Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_kolokviumu_z_GP__2 (1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

4 Приведіть схематично зображення поля зору оптичного мікрометра теодоліта т2.

5 Приведіть схематично зображення поля зору оптичного мікрометра теодоліта 2т2.

6 Який порядок виконання повірок теодоліта?

Огляд теодоліта. До початку кутових вимірів необхідно провести детальний огляд комплекту теодоліта.

Перевіряють придатність замків гвинтів, фіксуючих установку теодоліта в футлярі. Плавність обертання його окремих частин, закріпних і навідних гвинтів; придатність повторюючого пристрою; правильність фіксації дзеркала відлікової системи; справність електроосвітлення приладу; чіткість і контрастність зображення у відліковому мікроскопі і зоровій трубі; відсутність перекосу зображення штрихів лімба у відліковому мікроскопі.

Повірка плавності обертання підіймальних гвинтів. Підіймальні гвинти повинні обертатися легко і плавно. Якщо обертання затрудненне або дуже вільне, то необхідно виконати регулювання ходу підіймальних гвинтів.

Підставка і штатив теодоліта повинні забезпечувати його азимутальну стійкість. Після встановлення теодоліта на штативі у робоче положення перехрестя сітки ниток зорової труби ретельно наводимо на віддалену точку. Легким зусиллям розвертаємо головку штатива в одну сторону, а потім у протилежну. Якщо після кожної дії зображення повертається на перехрестя сітки ниток, то штатив достатньо стійкий. У іншому випадку необхідно затягнути гвинти головок і ніжок штативу і повторити повірку.

Вісь циліндричного рівня при алідаді горизонтального круга теодоліта повинна бути перпендикулярна до його вертикальної осі. Встановивши рівень паралельно двом підіймальним гвинтам і привівши бульбашку у нуль-пункт, повертають алідаду на 180˚, якщо бульбашка рівня відхилиться більше ніж на два ділення, то, діючи виправними гвинтами рівня, його зміщують у сторону нуль-пункту на половину дуги відхилення. Повірку повторюють.

Сітка ниток повинна бути встановлена правильно. Після установки теодоліта у робоче положення наводять трубу на добре видиму точку і обертають навколо горизонтальної осі. Якщо при цьому точка пройде вздовж вертикального штриха і посередині між нитками бісектора, то сітка встановлена вірно. Якщо буде виявлено зміщення точки, яку спостерігають, більше ніж на дві товщини нитки, то окуляр з сіткою необхідно розвернути у потрібну сторону.

Зміщення візирної осі по азимуту при обертанні зорової труби навколо горизонтальної осі теодоліта не допустиме. При роботі навідними гвинтом труби спостерігають зміщення віддаленої точки відносно вертикальної нитки сітки. При виявленні зміщення труби по азимуту дефект ліквідовується в умовах майстерні.

Вісь труби повинна бути перпендикулярна до горизонтальної осі теодоліта. Привівши теодоліт у робоче положення, візують зорову трубу на віддалену точку, яка забезпечує горизонтальне положення труби. Беруть відліки на горизонтальному крузі при положеннях Л і П. Колімаційну помилку одержують за формулою

Місце нуля МО повинно бути рівним або близьким до нуля. МО – це відлік на вертикальному крузі, при якому візирна вісь труби горизонтальна, а бульбашка рівня знаходиться в нуль-пункті. При МО = 0˚, і відліку на вертикальному крузі - 0˚, візирна вісь займе горизонтальне положення.

Величини колімаційної помилки і МО, визначені по рівновіддаленим цілям, повинні бути постійними. Величина с , як і МО (МZ), може змінюватись внаслідок неправильного ходу фокусуючої лінзи і позацентрового положення візирної осі труби.

Горизонтальна вісь теодоліта повинна бути перпендикулярна до його вертикальної осі. Неперпендикулярність осей теодоліта “і” визначають за зміною колімаційних помилок с1 , с і с2 при спостереженні візирних цілей, які видно під кутом нахилу ν1 ≥ 20˚; ν = 0˚ і ν2 ≥ - 20˚ .

Візирна вісь оптичного візиру повинна бути паралельна візирній осі труби. Зорову трубу наводять на візирну ціль, розміщену на віддалі більше 150м, а потім, повертаючи навідні гвинти теодоліта, точно наводять перехрестя візирів на точку. При суттєвому зміщенні перехрестя сітки ниток з візирної цілі кутову величину зміщення по горизонталі і вертикалі вимірюють теодолітом. Якщо вона більше 2′ , то положення оптичного візира виправляють.

Візирна вісь оптичного візиру, вбудованого в алідадну частину теодоліта, повинна бути суміщена з його вертикальною віссю повороту. Цю умову провіряють шляхом спостереження положення центру сітки оптичного центриру відносно точки місцевості при обертанні алідадної частини теодоліта, встановленого над цією точкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]