Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_KR_2011_gosp_pravo.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
275.97 Кб
Скачать
  1. Загальні методичні вказівки до виконання курсової роботи.

Виконання студентами курсової роботи є невід’ємною складовою частиною навчального процесу, важливим елементом фахової підготовки юристів.

Курсова робота - це самостійна творча ро­бота студента, яка носить учбово-дослідницький характер. Провідна загальна вимога до курсової роботи - це її достатньо високий теоретичний рівень. Написання курсової роботи пе­редбачає більш глибоке вивчення вибраної теми, ніж вона роз­кривається у лекційному курсі. Метою курсової роботи прийнято вважати:

  • поглиблення і розширення теоретичних знань;

  • оволодіння прийомами самостійної пізнавальної дія­льності;

  • вироблення вміння формулювати міркування та ви­сновки, логічно послідовно і доказово їх викладати;

  • вироблення вміння публічного захисту підготовленого матеріалу (робити доповідь, відповідати на запитання, відстоювати свою думку).

Першим етапом підготовки курсової роботи є вибір теми. Тематика курсових робіт з господарського права розроблена кафедрою цивільного та господарського права і процесу відповідно до завдань навчальної дисципліни. Сту­дент обирає тему, яка його цікавить, самостійно або з допомо­гою викладача-керівника. Студент має право запропонувати свою тему, але це питання обов'язково має бути узгоджено з викладачем-керівником. Вибір студентом теми курсової робо­ти в обов'язковому порядку фіксується письмово на кафедрі із зазначенням П. І. Б. студента та шифру його групи. Забороня­ється виконання однієї теми (повторення) декількома студен­тами; всі студенти одного курсу повинні виконувати різні кур­сові роботи.

Після затвердження теми і узгодження цього питання з керівником, студент переходить до другого етапу - підбір ма­теріалу для написання курсової роботи. Цю роботу доцільно проводити в такому порядку.

Виконання роботи слід починати з аналізу норм господарського законодавства і вивчення відповідного розділу (теми) за підручником. Потім необхідно ознайомитися з рекомендова­ною літературою, яка повинна бути використана для написан­ня курсової роботи. Студент може використати також і іншу літературу, посилання на яку наводяться в підручнику, учбо­вих посібниках, монографіях і статтях. Додатковий матеріал для курсової роботи можна підібрати також із юридичних і спеціальних журналів або газет.

Для більш глибокого засвоєння змісту чинного господарського законодавства доцільно звернутися до науково-практичного коментаря Господарського кодексу України. Якщо з питань теми курсової роботи існують постанови (рекомендації, роз’яснення, інформаційні та оглядові листи) Вищого господарського суду України, постанови Пле­нуму Верховного Суду України, необхідно, не тільки ознайо­митися з їх змістом, але й обов'язково використати положення відповідної постанови або роз’яснення під час аналізу тих чи інших питань те­ми. Якщо з тих чи інших питань теми курсової роботи в юри­дичній літературі існують різні точки зору, необхідно їх про­аналізувати, висловити своє ставлення і аргументувати позиції, що відстоюються в роботі.

Під час написання курсової роботи при викладенні ма­теріалу треба обов'язково робити посилання на використану учбову та іншу літературу, нормативні джерела, постанови (рекомендації, роз’яснення, інформаційні та оглядові листи) Вищого господарського суду України, поста­нови Пленуму Верховного Суду України, матеріали судової практики. При цьому в самому тексті роботи у зносках внизу сторінки належить вказувати прізвище та ініціали автора (співавторів), назву джерела, рік і місце його видання, сторін­ку, дотримуючись і інших бібліографічних вимог.

Основні теоретичні положення і висновки з питань, що розглядаються в курсовій роботі, належить обов'язково ілюструвати прикладами з судової практики (3-5 прикладів). При цьому необхідно вказати джерело, з якого взято приклад. Матеріали судової практики, які можуть бути використані в роботі, публікуються у журналі "Право України", а також у збірниках судових рішень з господарських справ. В роботі мо­же бути використана практика місцевих господарських судів, але не слід бра­ти приклади з підручників, учбових посібників, статей і моно­графій.

Курсова робота, що виконана тільки на основі підручника, а також без використання матеріалів судової практики і внаслідок цього позбавлена елементів самостійної творчої ро­боти студента, оцінюється незадовільно і захисту не підлягає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]