Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком до виконання курсових робіт .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

23

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Кафедра фінансів, обліку і аудиту

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо Виконання КурсовИХ робІт

з дисципліни „Статистика”

для студентів спеціальності 6.030508 „Фінанси і кредит”

денної та заочної форм навчання

Харків 2011

Упорядники: Н. І. Приходько, кандидат економічних наук, доцент

О. О. Вещипан, асистент

Рецензент: Г. В. Іванецькандидат технічних наук, доцент кафедри вищої математики та інформатики Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ

Затверджено на засіданні кафедри фінансів, обліку і аудиту протокол № 1 від 30.08.2011 р.

ВСТУП

Життєдiяльнiсть людських iндивiдуумiв, груп чи спiлок, робота пiдприємств, комерсантiв, менеджерiв, економiстiв в умовах формування ринкових вiдносин наповнюється новим змiстом. Це, в свою чергу, не позначиться на дедалi зростаючiй ролi статистичної науки, оволодiння методологiєю якої є неодмiнною умовою вивчення тенденцiй попиту i пропозицiй, наслiдкiв пiдприємницької дiяльностi, прийняття оптимальних рiшень на всiх її рiвнях. Статистика вивчає кiлькiснi характеристики пiдприємницької дiяльностi, їх змiни i динамiку в єдностi продуктивних сил i виробничих вiдносин, дослiджує певнi особливостi економiчних чи суспiльних явищ, процесiв.

Курсова робота – одна з основних ефективних форм самостійної роботи студентів. Метою курсової роботи є закріплення та поглиблення знань зі статистики, методичне забезпечення статистичного дослідження економічної проблеми, а також є формою самоконтролю і контролю навчання студента з боку кафедри. Вивчення та аналіз теоретичного матеріалу, збір та обробка статистичної інформації прямо пов’язані з вивченням дисципліни. Основним завданням курсової роботи є статистичне дослідження соціально-економічних процесів на основі системи статистичних показників.

Курсова робота з дисципліни «Статистика» вказує наскільки глибоко студент засвоїв дисципліну, як він уміє самостійно вивчати окремі питання в рамках обраної теми.

Практичний матеріал, який використано у роботі, повинен бути оформлений у формі таблиць, схем, діаграм, графіків, рисунків. Таким чином, представлений практичний матеріал повинен бути логічним продовженням викладених теоретичних положень, бути основою для відповідних висновків.

При написанні курсової роботи не можна обмежуватися тільки матеріалом підручників. Необхідно ознайомитися з законодавчими актами, що регулюють проблеми обраної теми, підібрати наукову літературу і публікації в періодичних виданнях.

Для успішного виконання курсової роботи з дисципліни „Статистика” першочергове значення має не її великий обсяг (курсова робота повинна мати 35-40 сторінок формату А4), а ті вузлові питання, логічне та послідовне висвітлення яких дозволяє більш повно розкрити тему.

План роботи включає 3 розділи, кожен з яких містить 3 питання. Складання плану — це індивідуальна, творча робота студента. У тексті курсової роботи питання плану повинні в обов’язковому порядку виділятися. Список використаної літератури повинен бути представлений не менш ніж 40 джерелами.

Курсова робота з дисципліни “Статистика” передбачена навчальним планом за спеціальністю 6.030508 “Фінанси і кредит” денної та заочної форм навчання у другому семестрі.

У процесі написання курсової роботи студент повинен показати:

1. Знання основних економічних законів та категорій.

2. Вміння вибрати ключові питання у розвитку об’єкта і методології дослідження.

3. Здатність формування системи економічних показників, які характеризують розвиток об’єкту дослідження.

4. Володіння методикою статистичного аналізу об’єкта дослідження з використанням основних статистичних методів.

5. Вміння узагальнювати результати дослідження.

Робота повинна мати аналітичний творчий характер з елементами наукового пошуку, спрямованого на більш ефективне вирішення проблем, що досліджуються.

Складання плану і зміст курсової роботи План роботи

Після ознайомлення з літературними джерелами, які висвітлюють питання з теми дослідження, студент повинен розробити і викласти в письмовій формі план курсової роботи.

План рекомендується складати з питань, які безпосередньо стосуються теми і дають змогу повно і глибоко розкрити її. План обов’язково погоджується з керівником курсової роботи .

Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи.

Можна рекомендувати таку схему плану:

- вступ;

- основна частина;

- висновки;

- список використаної літератури;

- додатки.

Зміст роботи

Вступ - обґрунтування актуальності теми, її значення в процесі пізнання соціально-економічних процесів, визначення кола завдань курсової роботи.

Рекомендований обсяг вступу – 2-3 сторінки.

