Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shtovba.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
184.32 Кб
Скачать

9. Історія розвитку правової охорони об’єктів промислової власності

В Україні за роки незалежності створена державна система правової охорони інтелектуальної власності. Зокрема, сформована нормативно-правова база, що в цілому відповідає міжнародним нормам і стандартам, розбудована відповідна інфраструктура, запроваджені механізми реалізації правових норм.

Останнім часом значно підвищився рівень захисту прав інтелектуальної власності, налагоджується координація дій правоохоронних та контролюючих органів по боротьбі з піратством у сфері інтелектуальної власності, створена система патентно-інформаційного забезпечення, національна система підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності, запроваджені сучасні методи здійснення експертизи заявок на видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності.

Щорічно зростає кількість заявок на реєстрацію об’єктів інтелектуальної власності. В середньому за рік надходить близько 35 тис. заявок (в тому числі близько 15% від іноземних заявників) та видається понад 25 тис. охоронних документів. Значним досягненням стало істотне скорочення строків розгляду заявок на винаходи, корисні моделі, торговельні марки.

10. Винахід. Об’єкти винаходу. Термін дії патенту (деклараційного патенту) на винахід. Які об’єкти інтелектуальної власності не можна віднести до винаходів

Винахід - технічне або технологічне рішення, яке не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоздатності.

До об’єктів винаходу законодавством зараховуються пристрої, речовини, штами мікроорганізмів, культури рослин, тварин, а також застосування названого вище за новим призначенням.

Не можуть бути винаходами: методи організації, планування та управління господарством, методи і системи виховання, навчання, викладання, а також дресирування, плани, розклади, графіки, правила, результати худ. Конструювання, рішення, які суперечать законам природи, рішення, в яких дана лише постановка завдання без зазначення шляхів вирішення цієї задачі. Термін дії патенту на промисловий зразок – 10 р. + ще 5 років.

11. Промислóвий зразóк — результат творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання [1].

В Україні промислові зразки, що відповідають такій ознаці як новизна, можуть отримувати правову охорону у вигляді патенту на промисловий зразок. При цьому важливо розуміти, що при здійсненні експертизи офіційна установа перевіряє виключно наявність у промислового зразка всіх заявлених суттєвих ознак. Патент на промисловий зразок видається під відповідальність його власника без гарантії чинності Право на одержання патенту має автор та інші особи, які набули право на промисловий зразок за договором чи законом. Відносини, які виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на промислові зразки в Україні, регулюються Цивільним кодексом України та Законом України "Про охорону прав на промислові зразки" (далі – Закон). Право на одержання патенту має автор та інші особи, які набули право на промисловий зразок за договором чи законом. Об'єктом промислового зразка може бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу й призначені для задоволення естетичних та ергономічних потреб (пункт 2 статті 5 Закону).

Строк дії патенту на промисловий зразок становить 10 років від дати подання заявки до Держдепартаменту й продовжується ним за клопотанням власника, але не більше як на п'ять років, за умови сплати збору в порядку, встановленому законом.

12. Корисна модель — нове технічне рішення, що не випливає із існуючого рівня техніки і є промислово придатним. Фактично корисні моделі є підвидом винаходів у праві інтелектуальної власності, однак на відміну від останніх, вони мають коротший термін захисту (10 років в Україні, від 6 до 10 років у інших країнах) та менш жорсткі умови патентоздатності. Корисна модель вважається патентоздатною, якщо вона є новою та придатною до промислового використання.

об'єктом винаходу (корисної моделі) може бути:

- продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин і ін.);

- процес (спосіб);

- нове застосування відомого продукту або способу.

Крім того, в одній заявці на винахід можуть поєднуватися відразу кілька об'єктів, пов'язаних єдиним винахідницьким задумом.

Термін дії патенту на корисну модель - 10 років.  Для винаходів, що стосуються лікарських засобів, пестицидів і агрохімікатів, передбачена можливість продовження терміну дії патенту до 25 років.

13. Під комерційною таємницею підприємства розуміють відомості, пов’язані з виробництвом, технологічною інформацією, управлінням, фінансами та іншою діяльністю підприємства, ще не є державною таємницею, розголошення яких може заподіяти шкоду його інтересам.

Предметом «комерційної таємниці» є відомості, пов’язані з комерційною і господарською діяльністю підприємства: виробнича і технологічна інформація, інформація про управління, фінанси й іншу діяльність. Це можуть бути документи про комерційні переговори підприємства і методи ціноутворенні, документи пов’язані з маркетинговими дослідженнями ринку, відомості про організацію праці і підбір працівників, інформація про умови збереження документів, тобто відомості, що мають комерційну цінність.

14. До комерційної таємниці може бути віднесена інформація, яка має такі ознаки:

  1. Незалежна економічна цінність в силу її невідомості іншим особам, які можуть отримати вигоду від її виявлення чи використання.

  2. Забезпечення заходами щодо її захисту.

  3. Набута власником на законних підставах.

  4. Не є державною таємницею і інтелектуальною власністю 3х осіб.

  5. Не є відкритою інформацією відповідно до чинного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]