Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_KR_2011_gosp_pravo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
275.97 Кб
Скачать

4. Правила оформлення роботи.

Загальні вимоги

Курсові роботи з юридичних дисциплін складають у вигляді тексту. Роботи оформляють на аркушах формату А4 (210x297 мм). Курсові роботи виконують рукописним, маши­нописним або машинним (за допомогою комп'ютерної техні­ки) способом на одному боці аркуша білого паперу. Роботи пишуться українською або російською мовою (перевага нада­ється державній мові).

За машинописного способу виконання роботи друку­ють через півтора інтервали; за машинного - з розрахунку не більш 30 рядків на сторінці за умови рівномірного її заповнен­ня та висотою літер і цифр не менш ніж 1,8 мм (у випадку ви­користання комп'ютерної програми Microsoft Word - рекомен­дований шрифт – Times New Roman, розмір шрифту - 14, ін­тервал - 1,5 строки).

Обсяг курсової роботи:

  • за умови рукописного виконання - від 30 до 35 сторінок (не більше 35);

  • за умови машинного або машинописного вико­нання - від 25 до 35 с.

Обсяг вступу - 2-3 с.

Обсяг суті роботи (сумарний обсяг розділів) - прибли­зно 20-25 с.

Обсяг висновків і рекомендацій - 3-4 с.

Допускається окремі частини курсової роботи (титу­льний аркуш, додаток) виконувати іншим способом, ніж осно­вна частина.

Текст роботи слід друкувати, додержуючись такої ши­рини полів: верхнє, ліве і нижнє - не менш 20 мм (рекомендо­вана ширина - верхнє і нижнє - 20 мм, ліве - 25 мм), праве - не менш 10 мм (рекомендована ширина 15 мм).

Під час виконання роботи необхідно дотримуватися рівномірної цільності, контрастності й чіткості тексту.

Помилки, описки та графічні неточності допускається виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення машинописним способом або від руки. Виправле­не повинно бути такого ж кольору, як і основний текст.

Структурні елементи "ЗМІСТ", "ПЕРЕЛІК УМОВ­НИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ", "ВСТУП", "ВИСНОВКИ", "РЕКОМЕНДАЦІЇ", "ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ" не нумерують, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти і підпункти можуть мати заголовки.

Заголовки структурних елементів роботи і заголовки розділів слід розташовувати посередині рядка і друкувати ве­ликими літерами без крапок в кінці, не підкреслюючи.

Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів роботи слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту роботи.

Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути:

  • за машинописного способу - не менше, ніж три ін­тервали;

  • за машинного способу - не менше, ніж два рядки.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозді­лу а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Нумерація сторінок.

Сторінки слід нумерувати арабськими цифрами, доде­ржуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту робо­ти. Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Титульний аркуш включають до загальної нумерації сторінок роботи. Номер сторінки на титульному аркуші не проставляють.

Текст змісту також включають до загальної нумерації сторінок. Номер сторінки на ньому не проставляють.

Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації сторінок роботи.

Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів.

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти слід нумерува­ти арабськими цифрами.

Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладання суті роботи і позначатися арабськими циф­рами без крапки після слова "РОЗДІЛ", наприклад, РОЗДІЛ 1, РОЗДІЛ 2 і т. п. Потім з нового рядка друкують заголовок роз­ділу.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в ме­жах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номеру розділу і порядкового номера підрозділу, відокремлених крап­кою. Після номеру підрозділу крапку не ставлять, наприклад, 1.1, 1.2 і т.п.

Пункти повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу або підрозділу. Номер пункту складається з порядкового номера розділу і порядкового номера пункту, або з номера розділу, порядкового номера підрозділу та порядко­вого номера пункту, відокремлених крапкою. Після номеру пункту крапку не ставлять, наприклад, 1.1.1, 1.1.2 і т. п.

Номер підпункту складається з номера розділу, поряд­кового номера підрозділу, порядкового номера пункту і поряд­кового номера підпункту відокремлених крапкою, наприклад, 1.1.1.1, 1.1.1.2, 1.1.1.3 і т.п.

Якщо розділ або підрозділ складається з одного пунк­ту, або пункт складається з одного підпункту, його не нумеру­ють.

Переліки.

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліками ставлять двокрапку. Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української (російської) абетки з дужкою, або, не нумеруючи, - дефіс (перший рівень деталізації).

Для подальшої деталізації переліку слід використову­вати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації).

Переліки першого рівня деталізації друкують малими літерами з абзацного відступу, другого рівня - з відступом від­носно місця розташування переліків першого рівня.

Виноски.

Пояснення до окремих даних, наведених у тексті, до­пускається оформляти виносками. Виноски позначають надру­кованими знаками у вигляді арабських цифр (порядкових но­мерів) з дужкою. Нумерація виносок окрема для кожної сторі­нки. Знаки виноски проставляють безпосередньо після того слова, числа, символа, речення, до якого дають пояснення, та перед текстом пояснення. Текст виноски вміщують в кінці сторінки і відокремлюють від тексту лінією довжиною 30-40 мм, проведеною в лівій частині сторінки. Текст виноски почи­нають з абзацного відступу і друкують за машинописного спо­собу виконання роботи через один інтервал, за машинного способу - з мінімальним міжрядковим інтервалом.

Посилання.

Посилання в тексті роботи на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, "... у роботах [12, с. 8; 26, с. 83]..."

НЕ Допускається наводити посилання на джерела у виносках! (приклад оформлення виноски наведено нижче)

Приклад

Цитата у тексті: "...господарська діяльність може здійснюватись і без мети одержання прибутку [12, с. 8] ".

Відповідний опис у переліку посилань:

12. Понікаров В.Д., Андрійченко Ж.О. Господарське законодавство: Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Х.: ВД «ІНЖЕК», 2003. – 124 с.

Приклад подання виноски:

_____________________

¹[12] Понікаров В.Д., Андрійченко Ж.О. Господарське законодавство: Навчальний посібник для самостійного вивчення дисципліни. Х.: ВД «ІНЖЕК», 2003. – 124 с.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, під­пункти, додатки зазначають їх номери. При посиланнях слід писати: "... у розділі 4...", "... дивись 2.1 ...", "... за 3.3.4 ...", "... відповідно до 2.3.2.1 ...", "... у додатку Б ...".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]