Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K-12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
629.25 Кб
Скачать

12.7.2. Регулювання витрати водного потоку

Перепускна (пропускна) здатність клапана пропорційного регулювання витрати води залежить від перепаду тисків в клапані. Оскільки вода є нестисливою речовиною, тиск на вході не має великого впливу на пропускну здатність клапана. Важливим є відношення перепаду тисків в клапані при відкритому його положенні до загального падіння тиску в трубопровідному колі, а також збільшення перепаду тисків при закритому положенні.

Якщо, наприклад, загальний опір трубопровідного кола = 20 одиниць, в т.ч. 1 одиниця припадає на відкритий клапан, то при закритому клапані падіння тиску в ньому буде 20 одиниць і співвідношення з опором трубопровідного кола буде 20:1. Таке підвищення втрати тиску в клапані буде відбиватися на характеристиці відцентрового насоса. Тому бажано зводити до мінімуму відношення збільшених втрат тиску в закритому клапані до втрат тиску в повністю відкритому клапані. Найбільш доступно цього можна досягнути збільшенням розрахункових втрат тиску у відкритому клапані. Так, при чотирьох одиницях втрат тиску в клапані відношення втрат тиску в трубопровідному колі і клапані буде 20:4, або 5:1, що сильно проявиться на покращенні характеристик клапана. Доцільно приймати втрати тиску в клапані в розмірі мінімум 10% від втрат тиску в трубопровідному колі і відповідно розраховувати тиск насоса. Потрібно враховувати, що тепловіддача до повітряного потоку в теплообміннику, який живиться гарячою водою, в умовах вимушеної конвенції не змінюється пропорційно до витрати води [5]. Внаслідок того, що зростає перепад температур по воді, відповідно за зниження витрати води зменшується тепловіддача теплообмінника.

Для водоповітряних теплообмінників характерні наступні зміни:

Витрата водного потоку, %

100

90

80

70

60

50

40

30

20

10

Тепловіддача теплообмінника, %

100

98

96

95

93

90

85

75

65

48

Типове падіння температури води при її початковій температури 104 0С таке:

Витрата водного потоку, %

100

45

25

15

Перепад температур,0С

11

22

33

44

Характеристики подібного типу спостерігаються в повітроохолодниках, які живляться охолодженою водою. В обох випадках краща дія клапанів забезпечується тоді, коли досягаються більші перепади температур і вибираються клапани практично мінімально можливих розмірів.

Особливу увагу треба приділяти проєктуванню водяних мереж зі змінними витратами, які спричинені роботою клапанів (в більшій мірі дроселювальних ніж змішувальних), оскільки в цих мережах можуть змінюватись тиски і напірно-витратні характеристики насосів. В таких системах бажано передбачати засоби для регулювання тиску. Для цього можна скористатись диференційним контролером, який діє на автоматичний клапан, що перепускає водяний потік зі сторони нагнітання на сторону всмоктування насоса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]