Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_kolokviumu_z_GP__2 (1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

10 Як визначають нахил горизонтальної осі теодоліта 2т5к?

Горизонтальна вісь теодоліта повинна бути перпендикулярна до його вертикальної осі.

Неперпендикулярність осей теодоліта (і) визначають за зміною колімаційних помилок с1 , с і с2 при спостереженні візирних цілей, які видно під кутом нахилу ν1 ≥ 20˚; ν = 0˚ і ν2 ≥ - 20˚ . Після приведення теодоліта в робоче положення кожну точку спостерігають при двох положеннях вертикального круга (ці дії складають один прийом) і обов΄язково парним числом прийомів для виключення хитання вертикальної осі.

Значення і визначають з формули

Недопустимий нахил горизонтальної осі теодоліта ліквідовують у майстерні.

4.Який порядок провірки стійкості штатива і підставки?

Теодоліт кріпиться на підставці гвинтом. Підставка зйомна, що дозволяє виконувати виміри трьохштативним способом.

Обертанням підіймальних гвинтів вертикальну вісь теодоліта виставляють прямовисно. Різьбова частина гвинта захищена втулкою.

Підставка кріпиться на штативі становим гвинтом

Штатив. Ніжки 3 штатива шарнірно з΄єднані з головкою. Болтами регулюють плавність руху ніжок у шарнірах. Висота штатива змінюється висуванням ніжок, які закріплені гвинтами.

Теодоліт встановлюють на площину головки і кріплять становим гвинтом . На гачок всередині гвинта підвішують нитковий висок.

При транспортуванні ніжки переміщують до упору і кріплять гвинтами . Після цього зтягують ременем. На одній із ніжок штатива є пенал з кришкою для ниткового виска і гайкового ключа.

3 Який порядок провірки і юстування установочного рівня теодоліта?

Вертикальну вісь обертання теодоліта ZZ приводять при кутових вимірюваннях у прямовисне положення за допомогою установочного циліндричного рівня біля алідади горизонтального круга, вісь LL, якого повинна бути перпендикулярною до вертикальної осі ZZ теодоліта.

Якщо дана умова дотримується то після приведення бульбашки рівня в нуль-пункт і повороту алідадної частини на 180° навколо осі ZZ вісь рівня LL збереже горизонтальне положення НН, тобто бульбашка рівня залишиться в нуль пункті.

У випадку, якщо вісь рівня LL утворює з вертикальною віссю ZZ, кут b, відмінний від 90° то після приведення бульбашки рівня на середину вертикальна вісь виявиться нахиленою на кут d. На цей самий кут виявиться відхиленою вісь рівня від свого перпендикулярного до вертикальної осі положення РР.

Після повороту алідадної частини теодоліта навколо похилої осі ZZ, рівно на 180° вісь рівня , описавши конічну поверхню, займе положення LL. При цьому вісь циліндричного рівня виявиться нахиленою на кут g до горизонту НН, і бульбашка рівня зійде з середини на n поділок. Щоб привести вісь рівня LL у положення РР, перпендикулярне до осі ZZ, необхідно повернути її на кут d, який дорівнює половині g.

Для зміни положення осі установочного циліндричного рівня служать юстувальні гвинти рівня. З вищесказаного випливає спосіб виконання даної перевірки. Виконують попереднє горизонтування теодоліта. Тоді обертанням алідадної частини теодоліта розміщують установочний рівень за напрямком двох підйомних гвинтів підставки і приводять бульбашку рівня за допомогою підйомних гвинтів на середину.

Повертають теодоліт на 180° на око або можна брати відліки за горизонтальним кругом при першому і другому положеннях алідадної частини теодоліта. Визначають, на скільки поділок змістилася бульбашка рівня з середини. Виправними гвинтами рівня зміщають бульбашку рівня в протилежний бік на половину поділок відхилення, а другу половину виправляють підйомними гвинтами підставки.

Юстування рівня повторюють до тих пір, поки зміщення бульбашки рівня з нуль пункту після повороту алідади на 180° не буде перевищувати 0,5 поділки шкали.

Виконання наступних перевірок і кутові вимірювання виконують при прямовисному положенні вертикальної осі теодоліта за виправним установочним рівнем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]