Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K-12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
629.25 Кб
Скачать

12.11. Регулювання систем обігрівальної вентиляції

Схема температурного регулювання притікального повітря в системі обігрівальної вентиляції показана на рис.12.8. Термостат Т1 в потоці притікального повітря впливає на клапан V1 трубопроводу подачі теплоносія до повітропідігрівника 1. Температура повітряного потоку перед повітропідігрівником повинна бути плюсовою (вищою від 0 0С). Застосування в схемі кімнатного термостата Т2 дозволяє підтримувати бажану температуру в приміщенні; в цьому випадку термостат Т1 працює як нижньограничний, що захищає від пониження температури притікального повітря нижче визначеного небажаного рівня. Зовнішній компесаційний термостат Т3 дозволяє змінювати настроювання Т2 і забезпечити тим самим регулювання температури притікального повітря за наперед передбаченим графіком; температура притікального повітря буде зростати по мірі зниження температури зовнішнього повітря. Пряме регулювання повітророзподільника є добрим, якщо СВ обслуговує одне приміщення. При обслуговуванні СВ декількох приміщень зовнішній компенсаційний термостат дозволяє підтримувати в них деяку “середню” температуру.

Рис.12.8. Схема температурного регулювання системи обігрівальної вентиляції:

Т1 – термостат в трубопроводі притікального повітряного потоку; Т2 – кімнатний термостат; Т3 – зовнішній компенсаційний термостат (замість Т2);

МI, ZU – відповідно потоки змішаного і притікального повітря

    1. Регулювання калорифера попереднього підігріву

повітроготувальника СИСТЕМИ ПРИТІКАЛЬНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ

Калорифер попереднього підігріву служить для захисту встановлених за ним в напрямку руху повітряного потоку, фільтрів і тепломасообмінного обладнання від замерзання і забезпечення процесів зволоження. Властиво калорифер попереднього підігрівання також повинен бути розрахований, підібраний і встановлений в повітроготувальнику так, щоб він не замерз за дії повітроготувальника і не спричиняв перегрівання вентильованого приміщення. Парові повітропідігрівники треба оснащувати конденсатовідвідниками, що забезпечують добре відведення конденсату і тим самим захист калориферів від замерзання.

Досвід експлуатації свідчить, що величину підігрівання в калориферах бажано обмежувати 17…20 0С; наприклад, за розрахункової зовнішньої температури в (-1…-2) 0С температура повітряного потоку після калориферів переважно 16…18 0С. Для більш глибокого підігрівання рекомендується встановлювати послідовно, по напрямку руху повітряного потоку, два або більше калориферів.

Схема регулювання калорифера попереднього (першого) підігріву показана на рис.12.9. Термостат Т1 з вузьким діапазоном настроювання керує клапаном, відкриваючи рух потоку теплоносія в повітропідігрівник при пониженні температури зовнішнього повітря нижче +2 0С. Захист підігрівника від замерзання забезпечує повітряний клапан з виконавчим механізмом М1, що зблокований з електродвигуном вентилятора системи притікальної вентиляції. Клапан відкривається із задіянням вентилятора і закривається з його вимкненням.

Рис 12.9. Схема регулювання калорифера попереднього підігріву зовнішнього повітря повітроготувальника:

1 – електродвигун вентилятора; 2 – калорифер попереднього підігріву в потоці зовнішнього повітря; AU, UM, MI i ZU – відповідно, потоки зовнішнього, рециркуляційного, змішаного і притікального повітря

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]