Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТ устат 1 - 7.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Хід роботи

1. Використовуючи реальний шліфувальний верстат, ознайомитись з будовою та принципом дії верстата, та особливістю монтажу електроустаткування .

  1. Вивчити принципову схему керування верстатом.

  2. Ознайомитись зі схемою електричних з’єднань та сполучень.

  3. Коротко описати принцип роботи схеми керування.

  4. Скласти звіт про виконану роботу.

Рисунок 4.1 Схема керування шліфувальним верстатом

10

Практична робота № 6

Тема. Електроустаткування агрегатних верстатів.

Мета: вивчення особливості електрообладнання свердлильної головки агрегатного верстату

Теоретичне пояснення

Агрегатний верстат, спеціальний метало ріжучий верстат, побудований на базі нормалізованих кінематично не зв'язаних між собою вузлів (агрегатів). Силові вузли мають індивідуальні приводи, а взаємозалежність і послідовність їх руху задається єдиною системою управління. Незалежна робота вузлів верстата дає можливість створити раціональний ряд типорозмірів і уніфікувати їх конструкцію. Так, в 1966 в СРСР і країнах СЕВ (Рада економічній взаємодопомозі) прийнятий ряд з 7 типорозмірів основних силових вузлів агрегатного станка . А. с. найбільш поширені при механічній обробці, коли деталь залишається нерухомою, а рух передається ріжучому інструменту. При цьому допускається значна концентрація операцій, оскільки можна вести механічну обробку деталі одночасно багатьма інструментами з декількох сторін. Оскільки на А. с. виробляється обробка однієї або декількох деталей, вони застосовуються головним чином на заводах масового виробництва. На рис. 6.1 показана одна з компоновок А. с., призначених для свердління отворів і включає в собі три свердлильні головки 2. Дві головки встановлені горизонтально та переміщаються по направляючих станини 1, третя головка розміщена вертикально та переміщується по колоні 4. Всі головки влаштовані однаково та складаються з корпуса 2, шпиндельного головки 3, в котрій розміщені робочі шпинделі з ріжучим інструментом та приводного електродвигуна 7. Даталь, що обробляється закріплюється приспосібленням 5, котре встановлюється на столі 6.

1 - направляюча станина ; 2 - свердлильні головки; 3 – шпиндельні головки ; 4 - колона;

5 - приспосіблення ; 6 – стіл; 7 - приводний електродвигун

Рисунок 7.1- Загальний вигляд трьохстороннього агрегатного свердлильного станка

На рис. 7.2 зображено схема автоматизації процесу свердління деталі 1 з застосуванням радіючої свердлильної головки 2. На корпусі головки закріплено три упори ( А, Б та В ) котрі в певних точках шляху натискають на штовхачі шляхових перемикачів ВК1 – ВК4 . На столі станка встановлений обмежувач Г, що перемикає ручку Р, котрий натискає на штовхач перемикача ВК5. Перемикачі ВК1 – ВК5 керують переміщенням силової головки. Послідовність роботи перемикачів характеризується циклограмою роботи станка. В ивхідному положені натиснуті перемикачі ВК1 та ВК2, а перемикач ВК5 розміщений на головці у звільненому стані.

Рисунок 7.2 - Схема керування силової головки агрегатного верстату