Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_kolokviumu_z_GP__2 (1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

6 Який порядок визначення рену відлікового пристрою теодоліта 2т5к?

Для визначення рена виконують дослідження за спеціальною програмою. Cкорочена програма визначення рена передбачає його знаходження на установках лімба 0˚00΄; 90˚40΄; 180˚20΄; 270˚00΄ – в прямому ході і 22˚20΄; 113˚00΄; 202˚40΄; 292˚20΄ – у зворотньому.

На кожній установці програма вимірів така:

  • за допомогою барабана мікрометра встановлюють на його шкалі відлік близький до нуля, з відхиленням 1-2 поділки;

  • гвинтом перестановки лімба суміщають протилежні штрихи лімба А і А + 180 ( див. рис. 5.1 ), де А – установка лімба;

  • гвинтом наведення алідади точно суміщають штрихи лімба (відлік на шкалі мікрометра повинен зберігатись);

  • барабаном мікрометра двічі розводять зображення штрихів А та (А+180) і їх суміщають. Кожний раз при суміщенні штрихів беруть відліки на шкалі мікрометра і записують їх у журнал;

  • вимірюють величину верхнього і нижнього інтервалів зображень сусідніх штрихів лімба. Для цього, обертаючи барабанчик мікрометра, два рази суміщають штрихи (А-і) і (А+180), а також А з ((А + 180) – і) (див. положення 2 і 3 на рис. 5.1).

Різниця відліків на шкалі оптичного мікрометра при положеннях штрихів (2-1) і (3-1) є не що інше, як величини інтервалів відповідно верхнього і нижнього зображень шкали лімба, які виміряні мікрометром.

Величини верхнього і нижнього ренів на заданій установці вираховують за формулами

Потім визначають верхній і нижній рени, як середнє арифметичне із величини ренів, визначених на всіх установнах у прямому і зворотньому ходах.

1 Які технічні характеристики теодоліта: а) т2; б) 2т2?

а) Теодоліт Т2 – це оптичний теодоліт з циліндричною неповторюючою системою вертикальних осей з поворотним горизонтальним лімбом, оптичним мікрометром з розсувними клинами і оптичним центриром.

Зорова труба теодоліта астрономічна пряма з апохроматичною корекцією і з внутрішнім фокусуванням. Збільшення труби 25×; кут поля зору 1˚30΄; діаметр вихідного зрачка 1.4 мм; фокусна віддаль об΄єктива становить 250 мм.

Сітка ниток має, крім хреста, пару віддалемірних штрихів з коефіцієнтом віддалеміра 100. Сітку можна переміщувати при допомозі виправних гвинтів у горизонтальному і вертикальному напрямах. Для приблизного наведення труби на візирну ціль є візири , розміщені на верхній і нижній сторонах труби.

Вісь алідади знаходиться всередині втулки , до якої прилягає вісь горизонтального круга. Всередині осі алідади знаходиться об΄єктив оптичного центриру. Зорова труба центриру має збільшення 2.5×, а межі візування – від 0.3 м до нескінченності. Сітка ниток представляє собою два концетричні кола. Окуляр оптичного центриру виведено на колонку.

Горизонтальна вісь теодоліта жорстко зв΄язана з корпусом зорової труби. Своїми цапфами вісь встановлена в лагерах. На одному кінці осі закріплений вертикальний круг, на другому – втулка з хомутиком, який зв΄язує вісь з навідним гвинтом 8 труби. Циліндричний рівень при алідаді вертикального круга розміщений всередині колонки. Зображення кінців бульбашки рівня системою призм передається на поворотну призму-лупу. Рівень освітлюється через вікно. Кінці бульбашки суміщаються настановним гвинтом рівня. Гвинти юстування рівня знаходять на колонці за кришкою. Ціна ділення рівня алідади вертикального круга - 20˝.

б) Теодоліт 2Т2 є представником групи уніфікованих теодолітів серії 2Т (2Т2А, 2Т5, 2Т5К, 2Т5А) і має багато подібного з конструкцією цих теодолітів.Принцип будови теодоліта 2Т2 не відрізняється від теодоліта Т2, тому вкажемо лише на відмінності.

Зорова труба теодоліта має менші розміри і ахроматичну корекцію. Збільшення труби 27.5×, фокусна віддаль об΄єктиву 218.6 мм. Сітка зорової труби встановлена нерухомо. При цьому перехрестя її відцентровано відносно оптичної осі зорової труби. Між корпусом і віссю обертання труби розміщене клинове кільце, яке призначене для зміни напрямку візирної осі відносно осі обертання труби при виправленні колімаційної помилки. Для повороту клинового кільця до приладу додають ключ.

У теодоліта 2Т2 закріпні і навідні гвинти алідади, а також закріпні і навідні гвинти труби, настановний гвинт рівня, головка мікрометра, окуляри зорової труби і відлікового мікроскопа розміщені так, що дозволяють виконувати вимірювання кутів, не сходячи з місця.

Особливістю теодоліта 2Т2 є також нова система відліку по мікроскопу. Відлік десятків мінут беруть безпосередньо на додатковій шкалі. Ця шкала нанесена на приклеєну поверхню оптичного клина розділюючого блока мікрометра біля розділяючої лінії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]