Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ по кр СТОБ для Вали.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ

МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Н.Ю. Колеснік, В.М.Бєляєва

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

САНІТАРНО-ТЕХНІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ БУДИНКІВ

(для студентів 4 курсу денної і заочної форм навчання,

освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр, напряму підготовки 0926 – «Водні ресурси», (6.060103 – «Гідротехніка (Водні ресурси)»)

Харків – ХНАМГ – 2012

Методичні вказівки до курсової роботи з курсу Санітарно-технічне обладнання будинків. (для студентів 4 курсу денної та 3 курсу заочної форм навчання специальності 6.092600).Укл..: Н.Ю.Колеснік, В.М. Бєляєва– Х.: ХНАМГ, 2012. – с.

Укладачі: Н. Ю. Колеснік, В.М.Бєляєва

Рецензент: М.М.Яковенко

Рекомендовано кафедрою водопостачання, водовідведення та очищення вод, протокол № від.

Загальні вказівки

Метою курсової роботи з курсу “Санітарно-технічне обладнання будинків” є закріплення знань, отриманих при вивченні цього курсу.

Виконуючи курсову роботу, студент одержує навички проектування систем водопостачання та каналізації будинків, знайомиться та працює з довідковою і новою літературою.

Курсову роботу виконують на підставі індивідуального завдання, що включає місто розташування і план типового поверху секції знов споруджуваного чи реконструйованого будинку, дані щодо водоспоживачів.

Робота містить розрахункову й графічну частини. У розрахунковій частині наводять короткий опис будинку, виконують наступні розділи: гідравлічний розрахунок системи холодного водопостачання, тепловий та гідравлічний розрахунок секційного вузла системи гарячого водопостачання, підбір обладнання систем холодного і гарячого водопостачання, а також розрахунок системи побутової та зливової каналізації (внутрішній водостік).

У графічній частині викреслюють плани типового поверху, технічного підпілля в масштабі 1:100, аксонометричні схеми систем холодного водопостачання та секційного вузла гарячого водопостачання в масштабі 1:100, а також аксонометричну схему найбільш навантаженого каналізаційного випуску. На плані поверху, де розташовані санітарно-технічні прилади, показують стояки систем холодного та гарячого водопостачання та підводки від них до приладів(відповідно відведні труби від приладів до каналізаційних стояків), місце розташування стояка внутрішнього водостоку та місце перерізу будинку. На плані технічного підпілля накреслюють місце розташування вводу, магістральні та циркуляційні трубопроводи, приєднують до них стояки систем холодного та гарячого водопостачання, випуски системи побутової каналізації, а також місце розташування водонагрівача системи гарячого водопостачання. На аксонометричних схемах вказують розташування приладів, стояки, трубопроводи, арматуру, ухили, діаметри труб, а також позначки підлоги поверхів та рівня трубопроводів. На кресленні також показують переріз будинку з елементами господарської каналізації та внутрішнього водостоку будинку.

Розділ I . Розрахунок системи внутрішнього холодного водопроводу

    1. Визначення розрахункових витрат води та імовірності дії приладів внутрішнього водопроводу

Відповідно до п.3.3 [1] максимальна секундна витрата води для систем холодного і гарячого водопроводів на розрахунковій ділянці, л/с, визначається за формулою

, (1.1)

де q 0 – секундна витрата води санітарним приладом, л/с;

α – коефіціент, який визначається згідно з додатком 4 [1] залежно від загальної кількості приладів N на разрахунковій ділянці мережі й імовірністі їх дії Р (для громадських будинків і побутових помешкань - за табл. 1.1; для жилих будинків - за табл 1.2.).

Секундна витрата води q0 (q0tot, q0c, q0h), л/с водорозбірної арматури (приладом) належить визначати:

  1. окремим приладом – згідно з додатком 2 [1];

  2. різними приладами, які обслуговують однакових водоспоживачів за формулою

, (1.2)

де Рі – імовірність дії санітарно-технічних приладів, визначається для кожної групи споживачів;

q0i – секундна витрата води (q0tot, q0c, q0h), л/с водорозбірною арматурою (приладом) приймаємо згідно з додатком 3 [1] для кожної групи споживачів.

Примітка. У будинках (жилих, громадських), для яких відсутні дані про витрати води і характеристики приладів, приймаємо: q0tot=0,3л/с: q0h= q0c=0,2л/с.

Імовірність дії санітарно-технічних приладів (ptot, pc, ph) на ділянках мережі визначають за формулою:

а) при однакових водоспоживачах у будинку без урахування зміни співвідношення U/N:

, (1.3)

де – норма витрати води за годину найбільшого водоспоживання, яку приймаємо згідно з додатком 3 [1];

- норма секундної витрати води диктуючим приладом;

U– кількість водоспоживачів;

N – кількість водорозбірних приладів, вствновлених на розрахунковій ділянці;

б) якщо групи водоспоживачів у будинку відрізняються

. (1.4)

Примітка. Якщо дані про кількість приладів відсутні, дозволяється прийняти N=U.