двигун привода пінолі Д2 (робочий хід піонлі ). При доходженні пінолі до кінцевого вимикача Q4 (обмеження робочого ходу пінолі), останнім розмикаючим контактом відключає пускач КМ3, а замикаючим подає живлення на КМ4 (робочий відвід пінолі). При доходженні пінолі до крайнього верхнього положення (кінцевий вимикач Q3), останній розмикаючим контактом відключає магнітний пускач КМ4 і зупиняє двигун Д2 (приводу пінолі). Замикаючим контактом подає живлення на магнітний пускач КМ2 (швидкий відвід головки), який отримавши живлення розмикаючим контактом відключає магнітний пускач КМ5, відключається двигун привода шпинделя Д3. Відбувається швидкий відвід головки. При доходженні головки до крайнього верхнього положення, кінцевого вимикача Q1, останній розмикаючим контактом відключає магнітний пускач КМ2 (швидкій відвід головки), а замикаючим подає живлення на КМ1 (швидкій підвід головки). Силова головка починає рухатися вниз і тим робота повторюється.

Для зупинки натискаємо кнопку SВ1, втрачає живлення коло керування, всі двигуни зупиняються.

Хід роботи

1. Використовуючи реальну свердлильну головку агрегатного верстата, ознайомитись з будовою та принципом дії верстата, особливістю монтажу електроустаткування та провести її ввімкнення..

  1. Вивчити принципову схему керування верстатом.

  1. Ознайомитись зі схемою електричних з’єднань та сполучень.

  2. Коротко описати принцип роботи схеми керування.

Скласти звіт про виконану роботу

11

Практична робота № 7

Тема. Електроустаткування автоматичних верстатних ліній.

Мета: вивчення особливості електрообладнання верстатної ліній робото-технічного комплексу , що складається з токарного верстата з ЧПК, робота маніпулятора та конвеєрної лінії.

Автоматична лінія — група машин, які, маючи спільні механізми керування, автоматично виконують в технологічній послідовності цикл операцій з обробки виробів. Автоматична лінія обладнана автоматичними транспортними засобами для переміщення виробів від однієї машини до іншої.

Автоматизація виробництва, за допомогою автоматичних ліній є одним з найбільш простих, надійних і важливих напрямів технічного прогресу. Серед інших напрямів розвитку автоматизації треба назвати системи програмного керування та кібернетичні системи з логічним керуванням.

При обробці на автоматичній лінії виріб послідовно переміщується від однієї машини до іншої. Він встановлюється і закріплюється в певному положенні для обробки сам або разом з пристроєм, який переміщує його.

Два або декілька агрегатних верстатів об'єднують в автоматичну лінію, що представляє собою систему автоматів зв'язаних засобами транспортування і управління. Автоматичні лінії можуть бути скомпоновані не тільки з агрегатних, але і з універсальних та інших верстатів, що випускаються серійно, а також із спеціального обладнання, що дозволяє автоматизувати весь технологічний процес виготовлення виробу. Такі лінії об'єднують у більш складні системи - цехи або заводи.