Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ курс, дипл 30-НОВАЯ,УКР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
848.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ

УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

Кафедра педагогіки та методики професійного навчання

Методика професійного навчання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ

КУРСОВОЇ і ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Для студентів спеціальності 6.01010430

Харків 2007

Міністерство освіти і науки україни українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра педагогІки ТА методики ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ

Методика професійного навчання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ

КУРСОВОЇ І ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Для студентів спеціальностей 6.01010430

Затверджено

Науково-методичною радою

Української інженерно-

педагогічної академії

Протокол № 1 від

Харків 2007

УДК 658.386.35.621.31 (075.8)

Методика професійного навчання: Методичні вказівки по виконанню курсової і дипломної робіт/ Коваленко О.Е., Бєлікова В.В, Брюханова Н.О., Кошелєва В.С. – Харків: УІПА, 2007. – 80 с.

Під загальною редакцією д.пед.н., проф. Коваленко О.Е.

Рецензенти: к.т.н., проф. Шматков Є.В.

Затверджено

Науково-методичною радою

Української інженерно-

педагогічної академії

Протокол № 1 від

ЗМІСТ

Вступ

5

1. Методичні вказівки по виконанню курсової роботи

7

1.1. Мета і завдання курсового проектування

7

1.2. Завдання на проект

8

1.3. Організація здійснення курсового проектування

9

1.3.1. Состав і об’єм курсового проекту, планування і організація роботи з ним

9

1.3.2. Порядок оформлення і захисту проекту

10

1.4. Методичні вказівки по виконанню розділів курсового проекту

12

2. Методичні вказівки по виконанню методичної частини дипломного проекту

42

2.1. Мета і завдання дипломного проектування

42

2.2. Завдання на проект

42

2.3. Організаційні вказівки по здійсненню дипломного проектування

43

2.3.1. Состав і об’єм методичної частини дипломного проекту, планування і організація роботи з нею

43

2.3.2. Порядок оформлення і захист проекту

44

2.4. Методичні вказівки по виконанню розділів методичної частини дипломного проекту

45

Додатки

48

ВСТУП

Інженер-педагог готується для викладання професійно орієнтованих і спеціальних дисциплін в ПТУ, технікумах, коледжах, а також в системі підвищення кваліфікації на промислових підприємствах і НВК.

Діяльність інженера-педагога пов'язана з постійною необхідністю знаходити рішення різних техніко-технологічних, організаційних, економічних, екологічних і навчально-виховних задач, спрямованих на організацію і здійснення навчально-виховного процесу в професійних навчальних закладах. Але як кожний трудовий процес, дана діяльність має свої закономірності і технологію. Ґрунтуючись на здатності людини прогнозувати майбутнє, інженерам-педагогам необхідно вивчити педагогічну діяльність, сформувати уміння передбачати навчально-виховну ситуацію і проектувати її.

Питання педагогічного проектування засвоюються студентами інженерно-педагогічних спеціальностей в процесі їх методичної підготовки. Базові знання при цьому формуються в рамках вивчення таких курсів, як «Теорія і історія педагогіки», «Професійна педагогіка», «Психологія», а також спецкурсів.

Методична підготовка є інтегруючою ланкою між психолого-педагогічною і інженерною підготовками. Її мета - сформувати у інженерів-педагогів уміння проектувати дидактичні системи, іншими словами - уміння створювати і реалізовувати власні дидактичні проекти.

Дана підготовка є невід'ємною частиною професійної освіти викладачів спеціальних дисциплін і здійснюється у декілька етапів, на кожному з яких формується необхідний рівень професійно-методичних дій.

Професійна діяльність може бути засвоєна з різним ступенем успішності, що дозволяє виконати необхідну роботу. В цілому її якість достатньо добре характеризують рівні професійної готовності, які припускають оволодіння певними алгоритмами професійної діяльності.

В рамках методичної діяльності для першого рівня характерні дії за рішенням конкретних методичних завдань на матеріалі окремих навчальних тем, а також відтворення засвоєного теоретичного матеріалу. Даний рівень професійної підготовки формується в рамках методичної підготовки шляхом вивчення теоретичного курсу «Методика професійного навчання» (перша частина) і виконання ряду завдань окремих тем курсів «Бухгалтерський облік», «Організація виробництва» і т.д.

Критерієм оцінки даного рівня є сформовані уміння вирішувати професійні задачі, пов'язані з:

- аналізом кваліфікаційних документів;

- конструюванням змісту навчального матеріалу даної теми;

- розробкою педагогічних технологій в рамках окремої теми.

Для другого рівня характерно формування стереотипних здібностей виконувати комплекс методичних дій, пов'язаних з педагогічним проектуванням і розробкою педагогічних технологій в рамках реальної спеціальності. Реалізується другий рівень при освоєнні курсу «Методика професійного навчання» (друга частина), «Конкретні методики викладання» і виконання курсової роботи на матеріалі конкретної професії. Критерієм оцінки даного рівня є сформована у студентів здатність проектувати реальні системи навчання в рамках конкретної спеціальності, конструювати зміст навчального матеріалу для певної спеціальності і вибирати необхідні технології навчання відповідних фахівців.

Метою третього рівня є формування здібностей конструювати власну педагогічну систему залежно від умов навчання і виховання конкретного фахівця, а також створення і перевірка з подальшим корегуванням даної системи. Для цього рівня характерно також уміння вибирати на основі аналізу найбільш ефективні шляхи рішення педагогічних задач. Даний рівень формується в ході проходження педагогічних практик. Критерієм його оцінки є уміння захистити власний дидактичний проект при здачі Державного іспиту.

Підсумком методичної підготовки є дипломне проектування, яке ставить своїм завданням перевірку у студентів здібностей розробляти технологічні процеси підготовки фахівців, що використовуються на проектованих підприємствах.

Курсовий проект по методиці професійного навчання є завершальною ланкою другого етапу і грає надзвичайно важливу роль у формуванні дидактико-проектувальних умінь у студентів. Виконання курсового проекту повинне забезпечити засвоєння дидактичних і проектувальних умінь у студентів до рівня, необхідного для організації і здійснення навчального процесу в ході педагогічних практик, а також виконання дипломного проекту.

Дані методичні вказівки покликані допомогти студентам усвідомити мету і завдання курсового і дипломного проектування, а також організувати свою роботу в ході проектування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]