Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия право.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
368.13 Кб
Скачать

IV. Закріплення нових знань і вмінь учнів

Практикум.

Визначте, чи настане відповідальність у пропонованих ситуаціях, якщо настане — яка саме:

Ситуація 1. 20 серпня 2001 р. громадянин К. намагався потай вивезти певний товар на суму 200 грн., що за чинним на тоді законом вважалося злочином. 5 вересня 2001 р. набув чинності новий Кримінальний кодекс України, який не передбачає кримінальної відповідальності за такі дії.

Зразок відповіді. Громадянин не буде притягнутий до кримінальної відповідальності, тому що закон у випадку пом’якшення або скасування відповідальності особи має зворотну силу.

Ситуація 2. Водій автомобіля зупинився на сигнал дівчини на заміській дорозі. Дізнавшись, що потрібна допомога у транспортуванні пораненого юнака до медичної установи, відмовився її надати. Друзі юнака силою відібрали автомобіль і відвезли пораненого до лікарні.

Зразок відповіді. Друзі юнака не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності, тому що вони діяли в стані крайньої необхідності. Можливе лише відшкодування такої завданої матеріальної шкоди, як вартість бензину.

Ситуація 3. Фермер побачив, як двоє чоловіків, погрожуючи ножами, намагаються заволодіти комбайном, і зробив декілька пострілів з мисливської рушниці, що належала йому. Нападники дістали поранення.

Зразок відповіді. Фермер скоріше за все не буде притягнутий до відповідальності, тому що діяв у стані необхідної оборони. Зважаючи на груповий характер нападу і наявність у нападників холодної зброї (ножа), застосування рушниці є правомірним.

Ситуація 4. Жінка украла гаманець у одного з пасажирів тролейбуса.

Зразок відповіді. Жінка буде притягнута до кримінальної відповідальності.

Узагальнюю відповіді учнів, визначаю ступінь знання ними принципів юридичної відповідальності, обставин, що її визначають.

Ще раз наголошую на принципі невідворотності відповідальності, підкреслюючи, що діючі в Україні конституційні принципи відповідають загальноприйнятим в світі принципам права і забезпечують права людини.

  1. Опрацювати текст підручника [§ 7].

  1. Підготувати відповіді на запитання і завдання до вказаного параграфа.

Зразки відповідей. Завдання 8 [с. 43].

а) Водій не буде притягнутий до відповідальності, тому що він не міг керувати своїми діями в момент аварії;

б) учень нестиме кримінальну відповідальність за крадіжку;

в) хлопець нестиме кримінальну відповідальність за злочин, вчинений через необережність;

г) юнаки нестимуть кримінальну відповідальність за пограбування;

д) нападники нестимуть відповідальність за спробу розбійного нападу, громадянин С. до відповідальності не притягатиметься, тому що діяв у стані необхідної оборони;

є) пожежники не будуть притягнуті до відповідальності, тому що діяли в стані крайньої необхідності.