Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТ устат 1 - 7.docx
Скачиваний:
96
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Практична робота № 4 б

Тема. Електроустаткування свердлильних верстатів.

Мета роботи: вивчення особливості електрообладнання свердлильного верстату

Хід роботи

1. Використовуючи реальний свердлильний верстат, ознайомитись з будовою та принципом дії верстата, та особливістю монтажу електроустаткування .

  1. Вивчити принципову схему керування верстатом.

  2. Ознайомитись зі схемою електричних з’єднань та сполучень.

  3. Коротко описати принцип роботи схеми керування.

  4. Скласти звіт про виконану роботу.

Теоретичне пояснення

Принцип обробки на свердлильних верстатах

Свердлення. Вид обробки, за допомогою якого можна отримувати отвори, збільшувати діаметр отворів або змінювати їх форму - свердлення. Головний рух, так і рух подачі зазвичай повідомляються інструменту, проте в спеціальних верстатах це може не дотримуватися.

Свердлення - високопродуктивний спосіб обробки отвору. Проте цим способом можна отримати отвір невисокої точності розміру і чистоту поверхні. Отвори в суцільному металі виконуються свердленням за допомогою спеціального інструменту - свердла.

Рисунок 4.6 - Схеми свердління, зенкерування та розгортки .

Найбільш поширені спіральні свердла. Вони призначені для свердлення глухих і крізних отворів і для розсвердлювання наявних отворів. Спіральне свердло складається з робочої частини, шийки і хвостовика. Хвостовики свердел бувають циліндровими і конічними. Для свердлення глибоких отворів (глибина перевищує діаметр в 5 і більше разів ) застосовують спеціальні свердла, з внутрішніми каналами для подачі змащувально-охолоджуючої рідини.

Зенкування отворів проводять спеціальним багатолезовим інструментом циліндрової або конічної форми - зенкером. При зенкуванні чистота поверхні виходить вище, ніж при свердленні. Для отримання отворів вищої точності і чистоти використовують розгортки. Важливою характеристикою абразивного інструменту є його твердість, тобто опірність зв'язки вириванню абразивних зерен з поверхні інструменту під впливом сил різання. Чим твердіше круг, тим більша сила необхідна, щоб вирвати зерно із зв'язки, але в той же час більшою мірою виявляється схильність інструменту до "засалювання" (забиванню

пір стружкою) особливо при шліфуванні в'язких матеріалів.

1 — станина; 2— електродвигун; 3— свердлильна головка; 4, 10— рукоятки; 5— штурвал; 6 — лімб; 7 — шпиндель; 8 — шланг подачі СОЖ; 9 — стіл; 11 — плита; 12 — шкаф електроапаратури

Рисунок 1.1- Вертикально-свердлильний станок мод. 2Н125

9

Практична робота № 5 а

Тема. Електроустаткування фрезерних верстатів

Мета роботи : вивчення особливості електрообладнання фрезерного верстату

Хід роботи

1. Використовуючи реальний фрезерний верстат, ознайомитись з будовою та принципом дії верстата, та особливістю монтажу електроустаткування .

  1. Вивчити принципову схему керування верстатом.

  2. Ознайомитись зі схемою електричних з’єднань та сполучень.

  3. Коротко описати принцип роботи схеми керування.

  4. Скласти звіт про виконану роботу.