Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПО.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
359.94 Кб
Скачать

Проектування технологій навчання по темі

«Індивідуальні контактори» курсу «Спец. технологій».

Проектування дидактичних матеріалів.

Оперативна мета навчання повинна бути сформульована у формі знань і умінь, які необхідно сформувати у майбутнього фахівця в ході вивчення теми.

Згідно теорії В.П. Беспалько, існують чотири рівні засвоєння учбового матеріалу.

На першому рівні навчаний не тільки сприймає інформацію, але у нього формується загальне уявлення про об'єкт діяльності, з'являється пізнавальний інтерес. Для цього рівня характерне вирішення простих завдань на знаходження деякого об'єкту у ряді інших, пізнавання на слух і по зображенню (позначенню) заданих елементів (властивостей) і так далі

Другий рівень характеризує алгоритмічну діяльність по пам'яті або здатність відтворювати і використовувати наявну інформацію для вирішення завдань по заданому алгоритму.

Третій рівень характеризує етап продуктивної дії. На цьому рівні орієнтовна основа діяльності засвоєна таким чином, що сформовані дії ідеалізуються і навчаний здатний виконати їх в думці. Він вирішує нестандартні завдання відповідно до конкретних ситуацій і об'єктів. Перехід до етапу розумової діяльності приводить до формування творчого мислення, одній з складових якого є уміння вирішувати конструкторські завдання, що приводить до формування нових знань і навчаний робить «відкриття для себе». Але він ще не робить нічого нового для суспільства.

Четвертий рівень характеризує продуктивна дія, що виконується шляхом самостійного конструювання нової орієнтовної основи діяльності. На цьому етапі здобувається нова інформація, і цей рівень характеризує дослідницьку діяльність.

Проектування плану викладу теми.

Під логічною структурою учбового матеріалу розуміється його схематична побудова, що включає всі вхідні поняття, розташовані в порядку зменшення об'єму.

План теми в сучасному розумінні - це послідовне коротке найменування розділів, підрозділів або логічно завершених частин, що відображають логічну послідовність вивчення учбового матеріалу. На підставі плану складається текст учбового матеріалу теми, що включає основну і додаткову інформацію, побудовану шляхом конструювання думок і висновків, що знаходяться в певній залежності.

Даний план складений для 1 учбової групи. Оскільки у групи високі показники по навчанню, то для неї вибраний дидактичний метод складання плану, який базується на основі переходу він загальних до приватних виводів.

«Індивідуальні контактори».

План викладу теми.

  1. Визначення поняття індивідуального контактора.

  2. Класифікація контакторів.

  3. Конструкція контакторів.

    1. Конструкція електромагнітних контакторів.

      1. Основні частини електромагнітних контакторів.

      2. Контактор типу ККД-110.

      3. Контактор типу ККД-111 і КПМ-111.

      4. Контактор типу ККД-113.

      5. Контактор типу КПП-113.

      6. Контактор типу КПДЗ-113.

      7. Контактор типу ККД-114.

      8. Загальні відомості про інші типи контакторів.

    2. Конструкція пневматичного контактора типу ПК-162.

      1. Структура пневматичного контактора типу ПК-162.

      2. Включення контактора.

      3. Технічні дані контактора.

  4. Обслуговування індивідуальних контакторів.

    1. Обслуговування електромагнітних контакторів.

    2. Обслуговування пневматичних контакторів типу ПК-162А.

    3. Регулювання контакторів.

  5. Застосування в транспорті контакторів.

Проектування контурного конспекту на тему: «Індивідуальні контактори».

Індивідуальний контактор зазвичай є однополюсним відключатель| з непрямим управлінням і служить для включення і відключення головних ланцюгів і ланцюгів управління, що знаходяться під струмом.

Індивідуальні контактори мають головні і блокувальні контакти. Комбінацію блокувальних контактів прийнято указувати дробом, причому в чисельнику указується кількість розмикаючих контактів, а в знаменнику — кількість замикаючих контактів.

Механізм, з допомогою, якого проводиться рух частин контактора, називається приводом. Для приводу індивідуальних контакторів застосовують або стисле повітря, або електромагніт, в зв'язку, з чим їх розділяють на пневматичних і електромагнітних.

Основними частинами електромагнітного контактора є: головні контакти, замикаючі і розмикаючі силові ланцюги; блокувальні контакти, що здійснюють перемикання в ланцюгах управління; магнітна система

що складається з ярма, якоря і сердечника; включаюча котушка; дугогасильне| пристрій, що складається з двох полюсів, сердечника, дугогасильної| камери, котушки і дугогасильних| рогів.

Включення контактора відбувається при подачі напруги на включаючу котушку, а відключення — під дією пружин або маси якоря.

