Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метали.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
471.04 Кб
Скачать

26. Основи технології виробництва металогосподарських товарів як чинник їх споживних властивостей та якості

Виготовлення металогосподарських виробів включає наступні основні технологічні процеси: отримання чорнових виробів, тобто заготовок; обробку заготовки за допомогою процесів різання або інших засобів механічної обробки; термічну або хіміко-термічну обробку; нанесення захисних або захисно-декоративних покриттів від корозії на окремі деталі або на виріб в цілому; складання виробу. Повнота і послідовність проведення технологічних процесів можуть мінятися в залежності від вигляду виробу і вимог, що висуваються до нього.

27.Виготовлення виробів методами лиття.

Метод лиття є най­більш поширеним способом виготовлення металевих деталей і виробів в машинобудуванні, будівництві, при виготовленні товарів народного споживання. Це найбільш дешевий спосіб виготовлення деталей складної конфігурації, маса яких може бути від декількох грамів до декількох сотень тон. Крім того, таким методом можна отримати фасонні відливки з малопластичних сплавів, які не підда­ються обробці тиском і різанню. Литтям виготовляють деталі і заготовки з чавуну, сталі, сплавів алюмінію, міді, магнію, нікелю.

При виробництві литих виробів спочатку виготовляють форму і заповнюють розплавленим металом, який після твердіння приймає її обрис і розміри; отриманий виріб називають відливком. В нинішній час фасонні відливки одержують литтям в піщано-глинисті, металеві і оболонкові форми, за моделями, що виплавляються, під тиском, центробіжним литтям та ін. Всі методи лиття, окрім лиття в піщано-глинисті форми, називають спеціальними методами. Такими мето­дами можна отримати відливки високої точності, з мінімальними допусками по розмірах, з чистою поверхнею, яка не потребує подаль­шої механічної обробки. Спеціальні способи лиття дозволяють зни­зити трудомісткість і вартість деталі, а також зменшити витрати металу.

Лиття в піщано-глинисті форми є основним методом вироб­ництва дрібних і великих відливок простої і складної форм. Цим способом виготовляють до 80% загальної кількості відливок.

Лиття в піщано-глинисті форми має і недоліки: шорсткість поверхні, неточність розмірів і значні припуски на механічну оброб­ку, неможливість отримання тонкостінних відливок, одноразове використання форми, важкі умови праці і менш високі механічні властивості відливок у порівнянні з відливками, отриманими спеціальними методами лиття.

Лиття в металеві форми, яке називається кокільним, являє собою отримання відливок шляхом заливання розплавленого металу в чавунні або сталеві форми. При кокільному литті литво одержується більш точним за розмірами і з чистою поверхнею, має високі механічні властивості. Недоліками лиття в металеві форми є трудність виготовлення складних за конфігурацією відливок і неможливість отримання деталей з тонкими стінками. Кокільне лиття використовують здебільшого для отримання виробів з кольорових сплавів: посуду, корпусів електродвигунів, деталей багатьох машин і приладів, деталей двигунів внутрішнього згоряння мотоциклів, автомобілів тощо.

Лиття під тиском полягає в тому, що розплавленим металом заповнюють металеву прес-форму під тиском, що створюється поршнем машини. Цей метод є найбільш продуктивним і дозволяє одержувати тонкостінні відливки з високою точністю розмірів (4— 5-й класи точності), з б—7-м класами шорсткості поверхні і масою від декількох грамів до 45 кг.

Методом лиття під тиском виготовляють з цинкових, алюмініє­вих, магнієвих, мідних сплавів деталі машин обчислювальної техніки, вимірювальних приладів, автомобілів, складних замків, прасок тощо. Недоліками цього методу є висока вартість прес-форм, яка перевищує в 3—5 разів вартість кокілю, утворення пористості в масивних частинах відливки, обмежені розміри відливки.

Лиття в оболонкові форми полягає в отриманні точних відливок в тонкостінних формах, виготовлених з піщано-смоляних сумішей. Цим методом виготовляють деталі і вироби з чорних, кольорових металів і сплавів (свердла, ключі для замків, ребристі циліндри для мотоциклів та ін.). При цьому засобі лиття одержують деталі з точними розмірами (по 5-9-му класах) і поверхнею до 6-го класу шорсткості. Лиття в оболонкові форми легко піддається механізації і автоматизації; різновидом є лиття за моделями.

Недоліками цього засобу є одноразове використання форми, висока вартість формувальної суміші, виділення шкідливих газів при заливанні металу.

Цим методом виготовляють ріжучий інструмент, лопасті турбін, деталі насосів, побутових машин, ключі для замків.

Центробіжне лиття - це лиття у форму, що обертається навколо своєї осі зі швидкістю 250 до 1500 об/хв. Під дією центробіжних сил розплавлений метал притискається до стінок форми і затвердіває. Цей метод забезпечує отримання щільної структури і не вимагає ливникової системи. Центробіжним литтям виготовляють сталеві і чавунні труби, втулки, гільзи, кільця та інші відливки, що являють собою тіла обертання.