Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метали.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
471.04 Кб
Скачать

20.Хром

Хром твердий метал сіро-сталевого кольору з щільністю 7140 кг/м3 і температурою плавлення 1910°С. Це хімічно малоактив­ний метал, що в звичайних умовах стійкий до кисню і вологи. В якості конструкційного матеріалу хром не застосовується у зв'язку з високою крихкістю. Широко використовується як захисно-деко­ративне покриття для багатьох металевих виробів. Хромове, покриття забезпечує високу корозійну стійкість і зносостійкість сталевих деталей і виробів. Хромуванню піддають інструменти, деталі годинників, велосипедів, друкарських машин, мотоциклів, автомашин тощо.

В металургійній промисловості хром широко використовують як один з дуже ефективних легуючих елементів. Введення хрому в сталь в певній кількості і в поєднанні з іншими легуючими елемен­тами підвищує стійкість проти корозії, жароміцність, збільшує твер­дість, зносостійкість і ріжучу спроможність інструментів. Хром є основним легуючим елементом в спеціальних сплавах, що володіють

ВИСОКИМ електроопором . Використовується хром для отримання нержавіючих, жароміцних, кислототривких, інструментальних сталей і ніхромів. Ці сталі і сплави застосовують для виготовлення всілякої апаратури, інструментів, нагрівальних елементів, столового приладдя тощо. Хром є необхідним елементом для виробництва хімічних сполучень, що використовується в шкіряній (дубителі) і текстильній (барвники) промисловості.

21.Цинк — метал світло-сірого з синюватим відливом кольору з низькою температурою плавлення (419°С) і густиною (7140 кг/м3). Він має незначну міцність а =11 — 15 кгс/мм2 при високій пластичності (5=40—50%).

В литому (відливному) стані цинк є крихким (8=0,3—0,5%) металом з міцністю а =2—7 кгс/мм2.

Домішки свинцю, сурми, кадмію, міді, миш'яку, олова і заліза негативно впливають на фізико-механічні і технологічні властивості цинку. Найбільш шкідливою домішкою є олово. В залежності від вмісту домішок цинк випускається шести марок: ЦВЧ — з вмістом цинку 99,997%, ЦВ - 99,99, ЦО-99,975, Ц1-99.95, Ц2-98,7, ЦЗ-97,5%.

Цинк — хімічно активний метал, але в умовах вологої атмосфери покривається щільною плівкою вуглекислої солі, яка захищає метал від подальшої корозії. Ця плівка розчиняється в кислих, лужних середовищах і в киплячій воді, утворюючи токсичні розчини. В прісній воді при кімнатній температурі і в вологій атмосфері цинк достатньо стійкий.

Більше половини цинку, який видобувається, застосовують як метал для захисно-декоративних покриттів сталевих виробів листового металу, на які він наноситься шляхом гарячого або електро­літичного оцинкування. На основі цинку виготовляють сплави, що містять 5—10% 5п і 4—12% А1, з гарними ливарними властивостями. Недоліком таких сплавів є їх низька міцність, тому цинкові сплави застосовують для відливки складних за формою деталей, які не піддаються великим механічним навантаженням при експлуатації (деталі швейних, друкарських і обчислювальних машин, корпуси замків тощо).

Цинк широко використовується при виготовленні оцинкованого посуду, який не призначений для кип'ятіння, в поліграфічній про­мисловості та для виготовлення гальванічних елементів.

0лово - сріблясто-білий метал з щільністю 7300 кг/м3 і темпе­ратурою плавлення 232°С. При температурі нижче — 20°С (3-олово перетворюється в ос-олово; це явище називають "олов'яною чумою".