Контактор типу ККД-110 виконаний у вигляді окремого блоку і встановлюється на панелі повністю зібраним. Підставою контактора служить ярмо, на якому укріплені сердечник і якір, що спирається на призматичну поверхню ярма. Включаюча котушка закріплена на сердечнику спеціальною пружинною шайбою. До якоря контактною пружиною притискається головний рухомий контакт, який при включенні ковзає по нерухомому контакту. На іншому кінці якоря укріплений ізолятор з рухомими блокувальними контактами. Нерухомі блокувальні контакти за допомогою ізоляторів встановлені на скобі, приклепаній до ярма. Виключення контактора відбувається під дією відключаючої пружини. Контактор забезпечений дугогасильним| пристроєм, що складається з двох полюсів, дугогасильної| котушки і дугогасильної| камери. Для створення направленого магнітного потоку в зоні горіння електричної дуги обидва полюси зв'язано між собою сердечником.

Електрична дуга під дією електромагнітного поля переміщається з великою швидкістю з головних контактів на дугогасильні| роги, де і відбувається її гасіння. Область горіння електричної дуги закрита дугогасильної| камерою, що складається з двох пластмасових половин. Камера встановлюється між полюсами і закривається пружинною клямкою. Один дугогасильний| ріг пов'язаний з нерухомим контактом, а інший вмонтований в дугогасильну| камеру і сполучений з магнітною системою шунтом. Під час роботи магнітна система контактора знаходиться під напругою.

Контактори типів ККД-111 і КПМ-111 відрізняються від контакторів типів ККД-121 і КПМ-121 наявністю одного ланцюга (одного полюса). Принцип дії і конструкція магнітної системи, що включає котушки, контактного пристрою і дугогасильної| системи аналогічні двополюсним контакторам.

Контактор типу ККД-113 складається з електромагнітної і дугогасильної| систем і збирається повністю на панелі. Основними частинами електромагнітної системи контактора є ярмо, сердечник, включаюча котушка, закріплена болтом, кронштейн і якір, що має призматичне з'єднання з ярмом. Контактне натиснення рухомого контакту на нерухомий здійснюється пружиною. На кронштейні магнітної системи встановлений блокувальний пристрій. Якір повертається в початкове положення при відключеній котушці під дією власної маси. Дугогасительная система контактора (нерухомий контакт, дугогасильна| котушка, дугогаситена| камера і полюси|) є самостійним вузлом. Дугогасительная камера закріплена гвинтом. Для приєднання зовнішніх проводів нерухомий контакт має вивід, а рухомий — вивід.

Контактор типу КПП-113 виготовляється на базі контактора типу ККД-113. Його магнітна система(якір, ярмо і сердечник) ізольована від напруги силового ланцюга. Для цієї мети між рухомим контактом і якорем контактора встановлений спеціальний ізолятор. Введення другого ступеня ізоляції між високовольтними і низьковольтними ланцюгами дозволило підняти номінальну напругу контактора з 550 до 750 В.

Контактор типу КПДЗ-113 є єдиним вживаним на рухомому складі контактором, який розмикає силовий ланцюг при подачі напруги на включаючу котушку і замикає, — при знеструмленій котушці (негативний контактор). Дугогасительная система і блокування з блок-контактами| аналогічні контактору типу ККД-113, а магнітна система і привід якоря значно відрізняються від останнього. При збудженні котушки якір притягується до сердечника, стискаючи включаючу пружину і розриваючи силовий ланцюг контактора. Зусилля пружини направлене проти включаючої пружини, що сприяє безступінчатому відключенню контактора.

Контактор типу ККД-114 за принципом дії і конструкції подібний до контактора ККД-113, але розрахований на більший (у 2 рази) номінальний струм.

Пневматичний контактор типу ПК-162 розрахований на велику потужність і по своїх розмірах значно перевершує електромагнітні контактори. На металевому стрижні, опресованому ізоляцією, закріплений кронштейн, на якому встановлені дугогасильний| ріг, дугогасильна| котушка і нерухомий контакт. Другий кронштейн за допомогою осі пов'язаний з важелем, який у свою чергу шарнірно сполучений з ізоляційною тягою. На важелі обертається утримувач рухомого контакту. Контактор приводиться в дію пневматичним приводом, який складається з циліндра і поршня, пов'язаного з тягою. Впускання і випуск стислого повітря в циліндр приводу проводиться електромагнітним вентилем включаючого типу.

Включення контактора відбувається при переміщенні тяги вгору, при цьому утримувач повертається навколо осі, здійснюючи ковзання рухомого контакту по нерухомому. Гасіння електричної дуги при відключенні контактора відбувається в дугогасильної| камері. Пневматичний контактор має блок-контакти| пальцьового типу, що переміщаються поступально по контактній колодці.

Електромагнітні контактори. При огляді контакторів необхідно перевірити затягування всіх гвинтових з'єднань і очистити їх деталі струменем сухого повітря від пилу і забруднення. Включивши контактор кілька разів уручну, перевіряють відсутність механічних заїдань і стан контактного пристрою. Обгорілі контакти зачищаються плоским напилком з дрібною насічкою. Зсув рухомого контакту щодо нерухомого в будь-якому напрямі допускається не більше 1,5 мм. Контакти як у момент початкового торкання, так і у включеному положенні повинні торкатися лінійно (при цьому прилягання контактів повинне бути не менше 70% їх ширини).

