Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінари Правознавство.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Тема: Трудова дисципліна, дисциплінарна та матеріальна відповідальність

Вивчаючи дану тему необхідно уяснити, що трудова дисципліна – це чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір. Студенту слід знати ким затверджуються Правила внутрішнього трудового розпорядку, статути і положення про дисципліну.

Важливо звернути увагу на перелік органів, які правомочні застосовувати дисциплінарні стягнення.

Також студент повинен уяснити строки накладення дисциплінарних стягнень. Важливо знати порядок застосування та зняття дисциплінарних стягнень.

Необхідно знати, що матеріальна відповідальність як один з видів юридичної відповідальності становить собою обов'язок однієї сторони трудового договору — працівника або власника (уповноваженого ним органу) відшкодувати іншій стороні шкоду, заподіяну внаслідок винного, протиправного невиконання або неналежного виконання трудових обов'язків у встановленому законом розмірі й порядку. Студенту потрібно відрізняти матеріальну відповідальність від майнової відповідальності, передбаченої нормами цивільного права. Матеріальна відповідальність сторін трудового договору виникає при заподіянні шкоди тільки у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням трудових обов'язків. Студент повинен враховувати, що матеріальна відповідальність може бути покладена незалежно від притягнення працівника до дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності.

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення трудової дисципліни.

  2. Ким затверджуються Правила внутрішнього трудового розпорядку, статути і положення про дисципліну.?

  3. Вкажіть загальні дисциплінарні стягнення ?

  4. Які органи правомочні застосовувати дисциплінарні стягнення?

  5. Вкажіть порядок застосування дисциплінарних стягнень.

  6. Розкрийте порядок зняття дисциплінарного стягнення.

  7. Вкажіть ознаки матеріальної відповідальності.

  8. Назвіть фактичну підставу матеріальної відповідальності.

Завдання

1. Вирішіть задачу. Водій Тупренко, в нетверезому стані скоїв аварію, в результаті чого вилилось дві тонни молока. Адміністрація заводу, де працював Тупренко, стягнула з його заробітної плати 700 гривень для покриття матеріальної шкоди в повному обсязі. В якому розмірі і в якому порядку відшкодовується заподіяна шкода?

2. Вирішіть задачу. В їдальні у кухаря Гордійчука П. перевірка вилучила із холодильника 50 кг зіпсованого м'яса по ціні 7 гр. за кілограм. Зіпсоване м'ясо було відправлено на корм свиням по ціні 2 гривні за кілограм. Директор їдальні видав наказ про стягнення із заробітної плати кухаря 600 грн. Чи правомірний наказ?

Тема: Правове регулювання трудових спорів

Вивчаючи дану тему необхідно уяснити, що трудові спори — це неврегульовані шляхом безпосередніх переговорів розбіжності між працівником (колективом працівників) і власником підприємства (уповноваженим ним органом) з приводу застосування норм трудового законодавства, а також встановлення нових або зміни існуючих умов праці. Студенту важливо з’ясувати момент виникнення індивідуального та колективного трудового спору. Важливо звернути увагу на етапність порядку вирішення колективних та індивідуальних трудових спорів

Студенту необхідно з’ясувати категорію справ, що підлягають безпосередньому розгляді в суді.

Також необхідно знати строки звернення до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за вирішенням трудових спорів.

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення трудового спору.

  2. Які існують види трудових спорів?

  3. Хто має право розглядати трудові спори?

  4. Розкрийте порядок розгляду трудового спору комісією по трудових спорах.

  5. Розкрийте порядок розгляду трудового спору судом.

  6. Вкажіть категорію справ, що підлягають безпосередньому розгляді в суді.

  7. Рішення компетентного органу по розгляду трудового спору.

Завдання

1. Вирішіть задачу. Завідуючий транспортним відділом фабрики Смирнов запросив на тимчасову роботу двох теслярів для ремонту гаража. Коли теслярі закінчили роботи, бухгалтерія фабрики відмовилася провадити з ними розрахунок, оскільки завідуючий транспортним відділом не користується правом прийняття і звільнення працівників. Теслярі пред'явили позов до Смирнова. Чи є Смирнов належним відповідачем? Який порядок вирішення даного спору?