Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_kolokviumu_z_GP__2 (1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

2 Чим відрізняється конструкція теодоліта 2т2 від теодоліта т2?

У теодоліта 2Т2 закріпні і навідні гвинти алідади, а також закріпні і навідні гвинти труби, настановний гвинт рівня, головка мікрометра, окуляри зорової труби і відлікового мікроскопа розміщені так, що дозволяють виконувати вимірювання кутів, не сходячи з місця. Це створює додаткові зручності при вимірах, а також має значення при роботі на нестійкому грунті. Ручки закріпних гвинтів виконані у вигляді важелів.

Для прискорення встановлення горизонтального круга на необхідне число градусів прилад має круг-шукач, розділений через 10˚ і закріплений нерухомо на горизонтальному крузі. Відлік на крузі виконують через ілюмінатори (у теодоліті їх два, другий знаходиться на протилежній стороні) на індексах, нанесених на внутрішніх поверхнях захисного скла ілюмінаторів. До теодоліта додають орієнтир-бусоль.

Особливістю теодоліта 2Т2 є також нова система відліку по мікроскопу. Відлік десятків мінут беруть безпосередньо на додатковій шкалі. Ця шкала нанесена на приклеєну поверхню оптичного клина розділюючого блока мікрометра біля розділяючої лінії.

3 Опишіть будову теодоліта: а) т2; б) 2т2?

а) Прилад встановлюється на підставці 1, яка прикріплюється до штатива з допомогою трикутної металічної пластини і станового гвинта. Прилад заходить у втулку підставки цапфою і закріплюється гвинтом. Зорова труба теодоліта астрономічна пряма з апохроматичною корекцією і з внутрішнім фокусуванням. Для фокусування труби “по предмету” служить фокусуюче кільце. Сітка ниток має, крім хреста, пару віддалемірних штрихів з коефіцієнтом віддалеміра 100. Для приблизного наведення труби на візирну ціль є візири, розміщені на верхній і нижній сторонах труби.

Система вертикальних осей теодоліта циліндрична неповторююча з опорою у нижній частині на кульковий підшипник, встановлений на сферичному самовстановлюючому підп΄ятнику. Вісь алідади знаходиться всередині втулки, до якої прилягає вісь горизонтального круга. Всередині осі алідади знаходиться об΄єктив оптичного центриру. Окуляр оптичного центриру виведено на колонку. Теодоліт має скляні горизонтальний і вертикальний круги, лімби яких розділені від 0˚ до 360˚ через 20΄. Перестановка лімбів здійснюється при допомозі ручки.

Алідада горизонтального круга має закріплюючий і навідний гвинти, які співосні між собою. Таку ж конструкцію мають закріплюючий і навідний гвинти зорової труби.

б) Основні частини теодоліта 2Т2: колонка; ручка; клинове кільце; зорова труба; гвинт; коліматорний візир; поворотна призма; вікно; дзеркало; кремальєра; окуляр мікроскопу; окуляр зорової труби; бокова кришка; ручка; корпус нижньої частини; закріпний гвинт підставки; трегер; підіймальний гвинт; підставка; окуляр виска; ілюмінатор круга-шукача; кришка; мікроскоп; ручка перемикача; важіль перемикача; вісь.

Зорова труба теодоліта має менші розміри і ахроматичну корекцію.

Сітка зорової труби встановлена нерухомо. При цьому перехрестя її відцентровано відносно оптичної осі зорової труби. Між корпусом і віссю обертання труби розміщене клинове кільце, яке призначене для зміни напрямку візирної осі відносно осі обертання труби при виправленні колімаційної помилки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]