Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
glob_ekonomika.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
645.12 Кб
Скачать

28. Природа і типізація глобальних економічних парадоксів. (доделаю)

Наукова думка визначає парадокс (від грецького раrаdохоs — несподіваний, дивний) як:

1) несподіване, незвичне, розбіжне з традицією твердження, тлумачення, явище або висновок;

2) у логіці — протиріччя, яке виникло в результаті зовнішньо логічно вірного міркування, і призвело до взаємно суперечливих висновків.

Наявність парадокса свідчить про несправдженість деякої з аксіом, які використовуються у даному міркуванні, або теорії в цілому, хоча цю несправдженість частіше за все важко виявити, пояснити, а тим більше усунути.

Отже, парадокс набуває прояву у тому разі, коли основні теоретичні постулати явища заперечуються ходом або шляхом логічно вірного міркування, або результатами практичного дослідження.

29. Роль і функції держави в умовах глобальних трансформацій

В праці К.Омая було зазнач, що насьогодні виділ 4 гр факторів „4 і”, які значним чином змінюють традиц ф-ції держ.:1. інвестиції, які є транс кордон і рух не від ур до уряду, а від корпор до корпор; 2. індустрія. Суч ТНК реаліз не держ, а власні інтереси, кі визнч ринк приваблив і цілями технолог обміну.3. інформац технології дозвол реалізов комерц інтереси на світ просторі не створ необхідн безпосеред присутності на окремих сегментах ринку; 4.індивід споживача, які керуються комополітичн інтересами і є за природою глобальн. Таким чином, за думкою Омая посередн роль держ стає застарілою, а обмеж, які є неообхідн для прийн глоб ріш, починають відповід певним географісн підрозділам.

І Насьгодні держ втрачає можл ефект використ таких традиц інструмент регул як митно-тариф регул, курс нац вал, ставки рефінансув. Вона повинна рахув з інтегр ін держ корпорац, а також пристосовув такі внутр сфери регул, як соц політ, податк сист, труд законодав, сист освіти до міжн стандартів.

ІІ Деякі екон процеси не підпад під регул вплив лерж. Для цієї мети необхідн виявл узгодж вплив і коректні заходи багатьох країн. Ефективність аткого впливу буде тим більш, чим більш частку сувереніт кр-чл зможуть делегувати глобал інснтит.

ІІІ держ суверн втрач власн докорінн зміст. Це пон раніше включ волод прир рес, терит, ін струм макро і мікро регул, проте вже на ранній стадії інтернац держ вступ у багатосторон домовл, які обмеж своб дій і звуж сувереніт.

ІV Ознакою суверен стає не мат багатство, а інтелектуальне, яке не є невід’ємн частин держ. Процес перерозподілу повноваж між нац держ буде відбув у 2-х напрямах: - передача повноваж наддерж інстит; - перед повноваж регіон і муніципал ітстит. Таким чином, держ пост буде відчувати трансформац рухи з перетвор на корпорац по управл соц-терит сист.

30. Вплив сучасної світової кризи на економіку України.

Донедавна українська політична еліта була сповнена надій, що світова фінансова криза країни не торкнеться. Це аргументувалося тим, що Україна не інтегрована у світовий фінансовий простір, як інші країни, оскільки її фондовий ринок не досить розвинений і його падіння не вплине на економіку країни.

Проте, ще в травні впливове рейтингове агенство Fitch, проаналізувавши 73 країни, поставило Україну на друге місце серед держав з найбільшим ризиком макроекономічної нестабільності. А ще в червні Всесвітній Банк вніс Україну у своїй доповіді «Фінансування Глобального Розвитку 2008» разом з Росією й Казахстаном у список країн, які ризикують більше всіх постраждати від світової фінансової кризи.

Власне вплив світових фінансових турбуленцій Україна почала відчувати ще в другій половині 2007 року. Але тоді їхній вплив не був негативним. У результаті іпотечної кризи в США американські та європейські фондові ринки падали впродовж липня-вересня. Однак, український фондовий ринок зазнав лише незначного падіння.

Фінансова криза не тільки не віджахнула іноземних інвесторів, але зробила український ринок більш привабливим для інвестицій у порівнянні з розвиненими країнами. В Україну хлинув потік спекулятивного капіталу. Український індекс ПФТС продовжував зростати до кінця року й досяг свого максимуму 15 січня в 1208 пунктів. Це дозволило вивести обсяг портфельних інвестицій в 2007 році на рівень у $5,7 млрд.

В Україну зненацька прийшли великі гроші: у другому півріччі 2007 року країна залучила в півтора раза більше прямих іноземних інвестицій (ПІІ), ніж у першому.

За підсумками 2007 року Україна ввійшла в десятку найбільших одержувачів ПІІ. Звичайно, у порівнянні з лідерами Китаєм і Росією обсяги українських ПІІ здаються незначними, але для України майже $10 млрд.– це досить багато.

На початку 2008 року, разом з обвалом світових фондових ринків став падати й український індекс ПФТС. Його падіння було одним з найбільних у світі – майже на 80%. Відтік короткострокового капіталу не став серйозною загрозою для економіки країни, тому що дірку в платіжному балансі за перше півріччя 2008 року вдалося залатати істотним нарощуванням експорту, чому сприяв світовий рост попиту на сировинні ресурси. Економіка країни виявилася ще не готовою до таких потужних грошових вливань, що призвело до невідповідності між попитом та пропозицією всередині країни й розкручуванню інфляційної спіралі. Водночас збільшилися бюджетні соціальні виплати й компенсації втрачених заощаджень громадян, що зменшувало фінансові ресурси економіки країни й збільшувало споживчі настрої серед населення. Уразливість української економіки сьогодні обумовлена високими обсягами зовнішнього боргу, слабостями фінансової системи, залежністю від припливу іноземного капіталу й твердою прив’язкою гривні до долара.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]