Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_kolokviumu_z_GP__2 (1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
2.3 Mб
Скачать

5 Який порядок визначення нахилу сітки ниток?

Вісь циліндричного рівня при алідаді горизонтального круга теодоліта повинна бути перпендикулярна до його вертикальної осі.

Встановивши рівень паралельно двом підіймальним гвинтам і привівши бульбашку у нуль-пункт, повертають алідаду на 180˚, якщо бульбашка рівня відхилиться більше ніж на два ділення, то, діючи виправними гвинтами рівня, його зміщують у сторону нуль-пункта на половину дуги відхилення. Після цього повірку повторюють.

Сітка ниток повинна бути встановлена правильно.

Після установки теодоліта в робоче положення наводять трубу на добре видиму точку і обертають навколо горизонтальної осі. Якщо при цьому точка пройде вздовж вертикального штриха і посередині між нитками бісектора, то сітка встановлена правильно. Якщо буде виявлено зміщення точки, яку спостерігають, більше ніж на дві товщини нитки, то окуляр з сіткою необхідно розвернути в потрібну сторону.

7 Який порядок провірки компенсатора теодоліта 2т5к?

Компенсатор відлікової системи вертикального круга повинен забезпечувати постійність відліку при нахилах вертикальної осі теодоліта в допустимих межах.

Теодоліт приводять у робоче положення, розмістивши один з підіймальних гвинтів у напрямку точки візування. Ретельно наводять зорову трубу на точку і беруть відлік на вертикальному крузі. Повернувши алідаду на 90˚, нахиляють вертикальну вісь теодоліта підіймальним гвинтом на 2-3 ділення рівня і, візуючи на ту ж точку, беруть другий відлік. Аналогічно, здійснюють нахил у протилежну сторону і беруть третій відлік. Для теодолітів Т5К, 2Т5К різниця відліків не повинна перевищувати 0,1′.

Для повірки меж компенсації встановлюють теодоліт по рівню і беруть відлік на вертикальному крузі. Далі обертають підіймальний гвинт, розміщений у колімаційній площині, до тих пір, доки відлік на вертикальному крузі не перестане змінюватись, і беруть другий відлік. Аналогічно, при обертанні в протилежну сторону, беруть третій відлік. Різниця другого і третього відліків є діапазоном роботи компенсатора і повинна бути не менше 6΄ для теодоліта Т5К і 7΄ для 2Т5К. Перший відлік дозволяє визначити асиметрію дії компенсатора.

Юстування виконують у майстерні, дуже обережно переміщуючи вантаж компенсатора ( при виявленні перекомпенсації чи недокоменсації) і обертаючи гвинт-упор компенсатора ( при несиметрії його роботи).

8 Який порядок визначення і виправлення колімаційної помилки теодоліта 2т5к?

Вісь труби повинна бути перпендикулярна до горизонтальної осі теодоліта.

Привівши теодоліт у робоче положення, візують зорову трубу на віддалену точку, яка забезпечує горизонтальне положення труби. Беруть відліки на горизонтальному крузі при положеннях Л і П. Колімаційну помилку одержують за формулою

Для ліквідації колімаційної помилки вимірюють положення візирної осі труби, переміщуючи сітку ниток у горизонтальному напрямку після установки на горизонтальному крузі відліку Л-с чи П+с.

З метою виключення впливу ексцентриситету на величину колімаційної помилки в теодолітах з одностороннім відраховуванням, програму вимірів виконують двічі, при цьому після взяття відліків Л1 і П1 теодоліт повертають у підставці на 180˚ і беруть відлік Л2 і П2. Величину с знаходять за формулою

Допустима величина колімаційної помилки для теодолітів типу Т5 - 15˝.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]