Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shtovba.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
184.32 Кб
Скачать

20. Правова охорона товарних знаків.

Право на знак охороняється державою і засвідчується свідоцтвом.

Усі питання, пов'язані з одержанням та використанням права власності на знак в Україні, регулюються Законом України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг"

На сьогодні Україна підписала Паризьку конвенцію про охорону промислової власності, та ряд інших міжнародних договорів щодо знаків, а саме:

  • Мадридську угоду про міжнародну реєстрацію знака (25.12.91 p.); Договір про закони щодо товарних знаків; Найробській договір про охорону Олімпійського символу.

Правова охорона знака в Україні може бути одержана лише через його реєстрацію у Укрпатенті.

Свідоцтво є офіційним охоронним документом, що видається від імені держави уповноваженим на це патентним відомством України. Свідоцтво засвідчує право власності на знак. Строк дії свідоцтва становить 10 років і продовжується, за клопотанням власника свідоцтва, щоразу на 10 років. Кількість продовжень не обмежується.

21. Закон передбачає такі види знаків для товарів і послуг:

  1. словесні (слова та абревіатури);

  2. зображувальні (композиції ліній, плям, фігур, форм на площині);

  3. об'ємні (композиції фігур у трьох вимірах, тобто у формі самого виробу або його упаковки - флакони, пляшки тощо);

  4. комбіновані (сполучення зображувальних, словесних і об'ємних елементів).

Знаки можуть бути виконані у будь-кому кольорі чи поєднанні кольорів. Закон про товарні знаки не згадує про звукові знаки, але такі є, наприклад, музичні сигнали як позивні тієї чи іншої організації радіомовлення. За законодавством зарубіжних країн звукові сигнали можуть визнаватися товарними знаками.

У міжнародній практиці існують два спеціальних види знаків: колективні і сертифікатні. Колективний знак належить групі або асоціації підприємств і користуватися ним можуть тільки члени цієї групи або асоціації. Сертифікатні знаки мають те саме призначення, що і колективні, але користуються ними не лише члени певної групи або асоціації підприємств, а й інші виробники, якщо вони дотримуються встановлених вимог.

Товарні знаки залежно від об'єкта, інформацію про який вони містять, підрозділяються на підгрупи - фірмові й асортиментні (іменні), а останні на типи - видові і марочні. Товарні знаки можуть бути двох різновидів - колективні й сертифікатні.

Фірмові ТЗ - знаки, призначені для ідентифікації виготовлювача товарів або послуг. За формою подання інформації вони бувають найчастіше словесні, зображувальні і комбіновані.

Існують три основних типи позначення цих знаків:

  1. фірмове ім'я - слово, літера, група слів або букв, що можуть бути вимовлені;

  2. фірмовий знак - символ, малюнок, відмітний колір або позначення;

  3. торговий знак - фірмове ім'я, фірмовий знак, товарний образ або їхнє поєднання, офіційно зареєстровані в Міжнародному реєстрі і захищені юридично, на що вказує знак К, розміщуваний поруч із товарним знаком. Якщо товарні знаки є власністю фірми, то вони можуть мати знак С.

Звичайні фірмові знаки розробляються їхнім власником або за його дорученням спеціалістами-дизайнерами, реєструються в установленому Законом порядку. Власник ТЗ може і не реєструвати свій фірмовий знак, проте при цьому він не одержує свідоцтва та права на нього.

Престижні фірмові знаки присвоюються фірмам за їхні особливі заслуги перед державою. Як престижні фірмові знаки можуть використовуватися зображення призів, медалей та інших знаків відмітності, отриманих фірмами на міжнародних, регіональних і національних виставках.

У ряді закордонних країн такі престижні знаки (емблеми) присвоюються державними або громадськими органами як спеціально затверджений приз. Фірма-лауреат одержує право протягом визначеного часу розміщувати цей знак на своїх рекламних і ділових матеріалах і документах.

Підставою для присудження нагород у вигляді престижних знаків є значні успіхи в експорті товарів і послуг і (або) сприяння експорту національних товарів протягом визначеного терміну. Розвитком експорту своєї продукції фірма піднімає національний престиж країни, сприяє стабільності її економіки і забезпеченню зайнятості населення, покращує торговий баланс.