Для зміни головних контактів контакторів ККД-110 досить відвернути гвинт (або болт у контакторів ККД-113 Я ККД-114), що кріпить гнучке з'єднання до рухомого контакту, потім зняти контактну пружину і рухомий контакт. При заміні контактів заздалегідь знімається дугогасильна| камера.

У разі виходу з ладу включаючої котушки (і за відсутності резерву) можна виконати намотування котушки знов, використовуючи старий каркас. Для зміни включаючої котушки контактора ККД-110 необхідно відвернути два болти, що кріплять скобу до ярма, зняти якір разом з скобою і відвернути гвинт, призначений для кріплення полюсного наконечника до сердечника магнітної системи. Щоб замінити включаючу котушку контактора ККД-113, досить відвернути один болт і зняти з магнітної системи сердечник разом з котушкою.

В процесі експлуатації слід ретельно стежити за станом дугогасильної| і магнітних систем. Дугогасительная камера повинна добре прилягати до рогу нерухомого контакту і щільно сидіти на полюсах. Зазор між полюсами, провідними магнітний потік, і сердечником повинен бути мінімальним. Після установки камер слід перевірити відсутність того, що стосується рухомого контакту об стінки камери і дугогасильний| ріг.

Необхідно також стежити за тим, щоб якір магнітної системи легко повертався на призмі. У положенні, що притягає, він повинен щільно прилягати до полюсного наконечника сердечника. Допускається зазор між якорем і краєм полюсного наконечника, зверненим до його осі обертання.

Після збірки контактора необхідно перевірити розчин, натиснення і провалконтактного| пристрої, які повинні відповідати даним. При цьому слід звернути особливу увагу блок-контакти| контакторів. Необхідно, щоб у включеному і відключеному положеннях траверси електричного блокування мала, вільний хід у напрямі своєї осі не менше 1 мм.

П н е в м а т і ч е з до і й контактор типу ПК-162А. При огляді контактної частини пневматичного контактора слід звертати увагу на стан дугогасильної| камери і контактів. Якщо контакти за час з попереднього огляду розривали велику потужність, то поверхня їх виявляється оплавленою, дугогаситель| травня камера покрита слідами опіків, бризками міді і кіптявою. Ізоляційні поверхні також можуть мати сліди обвуглювання і покриті кіптявою. При сильному оплавленні і руйнуванні контакти необхідно замінити новими, а при невеликому пошкодженні їх слід зачистити.

Контактна поверхня контактів обробляється напилком з дрібною насічкою або металевою щіткою. Контакти, що мають товщину в робочій зоні менше 3 мм, замінюються новими. При незначному обгорані| поверхні ізоляції її можна обережно зачистити, а потім відполірувати місце зачистки і покрити лаком. Слід звертати увагу на кріплення наконечника шунта і відсутність тріщин в контактах.

Дугогасительная камера повинна бути ретельно очищена від всіх слідів обгара|, мідному пилу і окисли, які зазвичай відкладаються на всіх внутрішніх поверхнях перегородок камери. Необхідно пам'ятати, що неочищена дугогасильна| камера надалі сприятиме горінню дуги.

Повинна також проводитися регулярна перевірка ущільнюючих пристроїв в циліндрі і пневматичному вентилі. При значному витоку повітря (мильна плівка утримується менше 10 з) необхідно пневматичну частину контактора зняти для ремонту.

Слід пам'ятати, що регулювання контактора проводиться під час його збірки. Контактор повинен надійно включатися при тиску повітря в циліндрі не більше 3,8 • 10*| Па (3,8 ат|) і відключатися при тиску повітря не менше 0,4 - 104 Па (0,4 ат|). Хід поршня необхідно встановлювати в межах 23,5—25,5 мм.

Пневматичні контактори застосовують в силових ланцюгах тягових електродвигунів, оскільки при струмах до 500 А необхідне натиснення контактів 300—600 Н (30 —| 60 кгс) при пневматичному 'приводі виходить надійніше і економічніше, чим при електромагнітному приводі. Електромагнітні контактори застосовують для включення і виключення ланцюгів з великим діапазоном навантажень (5—350 А).

Вагони серіїв Д і Е оснащені пневматичними контакторами типу ПК-162А і електромагнітними контакторами типів ДБ-928, МКИ-150, ККД-113 і ККД-121 (два останніх — на вагонах серії Е). Тролейбуси серії МТБ-82Д обладнані електромагнітними контакторами типів ККД-3, ККД-22 і ККД-24, а тролейбуси серії ЗІУ-5 і ЗІУ-5Д — електромагнітними контакторами типу ККД-110, ККД-113 і КПП-113, трамвайні вагони серіїв РВЗ-6 і ЛМ-57 забезпечені електромагнітними контакторами типів ККД-110, ККД-113 і ККД-114, на трамвайних вагонах серіїв ЛМ-68, КТМ-5М і ЛВС-66 встановлені електромагнітні контактори типів ККД-110, ККД-111, КПМ-111, КПМ-121, КПП-11З, КПДЗ-113 і ККД-114.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]