Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.рек. курсової ФІН.ОБЛ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки,молоді та спорту України

Харківський торговельно-економічний інститут КНТЕУ

Кафедра фінансів, обліку і аудиту

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з дисципліни «Фінансовий облік ІІ»

напряму підготовки 6.030509 "Облік і аудит" галузі знань 0305 "Економіка та підприємництво" усіх форм навчання

Харків – 2011

Методичні рекомендації до курсової роботи з дисципліни «Фінансовий облік ІІ» складений на підставі галузевого стандарту вищої освіти з підготовки бакалаврів з галузі знань «Економіка та підприємництво»

Укладач – ст. викладач І.М. Клімович

Програма затверджена на засіданні кафедри фінансів, обліку і аудиту,

протокол № 1 від 30.08.2011 р.

Зав. кафедрою, доцент _______________________ Н.І.Приходько

1 Загальні положення

Перед системою освіти постало завдання підвищення рівня професійної підготовки фахівців відповідно до переходу економіки на нові форми господарювання.

Інтенсифікація навчального процесу, підвищення якості підготовки фахівців для обліково-контрольних підрозділів підприємств (установ) потребують від студентів вміння користуватися методикою самоосвіти, творчо мислити, чітко орієнтуватися в джерелах наукової та технічної інформації.

Важливе місце у вирішенні цих завдань відведено виконанню курсової роботи, яка сприяє закріпленню та поглибленню теоретичних знань, формуванню навичок до збору, вивчення та аналізу практичних матеріалів з проблем організації обліку на підприємствах, документального оформлення господарських операцій та їх відображення в регістрах обліку та звітності.

Курсова робота є заключним етапом вивчення спецкурсу та надається студентам до виконання у відповідному семестрі.

У роботі студент вирішує комплекс взаємопов’язаних професійних задач відповідно з вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра. Підготовка студента до виконання і захисту курсової роботи, необхідної для одержання кваліфікації бакалавра з економіки, забезпечується базовими навчальними дисциплінами. Дані методичні вказівки визначають мету робіт, їх тематику, порядок виконання, вимоги до змісту і оформлення, порядок підготовки до захисту та процедуру захисту роботи.

1.1 Мета написання курсової роботи

Курсова робота посідає чільне місце в системі підготовки бакалаврів і виконується на заключних етапах вивчення відповідних курсів фінансового обліку.

Мета курсової роботи – перевірка здібностей студента до творчого самостійного втілення теоретичних знань під час вирішення питань, пов’язаних з організацією обліково-аналітичної, фінансової, аудиторської та контрольно-ревізійної роботи на підприємствах різних форм власності.

Виконання курсової роботи є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття кваліфікаційного рівня бакалавра з економіки. Тематика курсових робіт формується на основних розділах курсів: теорії бухгалтерського обліку, фінансового обліку, ревізії і контролю, аудиту, податкової системи України, статистики.

Курсова робота має такі цілі:

  • придбання навичок самостійного виконання невеликих наукових досліджень під керівництвом викладача;

  • закріплення та розширення знань з лекційних курсів бухгалтерського обліку, економічного аналізу та практикумів, які вивчаються згідно з навчальним планом;

  • придбання теоретичних та практичних знань у галузях організації обліку, аудиту, ревізії і контролю, які не входять безпосередньо до навчального плану;

  • придбання навичок роботи зі спеціальною науково-економічною літературою;

  • придбання навичок використання ПЕОТ для обробки результатів, виконання обчислень.

Під час виконання курсової роботи вивчається і узагальнюється основна і спеціальна література з конкретної проблеми; розкривається значення теми, її місце у господарській діяльності підприємства. З критичних позицій характеризується стан обліку, звітності та аналізу на конкретному підприємстві та розробляються деякі пропозиції щодо поліпшення системи обліку діяльності підприємства, оперативності аналітичного обліку.

Курсова робота повинна відповідати наступним вимогам:

  • відображати рівень загальної економічної підготовки з обраної теми;

  • містити економіко-правовий аналіз нормативних документів;

  • містити огляд бібліографічних джерел;

  • критичний аналіз практики бухгалтерського обліку базового підприємтсва порівняно з вимогами нормативних документів, передовим міжнародним та вітчизняним досвідом;

  • включати елементи наукових досліджень і пошуку самостійного підходу до рішення облікових задач;

  • завершуватись висновками, конкретними пропозиціями і розрахунками ефективності їх впровадження тощо.

Захист курсової роботи на кафедрі – важливий критерій оцінки рівня підготовки студентів до самостійної практичної діяльності в галузі обліково-аналітичної роботи, контролю та внутрішнього аудиту господарської діяльності на підприємствах як державного, так і приватного секторів.