До числа престижних знаків можна віднести і медалі, застосовувані як елемент виробничого маркування на етикетках марочних і колекційних виноградних вин, горілки й ін., отримані виготовлювачем на міжнародних виставках. Престижні знаки присвоюються і не підлягають реєстрації в патентних органах.

Асортиментні ТЗ - знаки, призначені для ідентифікації асортиментної приналежності: видові - за видом товару, марочні - за торговою маркою або найменуванням.

Прикладом видового ТЗ можуть служити словесна інформація про назву товару або його зображення, а також умовні літерні позначення визначеного виду продукту. Видові знаки рідко застосовуються самостійно, частіше їх застосовують у комбінації з марочним знаком.

Таким чином, зазначені асортиментні знаки дозволяють не тільки ідентифікувати споживчі властивості товару, але і побічно свідчити про ціни і якості товару.

ПОРЯДОК реєстрації товарного знака:

1. Заявником заповнюється і подається Патентному повіреному заява, де вказуються його реквізити, вид знака і перелік товарів і/чи послуг, що будуть позначатися даним знаком (особисто, поштою чи Е-mail). Для заповнення заяви можна скористатися формою, що викладена на сторінці сайту "ВЯПат".

2. Патентний повірений проводить реєстрацію поданої заяви, розрахунок витрат по державній реєстрації знака і отриманню свідоцтва України, оформляє кошторис витрат з проектом договору на виконання робіт по правовому захисту знака.

3. Заявник подає Патентному повіреному підписаний договір, кошторис, довіреність і зображення знака (12 фотокопій розміром 8х8 см чи у вигляді графічного файла у форматі .jpg (.gif, .tif) вписаним в квадрат розміром 8х8 см на дискеті або Е-mail).

4. Заявник оплачує Патентному повіреному передбачений договором аванс.

5. Патентний повірений виконує роботи по оформленню документів на державну реєстрацію знака (протягом 20 днів за звичайним тарифом): — аналіз поданого на реєстрацію зображення* знака на відповідність умовам правового його захисту, передбачених чинним законодавством, та регіональну його реєстрацію; — класифікацію товарів і послуг згідно з Міжнародним класифікатором товарів і послуг; — дослідження зображення знака на подібність і тотожність з оформленням звіту; — оформлення комплекту документів відповідно до діючих вимог Укрпатенту; — подання особисто заявки в Укрпатент з реєстрацією дати подання заявки і отриманням розписки про реєстрацію заявки.

6. Заявник оплачує передбачений в кошторисі державний збір за реєстрацію заявки і проведення експертизи знака (сума визначається відповідно до постанови КМУ вiд 23.12.2004 №1716, термін сплати до двох місяців).

7. Укрпатент проводить експертизу заявки за формальними ознаками і видає Патентному повіреному рішення про реєстрацію заявки з підтвердженням дати пріоритету (протягом місяця).

8. Патентний повірений супроводжує формальну експертизу заявки і приймає певні рішення чи надає відповідні додаткові документи на запити експерта.

9. Патентний повірений надає рішення Заявнику з підтвердженням права власності на заявлене позначення (відповідно до ст.16 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

10. Укрпатент проводить кваліфікаційну експертизу знака по суті позначення, що заявлено на реєстрацію як знак, і видає Патентному повіреному рішення про реєстрацію знака в Україні (протягом часу не менше сім місяців з дати подання заявки).

11. Патентний повірений супроводжує кваліфікаційну експертизу заявки і приймає певні рішення чи надає відповідні додаткові документи на запити експерта.

12. Заявник оплачує державне мито за видачу свідоцтва України на знак і надає платіжний документ Патентному повіреному для представлення в Укрпатент (згідно Декрету КМУ «Про державне мито») і збір за публікацію.

13. Укрпатент проводить державну реєстрацію знака, публікує відомості про знак в офіційному бюлетені «Промислова власність» і видає Патентному повіреному свідоцтво України на знак для товарів і послуг (протягом трьох місяців).

14. Патентний повірений вручає свідоцтво України на знак для товарів і послуг з терміном дії 10 років Заявнику і виконує роботи по його правовому супроводженню.

15. Передача (продажа) права на знак здійснюється відповідно до договору, що розробляє і реєструє Патентний повірений.

 

*При потребі і бажанні заявника зображення знака може бути розроблене або доопрацьовано висококваліфікованими дизайнерами, професійними художниками (див. приклад).

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]