Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари Правознавство.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

2.4. Зміст самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом і виконується в позааудиторний час, передбачений тематичним планом навчальної дисципліни.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні навчитися самостійно мислити, поглиблювати засвоєні теоретичні знання, опановувати практичні навички прийняття управлінських рішень. Відповіді на питання повинні бути законспектовані, їхнє викладення має бути стислим і чітким, обов‘язковими є посилання на використані джерела.

Форма контролю самостійної роботи – перевірка конспекту або обговорення на семінарському занятті. Питання, відведені для самостійної роботи, виносяться на поточний, модульний і підсумковий семестровий контроль.

Для визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу пропонуються питання для самоперевірки, практичні завдання, задачі, тести.

Змістовий модуль 1 Тема: Основи теорії держави

При вивченні даної теми, студентам слід уяснити, що складність та багатогранність держави як соціального явища обумовили множинність її визначень. Слід розглянути визначення держави, що домінують у сучасній фаховій літературі. Потрібно дослідити основні підходи в розумінні держави та її сутності.

Досить важливим є вивчення основних ознак держави :

суверенітет; наявність апарату публічної влади і управління, апарату примусу; наявність чітко визначеної території і розподіл населення, що проживає на цій території, по адміністративно-територіальним одиницям; утримання податків; легалізований примус (насильство); наявність права.

При дослідженні функцій держави необхідно звернути увагу на їх класифікацію залежно від: сфери діяльності; сфери суспільного життя; тривалості в часі; соціального призначення і т.д.

Досліджуючи форму держави, необхідно пам’ятати, що складовими її елементами є: форма державного правління; форма державного устрою; державний (політичний) режим.

При уясненні сутності елементів форми держави студенту потрібно звернути увагу на їх видову різноманітність (наприклад, відомі дві форми державного правління: монархія і республіка; монархія буває обмеженою та необмеженою; виділяють декілька різновидів обмеженої та необмеженої монархії: деспотична монархія (деспотія), абсолютна монархія, парламентська (або конституційна монархія), дуалістична монархія, виборна монархія, теократична монархія і т.д.)

Особливу увагу студентам слід звернути на виникнення та розвиток ідеї правової держави, певні уявлення щодо якої містяться в роботах давньогрецьких філософів Аристотеля та Платона, також у творах римських юристів.

Досліджуючи правову державу, необхідно звернути увагу на її економічну, соціальну, політичну, моральну підвалини.

Необхідно знати основні ознаки правової держави та вміти розкрити їх зміст.

Важливо звернути увагу на проблеми та шляхи формування правової держави в Україні.

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення держави.

  2. Визначте характерні ознаки держави та розкрийте їх зміст.

  3. Що таке функції держави?

  4. Які критерії класифікації функцій держави ви знаєте?

  5. Що розуміється під формою держави?

  6. Розкрийте зміст складових елементів форми держави.

  7. Назвіть різновиди форм державного правління.

  8. Вкажіть ознаки унітарної держави.

  9. В чому полягає відмінність федерації від конфедерації?

  10. Дайте характеристику демократичному режиму.

  11. Дайте визначення механізму держави, державного органу.

  12. Назвіть ознаки та принципи діяльності державного органу.

  13. Класифікуйте органи держави за наступними критеріями: за змістом діяльності; за порядком утворення; за характером компетенції; за територією дії; за способом прийняття рішень.

  14. Вкажіть найбільш важливі теоретичні положення давньогрецьких філософів, що вплинули на розвиток ідеї правової держави.

  15. Назвіть мислителів, які внесли значний вклад в розробку концепції правової держави та основні теоретичні положення їх вчень.

  16. Дайте визначення правової держави.

  17. Назвіть основні ознаки правової держави та розкрийте їх зміст.

  18. Вкажіть основні принципи правової держави.

  19. Назвіть основні шляхи формування правової держави.

Завдання

Заповніть таблицю.

Таблиця

Види демок.

респу-блік

Президент

Уряд

Парламент

ким

обирається

повнова-ження

ким форму-ється

підзвіт-ний

повнова-ження