Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорний конспект.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
453.63 Кб
Скачать

3. Розподіл і використання чистого прибутку

На підприємстві розподілу підлягає чистий прибуток, тобто при­буток, що залишився в розпорядженні підприємства після сплати податків та інших обов'язкових платежів.

Розподіл чистого прибутку — один із напрямів внутрішньо фірмового планування, значення якого в ринкових умовах зростає. Порядок розподілу і використання чистого прибутку на підпри­ємстві фіксується в статуті підприємства.

рис.3.2 Формування та розподіл чистого прибутку підприємства

Кошти на розвиток і вдосконалення виробництва витрачаються на задоволення потреб, пов'язаних зі зростанням обсягів виробни­цтва, технічним переозброєнням, вдосконаленням технології вироб­ництва та інших потреб, що забезпечують зростання і вдосконален­ня матеріально-технічної бази підприємства.

Кошти, що спрямовуються на соціальні потреби, використо­вуються переважно на такі витрати, які сприяють соціальному розвитку колективу підприємства:

  • будівництво, реконструкцію і капітальний ремонт житлових будинків і об'єктів соціально-культурної сфери;

  • утримання закладів, об'єктів соціально-культурної сфери (ди­тячих дошкільних, лікарень, будинків і баз відпочинку, клубів, і палаців культури тощо);

  • проведення оздоровчих, культурно-масових заходів, у тому числі придбання путівок на відпочинок і лікування;

  • інші подібні витрати (наприклад, здешевлення харчування робітників і службовців у заводських їдальнях, оснащення клубів, кімнат відпочинку, гуртожитків теле- і радіоапаратурою, іншим обладнанням, придбання подарунків для ветеранів тощо).

Кошти матеріального заохочення використовуються для стиму­лювання зацікавленості працівників підприємства в досягненні високих результатів праці. Акціонерні товариства виплачують за рахунок чистого прибутку дивіденди держателям акцій — засновникам і акціонерам.

Резервні (страхові) фонди можуть створюватися за рахунок при­бутку підприємствами всіх форм власності для використання на випадок різкого погіршення фінансового становища в результаті тимчасової зміни ринкової кон'юнктури, стихійних лих тощо.

Певна сума прибутку, спрямована на добровільні внески і благодійні цілі (в межах 4 % загальної суми оподаткову­ваного прибутку), звільняється від оподаткування.

Нерозподілений прибуток, у широкому розумінні як прибуток, що використовується в діяльності підприємства свідчить про його фінан­сову стійкість, про наявність джерела для подальшого розвитку.

4. Сутність і методи обчислення рентабельності

Порівняння, тобто співвідношення прибутку з поне­сеними витратами характеризує таке поняття, як рентабельність ).

Рентабельність означає прибутковість або дохідність виробни­цтва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих її видів; дохідність підприємств, організацій, установ у цілому як суб'єктів господарської діяльності; прибутковість різних галузей економіки.

Показники рентабельності є відносними характеристиками фі­нансових результатів і ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групу­ються відповідно до інтересів учасників економічного процесу, ринкового обміну.

Основні показники рентабельності можна об'єднати в такі групи:

  • показники рентабельності продукції;

  • показники рентабельності капіталу (активів);

  • показники, розраховані на основі потоків наявних коштів.

Для розрахунку рівня рентабельності підприємства можуть ви­користовувати: балансовий прибуток, прибуток від реалізації про­дукції, прибуток від інших видів діяльності.

При цьому поточні витрати можуть прийматись у таких варіан­тах; собівартість продукції, собівартість продукції за винятково матеріальних витрат, вартість продукції в оптових цінах.

До авансових витрат можна віднести: весь капітал підприємства, власний капітал, позичковий капітал, основний капітал, оборот­ний капітал.

Питання для самоконтролю:

  1. У чому полягає сутність балансового прибутку підприєм­ства?

  2. Розкрийте зміст та порядок формування прибутку від реа­лізації продукції.

  3. Які ви знаєте методи розрахунку прибутку від реалізації продукції? Дайте їм характеристику.

  4. Розкрийте сутність та методи обчислення рентабельності.

  5. Визначте основні напрямки використання балансового при­бутку підприємства.

  6. Визначте основні напрямки використання чистого прибут­ку підприємства.

Домашнє завдання:

  1. Як формується прибуток підприємства від фінансових операцій ?

  2. У чому відмінність прибутку, розрахованого за податковим та бухгалтерським обліком?

  3. Які витрати відносяться на собівартість реалізованої продукції?

  4. Назвіть складові операційних витрат за П(С)БО.

  5. Як визначається рентабельність підприємства, окремих видів продукції(робіт, послуг)? Наведіть інші показники рентабельності. Як вони визначаються?