Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метали.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
471.04 Кб
Скачать

22. Олово

Олово — один з найбільш м’яких і пластичних металів, які

мають твердість НВ5, а, = 2 кгс/мм2, 5 = 45%. Воно легко прокатується у фольгу, оскільки при деформації рекристалізується при кімнатній температурі.

В атмосферних умовах олово стійке і за корозійною стійкістю наближається до благородних металів. Воно не реагує з водою і дуже повільно розчиняється в розбавлених кислотах. Олово стійке до більшості харчових продуктів і не утворює токсичних сполучень, тому його широко застосовують в харчовій промисловості для лудження посуду і виготовлення бляхи для консервних банок. Застосовується воно також для виробництва підшипникових сплавів, що містять його від 5 до 90%, припоїв ПОС—90 і ПОС—40 (відповідно 90 і 40% олова), які мають температуру плавлення 200°С. Олово є легуючим елементом при отриманні високоякісних олов'яних бронз і латуней. Це дорогий і дефіцитний метал, тому по можливості його прагнуть замінити іншими — більш дешевими металами.

23.Титан

Титан - метал сріблясто-білого кольору з густиною 4500 кг/м3, тобто майже в 2 рази легше сталі; температура його плавлення (1660±5)°С. Титан має дві алотропні модифікації — а і р\

Поєднання високої корозійної стійкості і механічної міцності, низької щільності і немагнітності при достатній технологічності зумовлює широке застосування титану і його сплавів в хімічній та авіаційній промисловості, ракетобудуванні, при виготовленні теплообмінників, трубопроводів і гребних гвинтів. Титанові сплави застосовують для виготовлення хірургічних інструментів і апаратури сучасної медицини, для виготовлення товарів народного споживання: столових приладів, лижних палок, галантерейних виробів. Враховуючи поширеність титану в природі1 і його властивості, можна вважати, що титан знайде більш широке застосування при виготовленні металогосподарських товарів.

24.Вольфрам

Вольфрам білий метал з густиною 19300 кг/м3 і температурою плавлення 3410°С. Міцність вольфраму у відпаленому стані 100—120 кгс/мм2, після деформації — 420—430 кгс/мм2, твердість НВ 350—400. При кімнатній температурі вольфрам непластичний. Цей метал відрізняється високою корозійною стійкістю в атмосферних умовах і не реагує з соляною, сірчаною, азотною, плавиковою кислотами і розчинами солей.

Вольфрам широко застосовується в сучасній техніці для отри­мання легованих сталей і твердих сплавів на основі карбіду воль­фраму, а також для отримання зносостійких і жароміцних сплавів. Він є незамінним матеріалом для виготовлення ниток накалювання електричних ламп, деталей електровакуумних приладів в радіо­електроніці і рентгенотехніці.

25. Благородні метали.

Благородні метали — срібло, золото, метали платинової групи і їхні сплави — свою назву отримали через високу корозійну стійкість в звичайній атмосфері, а також в більшості кислот і лугів. Ці метали мають гарний зовнішній вигляд, високу щільність, пластичність.

Срібло метал білого кольору з густиною 10500 кг/м3 і температурою плавлення 960°С. Воно має малу твердість (НВ 25), високу пластичність і дуже добре полірується. В полірованому стані срібло володіє високою відбивною спроможністю світлових і теплових променів, що становить 95—97%. Серед всіх металів срібло відрізняється самою високою електро- і теплопровідністю. Воно стійке до впливу атмосфери, але чорніє від сірководню, що пов'язано з утворенням на його поверхні плівки сульфіду срібла Ад25. Срібло стійке до багатьох кислот, лугів і розчинів солей, але легко розчиняється в азотній кислоті.

У чистому вигляді срібло застосовується для виготовлення корозійностійкого хімічного посуду і в якості каталізатора хімічних реакцій. Значна кількість срібла витрачається у фото- і кінопромисловості для виробництва світлочутливої плівки і паперу. Широке розповсюдження отримали сплави срібла з міддю в будь-якій пропорції. Срібно-мідні сплави застосовують для виготовлення контактів в точних електровимірювальних приладах, столових приборів і ювелірних виробів 750, 800, 875, 916, 925 і 960-ї проб.

Срібло використовують також як захисно-декоративне покриття і для отримання припоїв. Маркірують припої літерами ПСР (припій срібний) і цифрою, що вказує вміст срібла, наприклад ПСР72, ПСР65, ПСР45 і т.д.

Золото один з самих важких металів з густиною 19300 кг/м3, володіє яскраво-жовтим кольором з сильним металевим блиском; температура плавлення 1063°С. Механічні властивості наступні: НВ 18, сув=14 кгс/мм2, 8=45%. ?золото добре обробляється тиском, володіє високою корозійною стійкістю в звичайній атмосфері, а також в кислотах, лугах і розчинах солей. Воно не змінюється від дії сірководню, але розчиняється в царській горілці, хлорній і бромній воді. Чисте золото через його м'якість застосовується рідко. Твердість золота значно підвищується при сплавленні його з міддю Так, сплав золота, що містить 20% міді, має твердість НВ 100. Корозійна стійкість золота при сплавленні з міддю знижується.

Для виготовлення ювелірних виробів в золото додають, окрім міді, срібло і паладій. В залежності від вмісту золота в країні встановлені проби 333, 375, 500, 583, 750, 958-а.

Колір і твердість ювелірних виробів залежать від співвідношення в них компонентів. Змінюючи співвідношення золота, срібла і міді, можна отримати сплави жовтого, рожевого, зеленого кольорів, а при додаванні паладію — білого кольору (58,3% Аи, 25,7% Си, 16% Рсі). Найбільшою твердістю володіють сплави при співвідношенні міді і золота близько 1:1 (583-я проба). Золото і його сплави застосовують для виготовлення ювелірних виробів, нанесення захисно-декоративних покриттів, при декоруванні порцелянових і фаянсових виробів і для забарвлення скла в рубіновий колір.

Платина білий метал з сіруватим відтінком. Вона має високу густину 21500 кг/м3 і температуру плавлення 1773°С, володіє більш високою твердістю (НВ 50) у порівнянні з іншими благородними металами. Платина є менш пластичним металом порівняно з золотом і сріблом. Для підвищення міцності її сплавляють з металами платинової групи: родієм, іридієм, паладієм, а також із золотом, сріблом і міддю.

Платина володіє високою корозійною стійкістю, на неї не діють царська горілка і хлорна вода. Платина є незамінним матеріалом для виготовлення тиглів і чашок для хімічних лабораторій і при виго­товленні термопар для високих температур. Платинородієвою термо­парою, в якій один провід виготовлений з платини, а другий зі сплаву платини з 10% родію, можна вимірювати температуру до 1500°С.

В ювелірній справі застосовують платину 950-ї проби для виго­товлення обручок, браслетів, оправ діамантів тощо. Платину вико­ристовують в якості оправи, оскільки вона має однаковий з алмазом коефіцієнт лінійного розширення і, крім того, діамант в платині дає кращий блиск, ніж в золоті.