Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия право.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
368.13 Кб
Скачать

III. Вивчення нового

1. Види юридичної відповідальності.

Вивчення цього питання проводжу шляхом розгляду та аналізу юридичних ситуацій. Використовую ситуації, запропоновані учнями під час перевірки домашнього завдання (у разі визначення правопорушень, що тягнуть за собою юридичну відповідальність різних видів), або приклади, які розбиралися на попередньому уроці. Під час аналізу ситуацій називаю вид правопорушення та передбачений законом вид відповідальності (кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна, матеріальна).

Практикум.

Визначте види юридичної відповідальності у кожній ситуації:

  • управління автомобілем у нетверезому стані;

  • запізнення працівника на роботу;

  • крадіжка продуктів харчування з магазину;

  • пошкодження старшокласником шкільної парти;

  • напад хлопців на дівчину зі спробою відібрати в неї коштовності;

  • повідомлення старшокласником міліції про замінування школи, що виявилось неправдивим.

Коментує відповіді учнів.

2. Конституційні принципи юридичної відповідальності.

Розповідь учителя.

Конституційним принципом юридичної відповідальності є принцип «закон не має зворотної сили». Прикладом дії цього принципу є така ситуація. Коли на початку 90-х pp. XX ст. у грошовий обіг на території України було запроваджено «купони одноразового використання», відразу з’явилися особи, які ці купони підробляли. Міліція швидко знайшла винуватців, але притягнути їх до відповідальності не вдалося — Кримінальний кодекс України передбачав покарання лише за підробку грошей та інших знаків оплати (знаків поштової оплати, абонементних талонів тощо), що мають самостійну купівельну спроможність. Купони під такі ознаки не підпадали. І хоча парламент України невдовзі ввів до Кримінального кодексу спеціальну статтю про відповідальність за підробку купонів одноразового використання, ті, хто був затриманий до прийняття цієї статті, не несли відповідальності за нею — у момент скоєння злочину вона не діяла. Отже, закон не має зворотної дії в часі, не працює «назад», якщо він погіршує положення покараної особи або запроваджує відповідальність за злочини, що раніше не було передбачено.

У випадках скасування або пом’якшення відповідальності особи закон матиме зворотну силу. Так, коли з Кримінального кодексу України було вилучено статтю щодо спекуляції, від покарання було звільнено притягнутих до відповідальності за цей злочин.

За одне й те саме правопорушення особа може бути притягнута до юридичної відповідальності одного виду лише один раз. Слід розрізняти, коли йдеться саме про відповідальність одного виду. Наприклад, у разі, коли під час крадіжки злодії пошкодили двері, вони не лише понесуть кримінальну відповідальність (позбавлення волі), але й відшкодують матеріальні збитки, сплативши за ремонт дверей (цивільно-правова відповідальність).

Серед конституційних принципів юридичної відповідальності окремо слід виділити принцип, що звільняє від відповідальності громадянина за відмову давати свідчення щодо себе, членів своєї сім’ї, близьких родичів. Цей принцип носить чітко визначену моральну обумовленість, що дає можливість ще раз підтвердити тезу щодо зближення норм права і моралі.

Проміжний підсумок.

Визначаю конституційні принципи юридичної відповідальності:

— неприпустимість двічі притягнути особу до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення;

— індивідуальний характер юридичної відповідальності (ст. 61 Конституції України);

— презумпція невинуватості (ст. 62);

— неможливість надання законам зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи за певне діяння (ст. 58);

— неприпустимість притягнення до відповідальності за відмову виконати явно злочинний наказ або розпорядження (ст. 60);

— право на правову допомогу, захист, яке забезпечується у випадках притягнення до юридичної відповідальності (ст. 59).