Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінарські з історії української культури.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Рівненський державний гуманітарний університет

Кафедра культурології

УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА:

СЕМІНАРСЬКІ ЗАНЯТТЯ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ І - КУРСІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ:

6.02.01.00 ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА, 6/0МЕНЕДЖМЕНТ-ОРГАНІЗАЦІЙ,

ТЕХНОЛОГИ,6/00 РЕФЕРЕНТИ, БІБЛІОТЕКОЗНАВСТВО.

РІВНЕ -2011

УДК 008 (082)

ББК 71. 4 (4Укр)я 73

В 54

ВИТКАЛОВ С.В. Семінарські заняття з дисципліни «Історія української культури» для студентів спеціальностей 6.02.01.00 – «економічна кібернетика», 6. «менеджмент-організацій», 6.02 «технологи, референти, «бібліотекознавство». – Рівне: РДГУ. ­– 2011. – 8 с.

Пропоновані методичні рекомендації подають різноманітні грані розвитку вітчизняного історико-культурного процесу, сформованого у тематиці семінарських занять. До кожної теми включено значний обсяг необхідної літератури, що дає можливість краще опанувати історико-культурну проблематику.

Редактор:

Рецензенти:

Рекомендовано до друку вченою радою Рівненського державного гуманітарного університету, протокол № від __ вересня 20__ року.

© Виткалов С.В. 2010.

© Рівненський державний гуманітарний університет, 2011.

Cемінарські заняття з курсу «Історії української культури» Передмова

Важливим моментом вивчення навчального матеріалу з будь-якої дисципліни є, як відомо, семінарські, або ж практичні заняття, що дають змогу студентам самостійно вивчити значний обсяг інформації, яку вони отримали під час відвідування лекційних занять та під час самостійного вивчення тієї чи іншої теми.

Представлена тематика занять побудована за загальною проблематикою лекційного курсу із дещо поглибленим акцентуванням уваги на питаннях розвитку художньої культури.

Повноцінне засвоєння матеріалу базується не лише на знаннях із «Української культури», але й інформації, набутій студентами під час вивчення загально-історичних дисциплін («Всесвітня історія», «Історія України» тощо).

До кожного семінарського заняття додано декілька найбільш відомих праць, що дають змогу лише спрямувати увагу студента на проблему, що вивчається. Більш детальний список літератури до кожної теми зосереджено у навчально-методичному посібнику з курсу (Виткалов В.Г. «Українська культура: методичне забезпечення дисципліни». – Рівне: РДГУ, 2007), що знаходиться у бібліотеці університету та на кафедрі культурології. В ньому студенти знайдуть і своєрідний план-проспект відповідей на ті чи інші питання до семінарських.

Тематика семінарських занять складена передовсім для студентів денної форми навчання спеціальності 6.02.01.00 – «Економічна кібернетика», «менеджмент-організацій», «технологи, референти, бібліотекознавство», за оновленими планами. Для студентів заочної форми навчання подібна проблематика використовується з певним коригуванням на загальну кількість годин, відведених для вивчення даного курсу. Дане зауваження стосується й студентів, що навчаються за скороченою програмою, тобто тих, хто закінчив училища культури або для студентів інших профільних середніх спеціальних навчальних закладів.

При підготовці студентів до занять вони повинні переглянути значну частину візуального та відеоматеріалу, що рекомендується для повноцінного засвоєння дисципліни. Сподіваємося також, що часописи «Український історичний журнал», «Пам’ятки України», «Політика і культура», «Слово і час», «Нація і держава», «Українська культура», «Критика», «Друкарство», «Вісник Книжкової Палати» та інші, місцева періодика, а також наукові збірники, що друкуються в Гуманітарному університеті («Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку», «Актуальні питання вітчизняної і всесвітньої історії», «Актуальні питання культурології» тощо), стануть необхідними джерелами для вивчення даної дисципліни, як і відповідна довідкова чи довідникова література університетської бібліотеки. Чимала кількість оригінального матеріалу із зазначеної вище проблематики зберігається й у фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею, який було б доцільно відвідати під час вивчення дисципліни для ознайомлення з місцевою історико-культурною проблематикою.

Для кращого засвоєння матеріалу студентам необхідно також ознайомитися із Програмою дисципліни, до кожної з тем якої подано достатньо грунтовний обсяг рекомендованої літератури.

Інші необхідні матеріали для повноцінного засвоєння дисципліни знаходяться на кафедрі культурології РДГУ, навч. корп. №1, ауд. №46.

Загальна проблематика семінарських занять подається нижче.

п.п

Назва теми

Всього годин

Ден./заоч

Семінари ден./ заоч

Сам ост ден./заоч

1.

Вступ. Історіографія дисципліни

2

2

4

2

Культура Київської Русі

2

2

2

Культурний процес на українських тере-нах у ХІІІ – перша пол. ХVІ ст.

2

-

4

3

Українська культура ІІ пол. ХVІ – пер. пол. ХVІІ ст.

2

2

4

Українська культура ІІ пол. XVII ст.

2

2

2

5

Культурний процес на українських тере-нах у ХVІІІ ст.

2

2

6

Культурний процес на українських тере-нах 1 пол.ХІХ ст

2

2

2

7

Культурний процес в Україні другої поло-вини ХІХ ст.

2

2

8

Культурний процес ХХ – поч. ХХІ ст.

4

4

4

Всього

20

10

24