Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
glob_ekonomika.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
645.12 Кб
Скачать

22. Соціо-культурний вимір глобалізації.

Соціокультурні фактори глобалізації - це конвергенція стилів життя і моделей споживання в світовому масштабі та універсалізація свідомості та культури. В даний час основні стандарти масового споживання, хоча і стають все більш складними і непостійними, доступні всім бажаючим. З'являється так звана модель споживання постіндустріального суспільства, де поряд з прагненням до досягнення матеріальних цінностей ставляться цілі нематеріального характеру (здоров'я, відпочинок, освіту і т. п.). Процес глобалізації стилів життя підсилює "ідеологічна промисловість", яка приймає на себе роль виробника і дистриб'ютора ідеологічних елементів - уявлень, образів і переконань, що проникають в усі соціальні групи і зосереджуються навколо спільних цілей і цінностей. Уніфікація світу, досить далеко просунулася в економіці і політиці, щодо культури відбувається повільно, темпи даного процесу до того ж сповільнюються нерівністю у розподілі благ і ресурсів між окремими людьми, верствами суспільства і народами, існуючими системними чи релігійними поділами. Характерною рисою сучасних світових відносин є наявність двох протилежних яскраво виражених тенденцій, що стосуються практично кожної сфери: прагнення, з одного боку, до уподібнення (уніфікації), з іншого - до диференціації. Першій з них сприяє перш за все розвиток науки і техніки, в результаті якого відбувається швидке і широке поширення так званої масової культури. Це призводить до того, що жителі всього світу мають подібні схильності, моду, звичаї і навіть погляди. Друга тенденція полягає в тому, що окремі спільноти хочуть зберегти і поглибити свої етнічні відмінності, традиції та культурні ознаки. З цим процесом пов'язано багато проявів національної і расової неприязні, маніфестації ксенофобії, які парадоксально випливають з процесів уніфікації. Проте перші тенденції, особливо в умовах широкого розповсюджен­ня телекомунікацій та Інтернету, поступово стають провідними, по­роджуючи нову хвилю уніфікації та стандартизації у духовній сфері.

Відповідно вважає і Стенлі Хоффман, який під культурною глобалізацією розуміє закономірні процеси технологічної революції і наслідків економічної глобалізації, які разом призводять до активізації процесу переміщення культурних товарів. Головною її дилемою на сьогодні є вибір між уніформізацією і різноманітністю.

23. Країни, що розвиваються в умовах глобалізації. Потенціал і характер формування конкурентних переваг.

Впровадження стратегій економічного розвитку країнами, що розвиваються, здійснюється в складних умовах. Значна їх частина знаходиться на аграрній стадії економічного розвитку; пересічний показник ВВП на душу населення майже вдесятеро поступається по­казнику розвинутих країн; у структурі промисловості більшості цих країн переважають легка й гірнича, новітні галузі або відсутні, або ще недостатньо розвинуті; їхня економіка знаходиться під сильним тис­ком ТНК й залежністю від ринків розвинутих країн.

У цілому ж група країн, що розвиваються, досягла певних успіхів у розвитку економіки за останні 50 років. Темпи їхнього економічно­го зростання за цей період у 2,5 разу перевищують відповідний по­казник розвинутих країн. Не в останню чергу це є наслідком рефор­мування економіки, реалізації обраних стратегій.

Одним з головних факторів, що сприяв економічному зростан­ню певної групи країн (особливо Східної й Південно-Східної Азії), є дешева робоча сила. На цей фактор зорієнтовані такі галузі про­мисловості, як швейна, текстильна, взуттєва, побутова електроніка. Іншим фактором стало використання сировинної бази (передусім, покладів мінеральної сировини). Екологічно шкідливі виробництва – нафтопереробна, виробництво мінеральних добрив, металургійна, целюлозно-паперова промисловість через високі витрати на приро­доохоронні заходи в розвинутих країнах були з них витіснені до кра­їн, що розвиваються.

Важливою рисою економічних політик цих країн було створення сприятливого інвестиційного клімату з метою залучення іноземних інвестицій; зокрема, було запропоновано пільгове оподаткування, можливість придбання нерухомої власності іноземними інвесторами. У 80–90-х роках минулого століття це сприяло інтенсивному надхо­дженню інвестицій; поступово, із середини 90-х років, темпи іноземного інвестування почали спадати через те, що все зростаюча частина ПІІ почала прямувати на ринки розвинутих країн.

Поступово в окремих країнах розпочалося проведення структур­них реформ. Від видобувних виробництв вони стали переходити до переробних трудомістких і навіть наукоємних. Це стосується нових індустріальних країн. Високими темпами розвивалася інженерна й соціальна інфраструктура, сфера послуг, туризм, банківська справа, страхування, зв’язок. Проводилася жорстка фінансова політика, по­літика по зниженню рівня інфляції, боротьба з корупцією, тіньовим капіталом; щоправда, успіхи у цій сфері були не такі очевидні.

Одним із стратегічних напрямів економічної політики країн, що розвиваються, є переорієнтування виробництва з імпортозамінного на експортоорієнтований. Вони значно розширили номенклатуру за­пропонованих на експорт товарів, перейшовши з розряду монофунк-ціональних у поліфункціональні.

У багатьох країнах, що розвиваються, на початковому етапі ре­формування економіки була широко застосована модель «етатизму» – широкого втручання держави в економічні процеси, створення по­тужного державного сектора. Економічні ресурси опинилися в руках уряду, який постійно регулював ціни на продукцію державних під­приємств, регулював курс валют, контролював зовнішню торгівлю. Для зниження безробіття на державних підприємствах штучно зави­щувалася чисельність робітників. Поряд з позитивними наслідками такої політики (наприклад, у Сінгапурі, Тайвані) мали місце й нега тивні; зокрема, зосередження великих ресурсів та економічної влади в руках державних чиновників часто вели до корупції.

На сучасному етапі економічного розвитку більшість країн цієї групи перейшли до неоліберальної політики. Особливо широко нео­ліберальна модель застосовується в країнах Латинської Америки. Вона була розроблена Економічною комісією ООН для Латинської Америки й Карибського басейну (ЕКЛАК). Ця модель, яка мала на­зву «периферійної економіки», передбачала структурні перетворення щодо формування імпортозамінної індустріалізації. Головну роль у реалізації моделі повинна була відіграти держава, але методами макроекономічної політики. Імпортозамінна політика дала можливість у Латинській Америці розвивати нові виробництва і підтримувати достатньо високі темпи економічного росту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]