Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари Правознавство.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Тема: Загальне поняття кримінального права та кримінальної відповідальності

При вивченні даної теми студенту слід мати на увазі, що кримінальне право – це сукупність юридичних норм, закріплених в законі, що встановлюють, які суспільно-небезпечні діяння є злочинами і які покарання підлягають застосуванню до осіб, що їх вчинили.

Кримінальне право як одна з галузей права в цілому охоплює два основних інститути: злочин і покарання.

Поняття злочину чітко визначене у Кримінальному кодексі України. Студенту важливо усвідомити ознаки злочину, що дозволяють розмежувати його з проступком та дати їх характеристику (суспільна небезпечність, протиправність, винність, караність, наявність суб’єкта і діяння). Слід запам’ятати, що суб’єктом злочину може бути лише фізична, осудна особа, яка до моменту вчинення злочину досягла віку кримінальної відповідальності (загальний та спеціальний суб’єкти злочину). Осудною є особа, яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії і керувати ними.

Винність проявляється у відповідному психічному ставленні особи до вчинення злочину (форми вини – умисел та необережність).

Необхідно засвоїти стадії вчинення злочину: готування до злочину, замах на злочин, закінчений злочин. Звернути увагу на види замаху на злочин (закінчений, незакінчений).

Важливим є уяснення обставин, які обтяжують кримінальну відповідальність і покарання та обставини, які виключають злочинність діяння.

Підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого КК України. Студент повинен розкрити зміст елементів складу злочину.

Однією з форм реалізації кримінальної відповідальності є кримінальне покарання, тобто захід примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні злочину, і підлягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого. Важливо звернути увагу на характерні ознаки, що притаманні кримінальному покаранню та його види, а також підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

Особливу увагу слід приділити злочинам у сфері службової діяльності (ст. 235' - 370 КК України).

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення злочину та назвіть його основні ознаки.

  2. Дайте характеристику складу злочину.

  3. Вкажіть злочини за вчинення яких особа підлягає кримінальній відповідальності у віці від 14 років.

  4. Вкажіть форми вини та їх види.

  5. Назвіть обставини, що виключають злочинність діяння.

  6. Що розуміється під співучастю? Які види співучасників зазначені у Кримінальному кодексі України?

  7. Дайте визначення поняття покарання та назвіть його види.

  8. Назвіть покарання, які можуть застосовуватись лише як основні, додаткові.

  9. Вкажіть обставини які обтяжують, пом’якшують покарання.

  10. Назвіть злочини у сфері службової діяльності.

  11. Дайте характеристику кожному з елементів складу злочину у сфері службової діяльності.

Задачі

  1. П’ятнадцятирічний Антон вчинив злочин – крадіжку. Чи підлягає він кримінальній відповідальності? Дайте пояснення.

  2. Троє повнолітніх осіб домовились вчинити крадіжку з продовольчого магазину. Двоє з них почали виламувати двері, а третій, усвідомивши протиправність цих дій вирішив відмовитись від свого злочинного наміру, потай відійшов убік і втік. Ті, що залишились реалізували свій намір. Чи відповідатиме за крадіжку той, хто втік. Дайте пояснення.

  3. Група підлітків за попередньою змовою вирішила обікрасти автомобіль. Двоє з них відкривали машину та викрали речі. Третій спостерігав за вікнами найближчого будинку не торкаючись до автомобіля та речей. Йому здавалося, що він тут „ні до чого”. Дайте правову характеристику статусу даних осіб. Яким чином вони будуть нести відповідальність?