Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
24.34 Кб
Скачать

Релігійна діяльність

Яскравою стороною життя Бойля була релігійна і місіонерська діяльність. В юності палке уяву захоплювало його у бік крайніх ідей. Перебуваючи під впливом сильних вражень, він висловлювався наступним чином про свій настрій: «Демон скористався моєю меланхолією, наповнив душу жахом і вселив сумніви в основних істинах релігії». У такому стані він додумався до самогубства, від якого його втримала тільки думка, що душа його потрапить в пекло. Він зважився розвіяти свої сумніви читанням Біблії в оригіналі і тому зайнявся вивченням єврейської та грецької мов. Згодом його переконаність у християнській вірі висловилася установою духовних місій в Індії, перекладом і друкуванням Біблії на ірландському і гельською говірками.

За заповітом (1661) Бойль залишив капітал для фінансування щорічних читань про Бога та релігії, знаменитих «Лекцій Бойля», перша з яких відбулася в 1692 р. Метою лекцій Бойль визначив захист християнської релігії від «сумнозвісних невірних, а саме атеїстів, деїстів, язичників, іудеїв і мусульман ».

Це було причиною появи згодом богословських трактатів Клерка, Бентлея, Дергема та ін Сам Бойль написав про узгодження розуму з релігією, про натураліст-християнина і т. п.

«Лекції Бойля» тривали регулярно аж до 1905 р. З 2004 р. їх відновили в Лондоні, в церкві St. Mary Le Bow. Вони проходять щорічно, в лютому.

Роботи

З його наукових праць, крім уже згаданих вище, наводимо назви наступних:

«Нові експерименти, фізико-механічні, торкаючись навесні повітря і його наслідками, виконані в основному в нових пневматичного двигуна» (Оксф., 1660, 1662 и 1682);

«Міркування зворушливо корисності експериментальної натуральної філософії» (1663);

«Експерименти і міркування, на кольори, з листом, що містить зауваження щодо алмаз, який світить у темряві» (1663 и 1670);

«Продовження нових експериментів зворушливі весняні і ваги повітря» (1669);

«Міркування про корисність експериментальної і природної філософії, друга частина» (1671);

«Продовження нових експериментів, фізико-механічні, торкаючись навесні і ваги повітря і їх вплив» (1682);

«Новий охолоджуючий експеримент, що показує, як в значній мірі холодної може бути раптово виробництва, без допомоги снігу, льоду, граду, вітру чи селітри» (там же);

«А новий інструмент casy (Aräometer)» (там же, 1675).

Після смерті Бойля надруковано «The general history of the Air designed and begun» (Лонд., 1692). Повне зібрання творів видав Th. Birch в 5 томах, Лонда., 1744. Англійці цінують надзвичайно високо, але трохи упереджено, вчений діяльність свого знаменитого співвітчизника. Більш сувору критичну оцінку Бойля можна знайти у Ф. Розенбергер, «Die Geschichte дер Physik» (Брауншвейг, 1884, 2 год) .. Роберт Бойль на Вікісховіща?

Едм Маріотт

Проживають поблизу Діжона и БУВ пріором в містечку Св. Мартіна су Бон. Mаріотт БУВ одним Із засновніків (1666) i дере членів Академії наук, заснованої в Паріжі. Помер у Паріжі в 1684 р.

Найважлівіші роботи Маріотта зібрані в його «Essais де статури» (4 випуски, 1676-1681), з них найбільш відомій другий випуск: «Де ла природи де l'повітря» (1679), Що містіть викладу відомої залежності Між пружністю газу та йо обсягах, тієї ж закон БУВ знайденій на 17 років раніше Бойл и звичайна йо назівають «законом Бойля-Маріотта».

Інші «Essais» стосуються питаннь природи и руху рідін, падіння тіл и т. д;. четвертий представляє цікаву монографію про квіти и фарба з фізічної та фізіологічної боку харчування, середа безлічі цікавіх спостереження Маріотта слід відзначіті Відкриття їм сліпої плями в оці.

Збірник «Recueil-де-де ouvrages ММ. академік-де-л 'Мі-де-Наука »(П., 1693) i Перший том« Історії та ін М moires де l'акад Мі »містять безліч статей Маріотта з гідродінамікі;?? Виходячи з вісновків Галілея и Торрічеллі, Маріотт приходити до великого числа Важливим вісновків про перебіг рідін, про труби, про Тиск всередіні труб, про рівновагу рідкіх тіл и т. д.

Роботи Маріотта зібрані в «? Uvres-де-Маріотта» (2 видання, 2 т. Лейден, 1717 і 2 т. Ла Хей, 1740).