Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТ устат 1 - 7.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Теоретичне пояснення

Принцип обробки на свердлильних верстатах

Фрезерний верстат — металообробний верстат призначений для обробки фрезою плоских і фасонних поверхонь, тіл обертання, зубчастих коліс та інших заготовок. Деталь, закріплена на столі, робить поступальний рух (криволінійний або прямолінійний), при цьому фреза робить обертовий рух. Керування металорізальним верстатом здійснюється вручну, механічно або автоматично за допомогою системи ЧПУ.

Основні види фрез: дискові, циліндрові, торцеві, шпони, кутові, кінцеві, прорізні (відрізні), фасонні. Конструктивно діляться на цілісних, із змінними зубами і збірні. На горизонтально-фрезерних верстатах вісь обертання фрези розташована горизонтально, а на вертикально-фрезерних - вертикально, але може повертатися на кут +/- 45° у вертикальній площині.

Рисунок 5.1 - Схеми зустрічного та попутного фрезерування.

Фрезерування буває зустрічне і попутне. Приклади робіт, що виконуються на горизонтально-фрезерних верстатах: обробка прямокутних і фасонних пазів дисковими фрезами, обробка вертикальних поверхонь торцевими фрезами. На вертикально-фрезерних верстатах виконуються такі роботи, як обробка горизонтальних поверхонь торцевими фрезами, обробка скосів і вертикальних поверхонь, обробка закритих і відкритих пазів шпон кінцевими фрезами.[3]

Консольно-фрезерний станок 6Р82 рисунок 1.1, призначений для фрезерування всіляких деталей з сталі, чавуну та кольорових металів циліндричними, дисковими, фасонними, кутовими, торцевими, кінцевими та іншими фрезами. На станках оброблюють вертикальні та горизонтальні площини, пази, кути, рамки, зубчаті колеса та ін. На універсальних станках, розміщений стіл, що повертається, де можливо фрезерувати різні спіралі. Технологічні можливості станків розширяються з застосуванням ділильної головки, повертаю чого столу, накладної універсальної головки ті інших приспосіблень.

станина 1 , рисунок1.1. поворотна фрезерна головка -2, консолі -3, що утримує салаки - 4 , робочий стіл- 5 . Консоль може переміщуватись в верх та вниз по вертикальним направляючим станини -6.

Фрезерний верстат

Практична робота № 5 б

Тема. Електроустаткування шліфувальних верстатів

Мета роботи : вивчення особливості електрообладнання шліфувального верстату

Теоретичне пояснення

    1. Шліфувальні станки мають обертаючий абразивний інструмент. Ці станки застосовують в основному для кінцевої (фінішної) чистової обробки деталей, шляхом зняття з поверхонь шару металу з точністю, що доходить інколи до десятих долі мікрометра та придачі оброблювальній поверхні високої чистоти.

На шліфувальні станки поступають заготовки, попередньо оброблені на інших станках з залишком невеликого припуску під шліфування, величина якого залежить від класу точності,, що необхідний розмірів деталі та попередній обробки.

Круглошліфувальні станки призначені для зовнішнього шліфування циліндричних та конічних поверхонь та діляться на універсальні та різні (не універсальні).

В універсальних круглошліфувальних станках, крім повертання робочого стола на невеликий кут, до ±6°, можливе повертання як деталі (заготовки), так і шліфувального круга за рахунок повертання передньої та шліфувальної бабок навколо їх вертикальних осей на великий кут, що дозволяє шліфувати на цих станках конуси з великим кутом при вершині, а також торцеві площини. Крім того, універсальні круглошліфувальні станки комплектуються додатковою бабкою для шліфування отворів.

Універсальний круглошліфувальный станок 3А161 призначений для шліфування деталей діаметром до 180 та довжиною до 100 мм. Шліфування може проводитись на прохід і при необхідності - способом врізного шліфування.

На рисунку 1.1 показано зовнішній вид станка 3А161, основні вузли та органи керування цього станка: станина 4, нижній 5 та верхній 6 столи, бабка виробу 7, шліфувальна бабка 5, задняя бабка 10, маховичок 3 для ручного переміщення стола, гідропанель 2, на котрій розміщені рукоятки для керування гідравлічним рухом стола – шліфувальної бабки, пінолі задньої бабки і нше. Рядом с гідропанеллью розміщена електропанель 1, на которій змонтовані кнопки керування всіма електродвигунами станка. Маховичок 9 служить для ручного переміщення шліфувальної бабки.