Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
453.63 Кб
Скачать

3. Характеристика і склад грошових надходжень підприємств.

Вхідні грошові потоки підприємств за їхніми джерелами можна поділити на внутрішні та зовнішні.

Методика визначення грошових надходжень та їхня характеристика, базуються на Положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», терміни вживаються в такому значенні:

  • грошові кошти — готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання;

  • еквіваленти грошових коштів — короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються в певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком змі­ни їхньої вартості;

  • не грошові операції — операції, що не потребують викорис­тання грошових коштів та їхніх еквівалентів;

  • рух грошових коштів — надходження і вибуття грошових коштів та їхніх еквівалентів.

Рис. 2.4. Класифікація видів діяльності підприємств

Звичайна діяльність — будь-яка основна діяльність підпри­ємства, а також операції, що забезпечують її або виникають уна­слідок її проведення.

Надзвичайна подія (діяльність) — подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства та стосовно якої не очікується періодичне повторення або повторення в кож­ному наступному звітному періоді (пожежа, стихійне лихо). Від­шкодування збитків унаслідок таких подій здійснюється за раху­нок страхового відшкодування та з інших джерел.

Операційна діяльність — основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, крім інвестиційної чи фінансової, тобто діяльність, яка забезпечує основну частку доходу та пов'я­зана з виробництвом, реалізацією продукції й іншими взаємовід­носинами, що виникають у процесі її здійснення.

Фінансова діяльність — діяльність, яка призводить до змін розміру й складу власного та позикового капіталу під­приємства.

Інвестиційна діяльність — придбання та реалізація тих не­оборотних активів та фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів, тобто діяльність, пов'язана з при­дбанням та продажем довгострокових (необоротних) активів і короткострокових (поточних) фінансових інвестицій.

Кожному виду діяльності відповідають певні грошові потоки (рис. 2.5).

Питання для самоконтролю:

1. Дайте характеристику грошових надходжень та поясніть їх необхідність для підприємств. 2. Назвіть види грошових надходжень з внутрішніх та зовнішніх джерел. 3. Дайте характеристику виручки від реалізації продукції. 4. Розкрийте порядок розподілу виручки від реалізації продукції на підприємстві. 5. Охарактеризуйте дохід підприємства від фінансово-інвестиційної діяльності. 6. Дайте визначення валового і чистого доходу підприємства.

Домашнє завдання:

  1. У чому особливість здійснення розрахунків готівкою?

  2. Які рахунки і в якій кількості можуть мати суб’єкти господарювання?

  3. Які особливості розрахунків чеками?

  4. Яке основне призначення векселя і в чому відмінність переказного векселя векселя від простого?

  5. Які складові надходжень від операційної діяльності підприємства?

  6. Які операції пов’язані з інвестиційною діяльністю підприємства?

  7. У чому відмінність чистого доходу від реалізації продукції від валового доходу?