Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод реком до виконання курсових робіт .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

Вибір теми курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми. Студенти обирають тему курсової роботи за власним розсудом, але відповідно до тематики курсових робіт, визначеної кафедрою (додаток А). Ця тематика щорічно переглядається і доповнюється, затверджується на засіданні кафедри.

Студент має вибрати тему у період, визначений графіком навчального процесу. Доцільно, аби для дослідження була обрана проблема, над якою студент працював під час написання рефератів, доповідей, конкурсної науково - дослідної роботи тощо.

Вибираючи тему курсової роботи, студент має врахувати наявність необхідних матеріалів, що стосуються теми роботи.

Перелік тем курсових робіт, вибраних студентами, затверджується на засіданні кафедри. Студент може запропонувати власну тему курсової роботи, яка має відповідати програмі курсу і бути узгоджена з кафедрою фінансів, обліку і аудиту.

Після визначення теми необхідно з’ясувати стан вивчення обраної теми сучасною наукою, аби визначити напрями дослідження та основні питання курсової роботи.

Навчальну та спеціальну літературу з теми курсової роботи студент обирає самостійно, використовуючи бібліотечні каталоги.

Консультацію з питань добору літератури студент може отримати у керівника роботи, у працівників бібліотеки.

Користуватися слід тільки новими виданнями. Обов’язково слід вивчити та використати у процесі написання курсової роботи нормативні акти (закони, декрети, постанови, укази тощо), що стосуються обраної теми.

Особливу увагу звернути на першоджерела з даної теми, періодичні видання (зокрема, „Статистика України”, „Статистичний щорічник України”, „Регіони України”), наукові статті, різноманітні статистичні бюлетні. Доцільно, також, використання ресурсів інтернет.

У процесі виконання курсової роботи студент може зустрітися з таким положенням, коли в економічній літературі немає єдиної думки з питань, що досліджуються. У цьому випадку необхідно показати думки декількох авторів, дати критичну оцінку їхньої точки зору і одночасно надати власні погляди з цих проблем. У роботі необхідно самостійно формувати свої думки, не допускати повторень, уважно стежити за тим, щоб не було протиріч між окремими її положеннями.

Після перевірки курсової роботи керівник рецензує її та рекомендує або не рекомендує до захисту.

Студент повинен усунути вказані у рецензії недоліки та повернути роботу для повторного рецензування. При цьому попередня рецензія обов’язково додається.

Якщо робота допущена до захисту, студенту треба ознайомитись з рецензією та підготуватися до захисту. При цьому він повинен підготувати відповіді на питання, згадані у рецензії та показати виправлені недоліки, які зазначив рецензент.

Захист курсової роботи проводиться перед початком сесії. Захист приймає комісія у складі не менш двох викладачів кафедри.

Під час захисту курсової роботи студент виступає з доповіддю (до десяти хвилин), в якій необхідно висвітлити такі питання:

  • тема роботи та об’єкт дослідження;

  • стан проблеми згідно з літературними джерелами (коротко);

  • мета, поставлені завдання та засоби їх розв’язання;

  • аналіз стану та тенденцій розвитку об’єкта дослідження;

  • одержані результати та пропозиції.

  • висновки щодо роботи.

Після доповіді студенту ставлять запитання з теми роботи та з суміжних тем. Відповіді повинні бути вичерпними, але короткими та чіткими. Після відповіді оголошується відгук керівника, а студент коментує всі зауваження.

Після захисту студент одержує оцінку, відповідно до шкали, представленій у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Шкала оцінок

За шкалою ECTS

За національною шкалою

За кредитно-модульною

системою ВНЗ

А

5 (відмінно)

90-100

ВС

4 (добре)

75-89

DE

3 (задовільно)

60-74

FX

2 (незадовільно) з можливістю повторного захисту

35-59

F

2 (незадовільно) з обов’язковим повторним написанням і захистом роботи

0-34

При цьому:

- оцінку «відмінно» одержує студент, у якого акуратно і правильно оформлена робота, що має цільову спрямованість і практичний результат, аналіз проблем з досліджуваніої темиі, висновки і пропозиції по усуненню недоліків. У роботі є елементи наукового дослідження, досить аргументовані автором;

  • оцінку «добре» одержує студент за роботу, в якій виконані всі зазначені вимоги, але є недоліки методичного характеру, недостатньо аргументовані висновки і пропозиції;

  • оцінку «задовільно» одержує студент, у якого робота виконана й оформлена неакуратно, слабко проведений аналіз. Є проблеми в логічному викладі тексту роботи, дуже слабко аргументовані висновки і пропозиції з теми дослідження;

  • оцінку «незадовільно» одержує студент, у якого роботу не виконано або виконано неякісно та не захищено.