Основна частина курсової роботи складається з трьох розділів і підрозділів. У розділах основної частини подають:

1. Теоретичний розділ. У ньому необхідно розглянути існуючі теоретичні підходи до дослідження обраної проблеми. Аналіз існуючих точок зору необхідно дати з позиції об’єктивного відображення процесів реформування економіки, показати їх розвиток в сучасних умовах. У даному розділі дається загальна характеристика об’єкта дослідження, передісторія його розвитку, опис особливостей об’єкта дослідження, його ролі в соціально-економічній системі з погляду системного підходу.

2. Методологічний розділ. Для вивчення даної проблеми і повної характеристики об’єкта (сукупності об’єктів) студент самостійно розробляє програму статистичного дослідження, тобто систему статистичних показників, вибирає традиційні і сучасні математико-статистичні методи дослідження, а також джерела інформації.

У даному розділі необхідно дослідити сутність і пізнавальну функцію економічних показників, питання їх вимірювання, природу вірогідності їх величин, ступінь відповідності розрахункових значень показників реальному змісту економічних процесів і явищ; розглянути у ряді випадків питання формування початкової сукупності чинників і однорідності досліджуваних об’єктів.

Також у даному розділі розглядаються особливості інформаційного забезпечення відповідного об’єкта. Для статистичного аналізу джерелами інформації можуть служити форми бухгалтерського балансу, статистичної звітності, позаоблікові дані, а також у ряді випадків, особливо для об’єктів макрорівня, результати вибіркових досліджень.

3. Аналітичний розділ. Початковим етапом аналізу є опис об’єкта дослідження за допомогою основних узагальнюючих показників. Подальше поглиблення аналізу характеризується деталізацією і конкретизацією системи показників об’єкта.

За допомогою статистичних методів далі проводиться аналіз, що дозволяє описати структуру і розвиток об’єкта в часі. Поєднання цих підходів характеризує структурні зрушення. Особливу увагу слід приділити інтерпретації результатів. Аналітичний розділ має на меті побудову різноманітних моделей таких як, наприклад, факторних, статичних, динамічних і т. ін. За наявності функціонального зв’язку між показниками потрібно розрахувати вплив кожного фактора на результативний показник в абсолютному і відносному вигляді. В окремих випадках за наявності достатньої інформації для дослідження об’єктів необхідно використовувати методи багатовимірного статистичного аналізу. Особливу увагу слід приділити інтерпретації результатів розрахунків, виконаних з використанням власних алгоритмів і програм або готових статистичних пакетів. У даному розділі розробляються аналітичні таблиці, статистичні графіки, діаграми. Форми звітності, початкову інформацію, що використано для розрахунків і аналітичних таблиць, слід привести в додатках. Аналітичний розділ завершується обґрунтовуванням істотних факторів, взаємозв’язків і залежності, виявленої в результаті аналізу. За об’ємом він не повинен перевищувати теоретичний розділ.

Висновки. Дається оцінка теоретико-методологічної бази проблеми, що вивчається, ефективності використаної методики розрахунку, повноти і системності аналізу об’єкта, надійності й адекватності розглянутих показників.

Список використаної літератури

Додатки

Зміст роботи має відповідати питанням теми і викладатись у логічній послідовності.

У роботі не може бути повторень, надмірного цитування. Цитати мають бути короткими і органічно пов’язуватися з основним текстом.

На використані у роботі цифрові дані, цитати, таблиці мають бути посилання із зазначенням джерел.

Посилання на цитовані джерела оформлюються у певному порядку:

  • для книг – вказується їх автор, повна назва, номер тому, частини, місце видання, назва видавництва, рік видання, номер сторінки;

  • для журналів – автор статті, її повна назва, назва журналу, рік і номер видання, номер сторінки;

  • для газет – автор статті, її назва, назва газети, номер і дата випуску.

Посилання на джерела дозволяється робити як всередині тексту, так і після його викладання, але на тій самій сторінці, де наведено цитату.

Вказувати на використане джерело необхідно позначкою у вигляді арабської цифри або зірочки в тексті та внизу сторінки, а джерело вказується:

  1. Уманець Т.В. Економічна статистика: Навч. посібник. - К.: Знання, 2006. - 429 с.

Існує інший порядок посилання на джерела. Назву джерел вказують не на кожній сторінці, а використовують для цього список джерел, який наводиться у кінці роботи. У такому разі у квадратних дужках зазначається порядковий номер джерела відповідно до списку використаної літератури, а після коми – сторінка, на якій розміщено текст цитати тощо. Отже, посилання на джерело матиме такий вигляд: [5, с.17].