Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K-12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
629.25 Кб
Скачать

12.6.4. Типи клапанів

Односідлові клапани – щільнозакривні. Як правило, вони дешеві у виготовленні. Для їх закривання потрібні більші зусилля, ніж для закривання двосідлового клапана того ж розміру.

Двосідлові (або розвантажені) клапани сконструйовані так, що тиск речовини на два регульовані органи суттєво зрівноважується. Це сприяє зменшенню потрібного перестановлювального зусилля.

В клапанах з допоміжним механізмом використовується різниця тисків по обидві сторони клапана для впливу на діафрагму або поршень, які переміщують клапан. Ці клапани застосовують там, де вимагаються великі перестановлювальні зусилля.

Зазвичай, це односідлові клапани, які призначені для двопозиційного регулювання. Різновидом цих клапанів є маловитратні клапани. Призначені вони для точного регулювання малих витрат. Діаметри (серединники) їх протічного отвору досягають 3 мм.

Трьохходові клапани виготовляють чотирьох видів: змішувальні, відхилювальні, модульовані, каскадні. Змішувальні клапани не можна використовувати в якості відхилювальних. Останні влаштовані так, що дозволяють змінювати співідношення витрат на затіканні і на одному з витоків, і їх можна, за потреби, використовувати в якості змішувальних.

Модульовані каскадні клапани призначені для регулювання витрат гарячої і холодної води в чотирьох – і трьохтрубних системах тепло – і холодопостачання кліматконвекторів ежекційних і вентиляторних. Ці клапани не тільки змішувальні або відхилювальні, але дозволяють одночасно вибирати режим дії (на гарячій або холодній воді) і послідовно регулювати витрату або гарячої, або холодної води.

Клапани типу ”метелик” мають вигляд кільця, в якому розміщений диск, що обертається відносно осі, яка проходить через центр або поблизу нього. Застосовуються за малої різниці тисків.

12.6.5. Виконавчі механізми клапанів

До таких механізмів зазвичай відносяться соленоїди, електродвигуни і пневматичні перетворювачі (пневмоприводи).

Соленоїди використовують для двопозиційного регулювання потоків газу, води або холодоагента через клапани відносно малих розмірів.

Електродвигуни переміщують клапани за допомогою зубчастих або важільних передач. Їх класифікують за напругою, видом струму, навантажувальними характеристиками, виконанням і монтажними положеннями. Існують двигуни нереверсивні, реверсивні, з поворотною пружиною (застосовуються для двопозиційного регулювання).

Пневматичні приводи складаються із діафрагми або гармонікоподібної мембрани (сильфона) яка з’єднана зі штоком клапана і поворотньою пружиною .

Регулювальний клапан з пневматичним або електричним приводом може бути “нормально відкритим” або “нормально закритим”. Нормально відкритий клапан відкритий за відсутності робочого зусилля; застосовується на трубопроводах живлення повітронагрівників первинного підігріву. Нормально закритий клапан закритий за відсутності робочого зусилля; застосовується на трубопроводах живлення повітроохолодників - осушників.

12.6.6. Автоматичні регулювальні повітряні клапани

При виборі автоматичних регулювальних повітряних клапанів (заслінок) треба приділяти увагу витратним характеристикам, співвідношенню максимальної і мінімальної витрат, падінню тиску і оснащенню відповідним приводом з потрібними характеристиками – настроюванням, ходом, моментом. В деяких каталогах вказані площі клапанів і відповідні типи приводів.

В багатостулкових клапанах рами сталеві (для повітря з агресивними домішками їх виготовляють і із других матеріялів); стулки шириною 0,13…0,26 м обертаються в кулькових вальницях (підшипниках), металевих або пластмасових втулках. Для щільного закривання краї стулок можуть бути лицьовані (личковані) фетром або неопреном.

Багатостулкові клапани великих площ перерізу складаються з двох або більше пов’язаних між собою секцій з загальним приводом. Останній може бути розміщений назовні або всередині повітропроводу. Стулки можуть обертатися паралельно або назустріч одна одній. Змішувальні клапани утворюються поєднанням двох взаємно зворотніх клапанів.

Одностулкові клапани зазвичай малих розмірів, оскільки вони не забезпечують точного регулювання. Для круглих повітропроводів вони конструкційно подібні до клапана типу “метелик”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]