Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shtovba.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
184.32 Кб
Скачать

24 Всесвітня організація інтелектуальної власності

Комплекс заходів щодо міжнародної співпраці координує Всесвітня організація інтелектуальної власності, яка є однією з 16 спеціалізованих установ Організації Об'єднаних Націй.

Діяльність ВОІВ регламентується трьома основоположними документами:

• Конвенцією про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності;

• Угодою між Організацією Об'єднаних Націй і ВОІВ;

• Угодою про штаб-квартиру ВОІВ.

Цілі створення ВОІВ були сформульовані в преамбулі до Стокгольмської конвенції (1967 року):

• поліпшення взаєморозуміння і розвиток співпраці між державами в інтересах їх взаємної користі на основі поваги до суверенітету і рівності;

• заохочення творчої діяльності, сприяння охороні інтелектуальної власності у всьому світі;

• модернізація і підвищення ефективності адміністративної діяльності союзів договорів, створених у сфері охорони промислової власності, а також охорони літературних і художніх творів, при повній повазі до самостійності кожного із союзів.

Діяльність ВОІВ спрямована на:

• сприяння охороні інтелектуальної власності у всьому світі шля хом співпраці між державами і міжнародними організаціями;

• забезпечення адміністративної співпраці між союзами у сфері охорони інтелектуальної власності, союзами, створеними в рамках Паризької і Бернської конвенцій, а також в рамках угод, підписаних членами Паризького союзу.

Керівними органами ВОІВ є:

• Генеральна Асамблея ВОІВ, членами якої є держави-члени ВОІВ за умови, що вони також є членами Асамблеї Паризького і (або) Бернського союзів;

• Конференція, членами якої є всі держави-члени ВОІВ;

• Координаційний комітет, до якого входять держави-члени ВОІВ, що є членами Виконавчого комітету Паризького і(або) Бернського Союзів, а також Швейцарська Конфедерація як країна місцеперебування ВОІВ. Генеральна Асамблея і Конференція скликаються на чергові сесіі кожні два роки, Координаційний комітет — щорічно.Виконавчим головою ВОІВ є Генеральний директор, що обирається Генеральною Асамблеєю на шестирічний термін, який може бути продовжений. Генеральний директор є депозитарієм ратифікаційних грамот і актів про приєднання до договорів та угод, адміністративні функції яких виконує ВОІВ. Секретаріат ВОІВ має назву «Міжнародне бюро».

Станом на травень 1998 року державами-члєнами ВОІВ були 169 держав.

25 Всесвітня мережа інтелектуальної власності

у 1998 р. Генеральна асамблея ВОІВ ухвалила проект WIPONET, спрямований на спрощення операцій у сфері інтелектуальної власності шляхом створення світової мережевої інфраструктури, здатної зробити доступною інформацію щодо інтелектуальної власності для широкого загалу.

Це забезпечить інтеграцію інформаційних ресурсів, процесів та систем у сфері інтелектуальної власності світової спільноти, та особливо Відомств інтелектуальної власності держав-членів ВОІВ. Передбачається, що її гігантська база даних надасть можливість обміну інформацією у сфері інтелектуальної власності, а, відповідно, сприятиме кращому рівню захисту прав авторів.

Зручний спосіб обміну або отримання різноманітної інформації про стан речей у сфері інтелектуальної власності в різних країнах світу є WIPOnet. WIPOnet – це глобальна всесвітня інформаційна мережа Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), створена для всіх людей, що працюють у сфері інтелектуальної власності або цікавляться питаннями інтелектуальної власності. Це можуть бути патентні відомства різних країн, винахідники, патентні повірені, студенти, викладачі, просто допитливі люди тощо.

Цей сервіс є стандартним сервісом Internet. Користувач може з’єднатися з поштовим сервером за допомогою протоколу IMAP4 з будь-якої поштової клієнт-програми або безпосередньо зайти на сайт WIPOnet. Доступ до сервісу надається адміністраторами WIPOnet (Focal Point) на вимогу клієнтів. Поштова скринька має вигляд User_Name@wipo.net .

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]